Herbarz pasłęckich urzędników krzyżackich
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Osoby interesujące historią zakonów rycerskich i w ogóle heraldyką, jako nauką pomocniczą historii informuję, że ukazało się kolekcjonerskie opracowanie pt. "Herbarz pasłęckich urzędników krzyżackich", zawierające około 90 kolorowych wizerunków herbów braci-rycerzy. Nakład tylko 120 egzemplarzy.
Panie Robercie .To dobra nowina dla osób mających tam przodków i uzupełnienie do pracy Wojciecha Kętrzyńskiego : O ludności polskiej w Prusiech niegdyś krzyżackich .Kętrzyński opisał kilkaset urzędników z tego terenu Będę starał się o to dzieło .
Pozdrawiam
Kamil
Pozdrawiam
Kamil
-
Robert_Kostecki

To jest opracowanie heraldyczne, w którym podjęto próbę ustalenia herbów urzędników krzyżackich działających w Pasłęku w XIV-XVI, a w związku z tym stwierdzenia, z jakiego rodu mogli pochodzić. Okładka twarda, książka szyta, papier kredowy, ilustracje kolorowe, ss. 108. To, nie jedyna pozycja z kręgu zainteresowań autora, która ukazała się drukiem: R. Kostecki, Herby w kościele gotyckim w Mariance koło Pasłęka, [w:] Gens, 2011-2012, s. 17-30.
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
-
Robert_Kostecki

-
Robert_Kostecki

Parę lat temu, jeden z pasjonatów nauk pomocniczych historii, zwany dalej Autorem, twórca wydawanego herbarza w końcu nie wytrzymał, i obnażył w dosyć jednak delikatny sposób podejście odbiorców wiedzy heraldyczno-genealogicznej do tego typu wydawnictw. Przez szereg lat udostępniał gratis na forum i drogą poczty elektronicznej posiadaną wiedzę, co pochłaniało setki godzin jego prywatnego czasu. W tym samym czasie, zawodowi poszukiwacze za tego rodzaju informacje kazali sobie słono płacić. Dla zwiększenia sprzedawalności wydawnictwa, nie pomagały apele Autora, że posiada gotowy materiał na kolejne tomy, jednak ich wydanie warunkuje zysk uzyskany ze sprzedaży poprzednich tomów. Jednocześnie napływały do Autora liczne zapytania, gdzie można znaleźć opracowanie on-line lub prośby o udostępnienie fragmentów z jego treści.
Zdecydowałem się o tym napisać, ponieważ przeżywam obecnie podobne rozterki. Z tym, że wydałem niniejszy herbarz "pro publico bono", gdyż nawet po rozprowadzeniu tych około 100 egzemplarzy, nawet nie ma mowy o zwrocie poniesionych kosztów za jego wydanie. Mam pomysły i zebrane materiały na kolejne wydawnictwa, jednak w takiej sytuacji zniechęciłem się. Wydajemy dziennie setki złotych dla ulotnych potrzeb ciała, a z podbudową duszy i zainwestowaniem w wyrób, który będzie trwał być może wieki, jest coraz gorzej. Powiem tylko, że do tej pory, poprzez informację zamieszczoną na forum, zainteresowanie moim herbarzem wykazała tylko 1 (słownie: jedna) osoba.
Zdecydowałem się o tym napisać, ponieważ przeżywam obecnie podobne rozterki. Z tym, że wydałem niniejszy herbarz "pro publico bono", gdyż nawet po rozprowadzeniu tych około 100 egzemplarzy, nawet nie ma mowy o zwrocie poniesionych kosztów za jego wydanie. Mam pomysły i zebrane materiały na kolejne wydawnictwa, jednak w takiej sytuacji zniechęciłem się. Wydajemy dziennie setki złotych dla ulotnych potrzeb ciała, a z podbudową duszy i zainwestowaniem w wyrób, który będzie trwał być może wieki, jest coraz gorzej. Powiem tylko, że do tej pory, poprzez informację zamieszczoną na forum, zainteresowanie moim herbarzem wykazała tylko 1 (słownie: jedna) osoba.
-
Robert_Kostecki

Sytuacja od maja nieco się poprawiła w kwestii rozprowadzenia "Herbarza pasłęckich urzędników krzyżackich". Pozostało mi około 25-30 egzemplarzy. Zainteresowanych proszę o kontakt przez priv ze strony Forum Genealodzy.
-
Robert_Kostecki

Re: Herbarz pasłęckich urzędników krzyżackich
Książka została właściwie rozprowadzona. Z wersją cyfrową można zapoznać się na stronie internetowej:
http://www.wladcy.myslenice.net.pl/pocz ... swiata.htm
Pozdrawiam
Robert Kostecki
http://www.wladcy.myslenice.net.pl/pocz ... swiata.htm
Pozdrawiam
Robert Kostecki