Chankiewicz /Hankiewicz Radom
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Walczyk_Anna

Chankiewicz /Hankiewicz Radom
Witam serdecznie,
Nazywam sie Anna Walczyk z domu Chankiewicz i szukam swojej rodziny od strony Ojca-Jerzy Chankiewicz . Bądź jakichkolwiek informacji.
Z wielkim trudem udalo mi sie ustalić, że :
Moj dziadek nazywal sie Marian Chankiewicz (w akcie urodzenia Chankiewicz, na dokumentach szkolnych wszedzie pisane jest Hankiewicz) ur. 16.07.1928r w Michałowie pow. Radom.
Zmarł w pożarze kamienicy w Radomiu, data nieustalona, brak aktu zgonu. Moj tata nie wie kiedy to było. Prawdopodobnie Marian mial siostry?.
Ojciec dziadka Mariana to:Paweł Chankiewicz (byc może Hankiewicz.) Ożenił sie z Marianną z Kacperskich.
Niestety nie znam żadnych dat ani szczegółów.
Bede wdzięczna za każdą informacje.
Nazywam sie Anna Walczyk z domu Chankiewicz i szukam swojej rodziny od strony Ojca-Jerzy Chankiewicz . Bądź jakichkolwiek informacji.
Z wielkim trudem udalo mi sie ustalić, że :
Moj dziadek nazywal sie Marian Chankiewicz (w akcie urodzenia Chankiewicz, na dokumentach szkolnych wszedzie pisane jest Hankiewicz) ur. 16.07.1928r w Michałowie pow. Radom.
Zmarł w pożarze kamienicy w Radomiu, data nieustalona, brak aktu zgonu. Moj tata nie wie kiedy to było. Prawdopodobnie Marian mial siostry?.
Ojciec dziadka Mariana to:Paweł Chankiewicz (byc może Hankiewicz.) Ożenił sie z Marianną z Kacperskich.
Niestety nie znam żadnych dat ani szczegółów.
Bede wdzięczna za każdą informacje.
-
Sroczyński_Włodzimierz

"Zmarł w pożarze kamienicy w Radomiu, data nieustalona, brak aktu zgonu. '
Nie sądzę by brak aktu zgonu.
Zacznij od udokumentowania tego co wiesz - od urzędu stanu cywilnego (odpis i kopia AU dziadka, babci, może od razu Akt małżeństwa), od ewidencji ludności. Spisz co wiesz ze źródłami
"nie znam żadnych dat ani szczegółów'
wiesz więcej tylko sobie nie wiesz, że wiesz
dziadek spłodził Twojego ojca, może jeszcze kogoś - to coś o datach (w tym jego zgonu) mówi
Nie sądzę by brak aktu zgonu.
Zacznij od udokumentowania tego co wiesz - od urzędu stanu cywilnego (odpis i kopia AU dziadka, babci, może od razu Akt małżeństwa), od ewidencji ludności. Spisz co wiesz ze źródłami
"nie znam żadnych dat ani szczegółów'
wiesz więcej tylko sobie nie wiesz, że wiesz
dziadek spłodził Twojego ojca, może jeszcze kogoś - to coś o datach (w tym jego zgonu) mówi
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Walczyk_Anna

