Dowód osobisty - Warszawa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
amvitale84
Dowód osobisty - Warszawa
Czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć skany lub rejestry dowodów osobistych wydanych w Warszawie w latach dwudziestych XX wieku?
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
- Krystyna.waw

- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Po pierwsze co do zasady dowody wydane były w rękach obywateli. W urzędach nie robiono o ile wiem kopii wydanych dokumentów.
W teorii taki dowód może znajdować się w kopercie dowodowej.
Szanse, ze znajdzie się w archiwum sa małe. Moze tak być gdy dowód nie został odebrany albo został zdany.
Dla Warszawy wg mojej wiedzy nie jest znany taki zbiór wniosków jak zlinkowany. W teorii poninien być w AP w Warszawie. Ale materiały dotyczące administracji miejskiej są w mojej ocenie stosunkowo nieliczne.
Szanse, ze znajdzie się w archiwum sa małe. Moze tak być gdy dowód nie został odebrany albo został zdany.
Dla Warszawy wg mojej wiedzy nie jest znany taki zbiór wniosków jak zlinkowany. W teorii poninien być w AP w Warszawie. Ale materiały dotyczące administracji miejskiej są w mojej ocenie stosunkowo nieliczne.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Piotr_Romanowski

Chodzi o rejestr a nie o dowód w sensie dokumentu. W moim AP są setki wniosków o dowód osobisty, ze zdjęciami, z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Są też wnioski o wydanie paszportu z 1 i 2 dekady XX wieku.piotr_nojszewski pisze:Po pierwsze co do zasady dowody wydane były w rękach obywateli. W urzędach nie robiono o ile wiem kopii wydanych dokumentów.
-
Sroczyński_Włodzimierz

"Rejestr" może nie, ale zdziwiłbym się gdyby całkiem sporo zapisów o wydanych /odebranych dowodach tożsamości w tym dowodach) było m.in. w szerzej niedostępnej ewidencji ludności (zespół 1060)
w kopertach raczej chyba nie - okupacyjne dokumenty , owszem..ale na przedwojenne zdane w 1951 lub później zbytnio bym nie liczył
no i czujemy chyba wszyscy, że pytanie raczej nie haczy o "powojenny' pobyt w Polsce:)
---
W "Twoim" APie może są ale tujest konkretne pytanie o Warszawę:)
a raczej
duże
w kopertach raczej chyba nie - okupacyjne dokumenty , owszem..ale na przedwojenne zdane w 1951 lub później zbytnio bym nie liczył
no i czujemy chyba wszyscy, że pytanie raczej nie haczy o "powojenny' pobyt w Polsce:)
---
W "Twoim" APie może są ale tujest konkretne pytanie o Warszawę:)
a raczej
duże
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Są archiwa gdzie te wnioski są i rejestry też. Ale niekoniecznie Warszawa. Oczywiście moze coś być nieodkryte. Zapytac w archiwum zawsze można. Moze coś się ujawni.
Generalnie rejestry wydanych dowodów, które widziałem zawierały: imię i nazwisko oraz datę wydania i numer. W przypadku nietypowego zestawu imię + nazwisko mogą być poszlaką, że ktoś miał polskie obywatelstwo.
Innych korzyści z tego nie widziałem. Co innego wnioski.
W kopertach o ile wiem bardzo okazjonalnie bywały stare dowody ale oczywiście najczęsciej Kennkarty.
Generalnie rejestry wydanych dowodów, które widziałem zawierały: imię i nazwisko oraz datę wydania i numer. W przypadku nietypowego zestawu imię + nazwisko mogą być poszlaką, że ktoś miał polskie obywatelstwo.
Innych korzyści z tego nie widziałem. Co innego wnioski.
W kopertach o ile wiem bardzo okazjonalnie bywały stare dowody ale oczywiście najczęsciej Kennkarty.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
amvitale84
Czy może mi Pan wskazać w Państwa AP wnioski o wydanie dowodu osobistego lub paszportu?Piotr_Romanowski pisze:Chodzi o rejestr a nie o dowód w sensie dokumentu. W moim AP są setki wniosków o dowód osobisty, ze zdjęciami, z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Są też wnioski o wydanie paszportu z 1 i 2 dekady XX wieku.piotr_nojszewski pisze:Po pierwsze co do zasady dowody wydane były w rękach obywateli. W urzędach nie robiono o ile wiem kopii wydanych dokumentów.
moderacja (elgra)