Folwark Święcica w XVIII w. na Lubelszczyźnie a właściciele

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

dzika_jagoda

Sympatyk

Post autor: dzika_jagoda »

Znalazłam w akcie małżeństwa siostry mojej 5x prababki -
Franciszki Onuszkiewicz informację, że jej rodzicie...Michał Onuszkiewicz i Bogumiła Staszewska byli niegdyś właścicielami folwarku Święcica

Tu akt pod nr 38 Józef Niedzielski i Franciszka Onuszkiewicz p.v. Zagórska

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ba9ccac947

Szukałam również gdzie indziej informacji jako potwierdzenia.
Ale niestety znalazłam tylko informację w słowniku Królestwa Polskiego, że właścicielami tych powiedzmy dóbr czy też tego folwarku byli jacyś Komorowscy a nie Onuszkiewicze!
Ponadto znalazłam artykuł o parafii Bezek ,w której była/jest? położona ta miejscowość i nadal żadnego oficjalnego potwierdzenia ,że Onuszkiewicze byli jego właścicielami! Wymienieni za to są tam jacyś Okuszkowicze (sic!)

http://www.nestor-krasnystaw.eu/numery/nestor_67.pdf

Czy należy traktować jako wiarygodną tę wzmiankę o pochodzeniu Onuszkiewiczów napisaną przez księdza w akcie małżeństwa siostry mojej 5x prababki ?

Jest to jedyna informacja jaką posiadam odnoszącą się do pochodzenia Michała Onuszkiewicza mojego 6x pradziadka,który się urodził jakoś w połowie XVIII wieku
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tak, prawdą jest że opracowania i źródła wtórne są uboższe niż pierwotne. Rzadko kiedy coś dodają jakąś syntezą, na ogół bezpowrotnie kompresują.
Też i z moich doświadczeń to wynika. Może to trywialne, ale skoro się dzielimy doświadczeniami...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dzika_jagoda

Sympatyk

Zastanawia mnie jedno...
Czy ten Okuszkowicz to nie przekręcony Onuszkowicz :/

Podejrzewam, że nie ściemniali księdzu co do swego pochodzenia...
wszak znalazłam akt zgonu Michała O. ,w którym figuruje jako nobilis
więc jest i prawdopodobne ,że jakiś folwark posiadał kiedyś...bądź dzierżawił...
jednak posessor to raczej właściciel a nie posiadacz...

W każdym razie Michał O. zmarł śmiercią nagłą w wieku ok. 60 lat odwiedzając najprawdopodobniej rodzinę i już prawdopodbnie się nie dowiem gdzie się urodził ani jak jego ojciec miał na imię...
Znalazłam tylko informację ,że osoba o personaliach mojego 6x pra podpisywała jakąś konwokację w 1764 r.
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

Wg Lindego:
"POSSESSOR maiący co w aktualnym posiadaniu, w szczególności zaś Dzierżawca, arendarz dóbr".
Słownik języka polskiego, tom II, część II, 1811, str 953

Henryk
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
"jednak posessor to raczej właściciel a nie posiadacz..."
Raczej nie. To dosłownie osoba trzymająca dobra. Posesorem określało się osobę, która trzyma we własnej dyspozycji, tudzież użytkuje dobra. Najczęściej używano tego sformułowania w stosunku do dzierżawców.
Natomiast dziedzic był właścicielem, posiadaczem majątku z tytułem własności.
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Folwark Święcica w XVIII w. na Lubelszczyźnie a właścici

Post autor: Krystyna.waw »

dzika_jagoda pisze: Czy ten Okuszkowicz to nie przekręcony Onuszkowicz
Najprawdopodobniej.
Bardzo cenię pracę regionalistów, ale już kilka razy zauważyłam, że pobłądzili.
Ostatnio pani doktor nauk humanistycznych o moim pra...dziadku: odnotowywani są kominiarze, np. wywodzący się z rodziny zamieszkałej w Zamościu co najmniej od XVIII w. Tomasz Raciborski, mayster kunsztu kominiarskiego

Nie kominiarze a kominiarz i nie "wywodzący się z rodziny zamieszkałej w Zamościu", bo wywodzący się z Warszawy Tomasz mieszkał w Zamościu najwyżej 3 lata, potem (1821) wyprowadził się do Krasnegostawu.

W wolnym dostępie: Osobliwości zawodowe na przykładzie zapisków w dziewiętnastowiecznych metrykach parafii pw. św. Tomasza Apostoła w Zamościu
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
dzika_jagoda

Sympatyk

:) :) Pani Krystyno byli blisko...

Owszem praca regionalistów nie do przecenienia, ale to zazwyczaj pasjonaci ,a nie wyszkoleni naukowcy z warsztatem naukowym...takie odnoszę wrażenie

Pani Krystyno ostatnio zamówiłam tę książkę
"Rewolucyjna konspiracja w Królestwie Polskim w latach 1840-1845 Edward Dembowski red. W. A. Djakow [Polskie Ruchy Społeczno-Polityczne i Życie Literackie 1832-1855"

być może jest opisany w niej mój przodek Jan Warchowski urodzony w latach 1810 a zmarły w 1888 r. ...,który być może brał udział w spisku księdza Piotra Ściegiennego na Lubelszczyźnie...
niestety ktoś wsypał całą spółkę i mam nadzieję ,że nie mój przodek, ale zawsze to jakaś informacja ciekawa ,jeśli się okaże ,że Jan Warchowski z tej książki to "mój" Jan Warchowski :D

no przede wszystkim nazwisko rzadkie ... i na Lubelszczyźnie pojawiło się dopiero zapewne od potomków Szczepan/Stefana Warchowskiego organisty z Konopnicy... :lol:

Polecam Pani Google BOOKS
i wyszukiwanie zaawansowane ,proszę wpisać sobie Szarlip, Zakępscy albo Broczkowscy i wyskakują książki ,w których występują te nazwiska...

Jeśli przodkowie pochodzili z Galicji to polecam SZEMATYZMY galicyjskie ,spisy urzędników i duchownych

Może to np. Panią zainteresuje...
https://katalog.nukat.edu.pl/cgi-bin/ko ... ber=156715
Pozdrawiam,
Jagoda

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”