Babcia.. Faktycznie zapomniałam podać. Krystyna Natalia Chankiewicz zd. Wąchalska.Po drugim mężu przyjela nazwisko Radulska. (spoczywa na cmentarzu w Wolanowie).
Możliwa data smierci dziadka miesci sie w latach 1956(data urodzenia mojego taty) - 1987(rok smierci ciotki, ktora przekazala wiadomosc o śmierci).
Z tego co mówią rodzice, dziadek byl pochowany w, Radomiu przy ul. Limanowskiego na koszt Państwa.. Grobu już nie ma. Szczatki przeniesiono. Osoby, ktore cos kojarzą nie potrafią podać szczegółów. Od tygodnia Urzad Stanu Cywilnego szuka mi aktu zgonu.,bo poprosilam na pismie, że nie ma. Wiec jeszcze szukaja. Cmentarze także nie maja w ewidencji.
Możliwa data smierci dziadka miesci sie w latach 1956(data urodzenia mojego taty) - 1987(rok smierci ciotki, ktora przekazala wiadomosc o śmierci).
Z tego co mówią rodzice, dziadek byl pochowany w, Radomiu przy ul. Limanowskiego na koszt Państwa.. Grobu już nie ma. Szczatki przeniesiono. Osoby, ktore cos kojarzą nie potrafią podać szczegółów. Od tygodnia Urzad Stanu Cywilnego szuka mi aktu zgonu.,bo poprosilam na pismie, że nie ma. Wiec jeszcze szukaja. Cmentarze także nie maja w ewidencji.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Drugi mąż implikuje istnienie aktu zgonu pierwszego męża.
w dokumentach ślubnych (drugiego ślubu, ale pierwszego też) informacja o zgonie męża pewnie będzie.
Szuka to może i znajdzie. Poczekaj na rezultaty, równolegle możesz podziała
"Możliwa data smierci dziadka miesci sie w latach 1956(data urodzenia mojego taty) - 1987(rok smierci ciotki, ktora przekazala wiadomosc o śmierci)."
czyli drugi ślub po 1987?
w dokumentach ślubnych (drugiego ślubu, ale pierwszego też) informacja o zgonie męża pewnie będzie.
Szuka to może i znajdzie. Poczekaj na rezultaty, równolegle możesz podziała
"Możliwa data smierci dziadka miesci sie w latach 1956(data urodzenia mojego taty) - 1987(rok smierci ciotki, ktora przekazala wiadomosc o śmierci)."
czyli drugi ślub po 1987?
-
Walczyk_Anna

A... Dziadka nie ma w ewidencji ludnosci, dzwonilam, pisałam, Pani poleciła mi raczej od razu Kierownika Urzedu Stanu Cywilnego.. Ale narazie tez niewiele to dało.
Najprawdopodobniej mój tata jest jedynym dzieckiem Mariana.
Zmarł na 100%w Radomiu. W pożarze, mówią o tym czlonkowie rodziny, ktorzy dotychczas nie wiedzieli o swoim istnieniu, jednak sa to osoby starsze, nie potrafia wydarzenia umiescic w czasie.
Urzad Stanu Cywilnego najprawdopodobniej wyda mi decyzje odmowną. Zbyt duży okres czasu do sprawdzenia.
Najprawdopodobniej mój tata jest jedynym dzieckiem Mariana.
Zmarł na 100%w Radomiu. W pożarze, mówią o tym czlonkowie rodziny, ktorzy dotychczas nie wiedzieli o swoim istnieniu, jednak sa to osoby starsze, nie potrafia wydarzenia umiescic w czasie.
Urzad Stanu Cywilnego najprawdopodobniej wyda mi decyzje odmowną. Zbyt duży okres czasu do sprawdzenia.
-
Sroczyński_Włodzimierz

To ją zaskarżysz do wojewody.
Nie ma ustawowo określonego czasu, który jest odpowiedni do szukania, nie ma granic okresu, który zwalnia USC z obowiązku wydania odpisu zstępnym, nie ma ustawowo narzuconego obowiązku na zstępnych by podali jakąś datę.
Za to - literalnie - jest obowiązek udostępnienia przez USC skorowidzów zmarłych (i to nie takich "do 1945 włącznie")
do sprawdzenia - ustawę poczytaj
przeszukaj i poczytaj forum
i rozważ równoległe działania
najgorszy pomysł - metryczka dowodowa (czas oczekiwania etc) ale wszystko inne wraz ZUSem (także babci) - do rozważenia
"nie ma w ewidencji ludności" - myślę, że wątpię
sprawdź babcie, prze niej będzie dziadek
chyba, że to wszystko gruba ściema;)
Nie ma ustawowo określonego czasu, który jest odpowiedni do szukania, nie ma granic okresu, który zwalnia USC z obowiązku wydania odpisu zstępnym, nie ma ustawowo narzuconego obowiązku na zstępnych by podali jakąś datę.
Za to - literalnie - jest obowiązek udostępnienia przez USC skorowidzów zmarłych (i to nie takich "do 1945 włącznie")
do sprawdzenia - ustawę poczytaj
przeszukaj i poczytaj forum
i rozważ równoległe działania
najgorszy pomysł - metryczka dowodowa (czas oczekiwania etc) ale wszystko inne wraz ZUSem (także babci) - do rozważenia
"nie ma w ewidencji ludności" - myślę, że wątpię
sprawdź babcie, prze niej będzie dziadek
chyba, że to wszystko gruba ściema;)
-
Walczyk_Anna

