Warmińsko-mazurskie. Odszukanie ksiąg.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

izabelas

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: izabelas »

Witam, jako, że teren Warmii jest dla mnie bardzo trudny w poszukiwania, chciałabym prosić aby nakierował mnie ktoś na księgi w których mogę szukać swoich przodków.

Posiadam Akt Małżeństwa Wilhelma Duscha i Augusty Kalinowskiej.
27.11.1888 rok Klein Lobenstein / Lubstynek / USC Glaznoty.

Dane z aktu:
Wilhelm Duscha urodzony 15.03.1859 roku w Peterswalde / Pietrzwałd / Kreis Osterode, zamieszkały w Kl. Lobenstein
rodzice: Carl Duscha i Maria z domu Kraut, zamieszkali Kl. Lobenstein, nie żyjący.
Augusta Kalinowska urodzona 12.05.1867 roku w Peterswalde /j.w./,
rodzice: Johann Kalinowski i Maria z domu Grabowska zamieszkali Peterswalde, matka żyje.

Nie wiem gdzie szukać ksiąg z tych miejscowości.
Zarówno aktów urodzenia i zgonu Wilhelma i Augusty jak i wszystkich aktów dotyczących ich rodziców.

Pozdrawiam, Izabela.
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Izo,

Załączaj linki do aktów i podawaj pełne informacje, które posiadasz jeżeli oczekujesz pomocy.

Nie podałaś najistotniejszej informacji a mianowicie, iż oboje poszukiwani byli ewangelikami, a ta informacja znajduje się przecież w ich akcie cywilnym małżeństwa nr 29.

Akty chrztu obojga znajdziesz w parafii ewangelickiej na FS - wpisz sobie Pietrzwałd (koło Ostródy) w katalogu https://www.familysearch.org/pl/search/catalog i przeglądaj akty (musisz być zalogowana).

Akt dotyczący Wilhelma nosi nr 31 a Augusty nosi nr 62.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Matka Wilhelma nosiła panieńskie nazwisko Brant.
izabelas

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź, za wskazówki, za nazwisko. O dodawaniu aktów będę pamiętać na przyszłość.
Czy mogę jeszcze prosić numer mikrofilmu..? Familysearch jest dla mnie okrutnie mało intuicyjne, bardzo ciężko mi się tam odnaleźć.

Pozdrawiam, Izabela.
izabelas

Sympatyk
Nowicjusz

Znalazłam :)
Teraz ślub Carla i Marii. Nie będzie lekko...
Te księgi są bardzo trudne.
Pietruszka

Sympatyk

Post autor: Pietruszka »

Cześć,
w poszukiwaniach, często ważny jest kontekst historyczny i geograficzny. Podziały administracyjne kościelne i państwowe.
Peterswalde/Pietrzwałd/Kreis Osterode, leży na terenie historycznej Hockerlandii, inne nazwy to Prusy Górne (niem. Oberland).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prusy_G%C3%B3rne
Pietrzwałd, nigdy nie leżał w granicach Historycznej Warmii.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Warmia#/m ... ryczna.png
Piotr
Parafie moich przodków: św. Apostołów Piotra i Pawła, Dryświaty (dekanat Brasław i Jeziorosy); św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka); św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”