Poszukuję rodziców Franciszka Wsół Kielce katedra/ Suków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mateusz_Wsół

Sympatyk

Post autor: Mateusz_Wsół »

Witam, potrzebuję pomocy od kogoś lepiej doświadczonego odemnie, zacząłem tutaj przygodę w poszukiwaniu moich przodków od niedawna i doszedłem do ściany...
w każdych z poprzednich moich przodków znajdowałem przy akcie urodzenia czy zgonu imiona rodziców i szedłem dalej, doszedłem do Franciszek Wsół i Katarzyna Czerwińska i dalej nie mogę się przebić :(
w akcie małżeństwa nie ma podanych imion rodziców, ślub 07.10.1816r Kielce katedra strona 331 4 wpis, archiwum diecezjalne w Kielcach

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,58268,172

nie udało mi się lub nie mam wystarczającej wiedzy gdzie i jak znaleźć akt zgonu lub urodzenia Franciszka Wsół , być może nie ma zaindeksowanych tych lat w geneteka.
jego syn Jan Wsół
akt urodzenia 262 kielce katedra 24.05.1827r miejscowość Suków

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,400310,34

podane jest tam że wtedy ma Franciszek lat 40 czyli urodzony około 1787 r
a w akcie małżeństwa jego syna Jana w 1848r jest napisane że jego rodzice już nie żyją akt 171
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,400400,25

Proszę o pomoc i z góry dziękuję za poświęcony dla mnie czas
pozdrawiam Mateusz
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Franciszek Wsół 68 lat wdowiec zgon 18.VII.1847r./Suków (akt 942) zostawił 6 dzieci w tym Jana
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,400408,82
Bożena
Mateusz_Wsół

Sympatyk

Post autor: Mateusz_Wsół »

Witam, bardzo dziękuję za pomoc. Niestety nadal to nie rozwiązuje mojego problemu ponieważ nie mam tutaj w tym akcie wymienionych imion rodziców i nazwiska panieńskiego mamy Franciszka, przez co nie wiem kto był rodzicami wcześniej :(
Pomoże mi tutaj w tym ktoś jeszcze ?
akt urodzenia będzie prawdopodobnie po łacińsku i nie jest skatalogowany w bazie geneteka :(

ps: Franciszek Wsół to mój 5 krotny pradziadek i Ja mieszkam nadal w tym samym miejscu na ziemi rodzinnej co najmniej od 246 lat !!! :) i cały czas to samo nazwisko noszę jako jedyny :) z rodzeństwa mojego taty: jego siostra po ślubie inne nazwisko, brat taty : 3 córki po ślubie inne nazwiska , Ja mam jeszcze siostrę - stara panna bez dzieci.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc MATEUSZ WSÓŁ
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

Pod pierwszym linkiem jest zespół metryk z katedry w Kielcach z AD Kielce. Są śluby z XVIII wieku, pozostaje przejrzeć je kolejno.

Zofia
Michał_Trzpiot

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Trzpiot »

Niestety, nie wiadomo co się stało z cywilnymi (tymi, które były pisane po polsku, opisowo) metrykami z Katedry za lata 1813-1816 (Sam na tym bardzo cierpię, bo 4 pary przodków brały wówczas tam ślub). Można próbować iść dalej jedynie po księgach chrztów, ale problem robi się kiedy w podobnym okresie w jednej wsi rodzą się dwie osoby o takich samych personaliach - i tu niestety tak jest, bo 21.03.1791 ochrzczony został Franciszek Wsół s. Karola i Zofii i 06.02.1793 Franciszek Wsół syn Michała i Apolonii. Można próbować szukać w księgach zgonów, czy przypadkiem któryś z nich nie umarł jako dziecko i wtedy sprawa byłaby raczej jasna, ewentualnie szukać we wszystkich metrykach dotyczących Wsółów, czy czasem właściwy Franciszek nie pojawia się jako krewny którejś ze stron.

Sam mam wielu przodków z Sukowa, bo mój pradziadek stamtąd pochodził, ja sam mieszkam zresztą niedaleko. Mam trochę pofotografowanych spisów ludności z XIX i XX wieku, odezwij się na priv na FB - może uda mi się coś znaleźć i podesłać. Mam też trochę zdjęć z Sukowa.
Pozdrawiam, Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”