Dziękuję za podpowiedzi..
I nie.. To nie ściema.. Jest tak jak faktycznie opisuje.
W Polsce tez nic mnie juz nie zdziwi..
W akcie urodzenia dziadek byl zapisany jako kobieta, wiec po prostu pomyłka, która zostala juz poprawiona.
Byc moze ktos przekrecil też nazwisko? Różnie sie zdarza.
Ciesze sie, ze post nie pozostał bez odpowiedzi.
A moze odezwie sie jeszcze ktos kto skojarzy podane osoby?
I nie.. To nie ściema.. Jest tak jak faktycznie opisuje.
W Polsce tez nic mnie juz nie zdziwi..
W akcie urodzenia dziadek byl zapisany jako kobieta, wiec po prostu pomyłka, która zostala juz poprawiona.
Byc moze ktos przekrecil też nazwisko? Różnie sie zdarza.
Ciesze sie, ze post nie pozostał bez odpowiedzi.
A moze odezwie sie jeszcze ktos kto skojarzy podane osoby?
-
Sroczyński_Włodzimierz

Masz więc akt urodzenia więc i rodziców znasz i wiesz kiedy korekty
wrr
wrr
-
Walczyk_Anna

Jesli nie wynikało wprost z mojego postu, ze mam akt urodzenia to przepraszam. Tak mam skrócony akt urodzenia i nic tu nie ma, zadbych korekt, dopiskow. Z tego aktu znam rodzicow dziadka. Ale to i tak mi nic nie daje. Dla mnie i mojego taty to jakby "osoby zupełnie obce".
Panie Włodzimierzu, nie złość się na mnie prosze. Pierwszy raz kogoś szukam. Pierwszy raz jestem na forum. Dziękuję bardzo za poswiecony czas,bardzo to doceniam.
Panie Włodzimierzu, nie złość się na mnie prosze. Pierwszy raz kogoś szukam. Pierwszy raz jestem na forum. Dziękuję bardzo za poswiecony czas,bardzo to doceniam.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Masz odpis, uzyskaj kopie obydwu ehzemplarzy
"Mi nic nie daje" ..ale przyszłaś w miejsce licząc, że komuś da więcej zestaw informacji:)
np adres (ew. wyjście na ewidencję ludności)
np informacja o dacie korekty
ew. dopiski o małżeństwie
i trochę innych informacji też
Złoszczę się za "wiem ale nie napiszę". 90% czasu to dopytywanie.
Usiądź i spisz co wiesz. Spokojnie i bez spiny, co Ci pięć minut opóźnienia w publikacdi zmieni? Czy naweet pięć godzin.
Usiądź, pomyśl, spisz. Lepiej dłużej , później a bardziej kompletnie.
Linkuj kopie, czytaj.
AZ USC Ci szuka - my na pewno go nie znajdziemy:) Za młode.
Co z drugim małżeństwem wdowy?
Nie wszystkie pytania z wątku doczekały się odpowiedzi.
To, że miałaś informację o rodzicach dziadka anie oznaczało w 100%, że masz odpis AU dziadka.
Michałów powiat radomski to wtedy poza Radomiem był, a teraz w Radomiu? A jaka gmina? sprawdź czy są księgi ludności.
Czy inny? typu Iłża? Wolanów?
Który USC zarejestrował urodzenie? Gdzie chrzest był?
Najbardziej optymalne/wyrachowane działanie - przygotowywać zaskarżenie oczekiwanej odmowy wydania odpisu Aktu zgonu dziadka. Bo na to jest termin (będzie) termin. I tu jedynie jakiś kalendarz będzie nad tobą wisiał.
"Mi nic nie daje" ..ale przyszłaś w miejsce licząc, że komuś da więcej zestaw informacji:)
np adres (ew. wyjście na ewidencję ludności)
np informacja o dacie korekty
ew. dopiski o małżeństwie
i trochę innych informacji też
Złoszczę się za "wiem ale nie napiszę". 90% czasu to dopytywanie.
Usiądź i spisz co wiesz. Spokojnie i bez spiny, co Ci pięć minut opóźnienia w publikacdi zmieni? Czy naweet pięć godzin.
Usiądź, pomyśl, spisz. Lepiej dłużej , później a bardziej kompletnie.
Linkuj kopie, czytaj.
AZ USC Ci szuka - my na pewno go nie znajdziemy:) Za młode.
Co z drugim małżeństwem wdowy?
Nie wszystkie pytania z wątku doczekały się odpowiedzi.
To, że miałaś informację o rodzicach dziadka anie oznaczało w 100%, że masz odpis AU dziadka.
Michałów powiat radomski to wtedy poza Radomiem był, a teraz w Radomiu? A jaka gmina? sprawdź czy są księgi ludności.
Czy inny? typu Iłża? Wolanów?
Który USC zarejestrował urodzenie? Gdzie chrzest był?
Najbardziej optymalne/wyrachowane działanie - przygotowywać zaskarżenie oczekiwanej odmowy wydania odpisu Aktu zgonu dziadka. Bo na to jest termin (będzie) termin. I tu jedynie jakiś kalendarz będzie nad tobą wisiał.
-
Walczyk_Anna

