Elsa Hoffmann dokumenty aresztowanie 1942 rok

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mpelczynska

Sympatyk

Post autor: mpelczynska »

Dzień dobry

Mam prośbę o odczytanie i przetłumaczenie istotnych informacji z dokumentów dotyczących postępowania sądowego i aresztowania mojej prababki Elzy Hoffmann.

Chodzi mi najbardziej o to za co została skazana, czy odbyła karę więzienia, i jeśli tak to w
jakich latach i gdzie, czy jest jakaś informacja o jej dzieciach oraz mężu (Filip Hoffmann)? Czy jest podany jej adres?

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Z góry dziękuję za pomoc!
Martyna
- Martyna
Awatar użytkownika
Butjenter
Kontakt:

Post autor: Butjenter »

Dzień dobry

Nie była wcześniej karana i została aresztowana za "nielegalny ubój".
Prokurator domagał się 3 miesięcy więzienia. Pozwana Elsa wnioskowała o nałożenie grzywny. Elsa została skazana na 3 miesiące więzienia, ale w zawieszeniu okres próbny ustalono na 5 lat. Ponadto musiała zapłacić 300 marek, w ratach po 20 marek. Ponieważ nie płaciła rat, w 1943 r. zarządzono jej areszt. Ponieważ jednak zapłaciła, nakaz aresztowania został cofnięty. W jej wersji rzeczy jej sługa zabił zwierzę wbrew jej woli. Jej adres to Grazer Straße 136 w Łodzi. Nie mogę znaleźć nic o jej mężu i dzieciach.

Czy to ci pomaga? Przepraszam, musiałem skorzystać z tłumacza google.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”