Józef Strugała- Zagadka wojskowej przeszłości, Austria-Prusy

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

DawidWD

Sympatyk

Józef Strugała- Zagadka wojskowej przeszłości, Austria-Prusy

Post autor: DawidWD »

Dzień dobry,

Podczas badań genealogicznych natrafiłem na ciekawą zagadkę, która wykracza poza standardowe poszukiwania metrykalne.

Brat mojego 3× pradziadka, Józef Strugała, syn Sebastiana i Agnieszki z d. Dziedzic, zmarł w 1859 roku w wieku 30 lat. Akt zgonu pochodzi z parafii Kraków-Podgórze, wieś Wola Duchacka (akt nr 3, https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/14695883 ).

W akcie tym znalazła się adnotacja, która bardzo mnie zaintrygowała:
„Żołnierz Pułku księcia pruskiego Fryd. Wilhelma, 2. Kompanii grenadierów.”

Zrodziło to we mnie szereg pytań:

Jak to możliwe, że młody mężczyzna z Galicji (zabór austriacki), wywodzący się z rodziny zakorzenionej we wsi Wola Duchacka, służył w armii pruskiej?

Czy mogło to mieć związek z wydarzeniami Wiosny Ludów?

Czy istniały przypadki rekrutacji ochotniczej lub przymusowej Galicjan do armii pruskiej?

Jakie były wówczas realia społeczno-polityczne, które mogły skłonić młodego mężczyznę z terenów austriackich do służby w innym zaborze?

Według moich ustaleń, rodzina Strugała była osadzona lokalnie – Sebastian Ignacy Strugała, ojciec Józefa, był nawet sołtysem Woli Duchackiej w 1811 roku. Nazwisko Strugała rzeczywiście częściej spotykane jest na Śląsku i w Wielkopolsce, ale nie mam dowodów na migrację tej konkretnej linii.

Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem? Gdzie mogę szukać dokumentów wojskowych z Prus z połowy XIX wieku, które mogłyby potwierdzić tę służbę? Każda wskazówka będzie dla mnie cenna – nie tylko z punktu widzenia genealogii, ale też lepszego zrozumienia tamtej epoki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Dawid Lenda
Andrzej75

Sympatyk

Re: Józef Strugała- Zagadka wojskowej przeszłości, Austria-P

Post autor: Andrzej75 »

DawidWD pisze:Jak to możliwe, że młody mężczyzna z Galicji (zabór austriacki), wywodzący się z rodziny zakorzenionej we wsi Wola Duchacka, służył w armii pruskiej?
Służył w armii austriackiej, nie pruskiej.
Książę pruski był po prostu tytularnym dowódcą tego pułku.
Był to 20. galicyjski pułk piechoty.
https://books.google.pl/books?id=X-R0rC ... &q&f=false
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
DawidWD

Sympatyk

Re: Józef Strugała- Zagadka wojskowej przeszłości, Austria-P

Post autor: DawidWD »

Dziękuje bardzo za odpowiedz, to wszystko wyjaśnia.

Pozdrawiam
Dawid Lenda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”