Panie Włodzimierzu,
Ja po prostu w poprzedniej wiadomości chcialam Pana Przeprosić..
A słownik w telefonie zmienil mi na "adres prawny"... Także raz jeszcze Przepraszam, ze Pana umordowalam i musial Pan dopytywać. Udzielil Pan wiele cennych wskazowek...
Musze je tylko wcielic w życie..
Panie Kazimierzu..
Bardzo bardzo dziękuję. Rozumiem, ze chodzi o parafie sw. Jana W Radomiu?
Ja po prostu w poprzedniej wiadomości chcialam Pana Przeprosić..
A słownik w telefonie zmienil mi na "adres prawny"... Także raz jeszcze Przepraszam, ze Pana umordowalam i musial Pan dopytywać. Udzielil Pan wiele cennych wskazowek...
Musze je tylko wcielic w życie..
Panie Kazimierzu..
Bardzo bardzo dziękuję. Rozumiem, ze chodzi o parafie sw. Jana W Radomiu?
-
Sroczyński_Włodzimierz

Nie chodzi mi o przepraszanie. O modyfikację na przyszłość:)
Coś istotnego by się stało, gdyś trochę później tego post a wysłała , za to z linkiem do kopii odpisu AU (tego, z którego - jak piszesz - już nic więcej nie wyciągniesz)?:)
Z załącznikami do drugiego ślubu wdowy możesz mieć problem - tj z dostępem do nich. Tu może być konieczny interes prawny tzw udokumentowany.
Moim zdaniem łatwiej skutecznie odwołać się od decyzji kierownika USC uargumentowanej "za dużo roboty, nie chce mi się" niż przymusić do udostępnienia akt zbiorowych powołują się li tylko na bycie zstępnym
Coś istotnego by się stało, gdyś trochę później tego post a wysłała , za to z linkiem do kopii odpisu AU (tego, z którego - jak piszesz - już nic więcej nie wyciągniesz)?:)
Z załącznikami do drugiego ślubu wdowy możesz mieć problem - tj z dostępem do nich. Tu może być konieczny interes prawny tzw udokumentowany.
Moim zdaniem łatwiej skutecznie odwołać się od decyzji kierownika USC uargumentowanej "za dużo roboty, nie chce mi się" niż przymusić do udostępnienia akt zbiorowych powołują się li tylko na bycie zstępnym
-
Sroczyński_Włodzimierz

A to nie radomskie KLSy? inne? która gmina?