Żandarmeria Austriacka-Węgier
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Żandarmeria Austriacka-Węgier
Dzień dobry,
Jestem bardzo zainteresowany tematyką żandarmerii Austrii-Węgier, odpowiednik dzisiejszej policji. Nie ma wiele informacji na ten temat w Internecie, a interesuje mnie ten temat, ponieważ mój przodek był właśnie takim żandarmem. Moje pytania dotyczą tego w okresie przede wszystkim drugiej połowy XIX wieku:
1) Jakiego stopnia trzeba było się w wojsku dosłużyć żeby zostać wcielonym do tej formacji?
2) Czy musieli znać j. niemiecki aby być tam wcielonymi?
3) Jaki był ich status społeczny, czy dobrze zarabiali?
4) Czy z uwagi na pełnioną funkcję przysługiwały im pewne benefity państwowe np. w postaci służbowego mieszkania?
Z góry dziękuję za odpowiedzi;))
Jestem bardzo zainteresowany tematyką żandarmerii Austrii-Węgier, odpowiednik dzisiejszej policji. Nie ma wiele informacji na ten temat w Internecie, a interesuje mnie ten temat, ponieważ mój przodek był właśnie takim żandarmem. Moje pytania dotyczą tego w okresie przede wszystkim drugiej połowy XIX wieku:
1) Jakiego stopnia trzeba było się w wojsku dosłużyć żeby zostać wcielonym do tej formacji?
4) Czy z uwagi na pełnioną funkcję przysługiwały im pewne benefity państwowe np. w postaci służbowego mieszkania?
Re: Żandarmeria Austriacka-Węgier
1. Szeregowego.Radek0129 pisze:Dzień dobry,
2. Przypuszczam, że podstawowy mógł być obowiązkowy, ale uczyli się go w trakcie służby.
3. Zależy jaki stopień. Jan Słomka w „Pamiętniki włościanina od pańszczyzny do dni dzisiejszych” pisał:
"Na wsiach żandarm był wielkim panem, na widok jego każdy prawie dygotał, bo żandarm mógł każdego zapisać na karę, skoro zauważył naprzykład, że na podwórzu brak porządku, że na dachu zły komin, że pies nie uwiązany, oset w polu i t. p.; mógł zaaresztować każdego podejrzanego, skuć w razie oporu, a nawet bronią obezwładnić. Straszny był jego gwer najeżony bagnetem i szabla u boku. W starostwie czy w sądzie była przedewszystkiem wiara temu, co żandarm donosił, obwiniony nie mógł się wobec żandarma wymówić, musiał ponieść karę.
W czasie wojny żandarmi pilnowali, ażeby każdy w oznaczonym terminie szedł do wojska, do okopów, tropili dezerterów wojskowych, przeprowadzali rekwizycje, zabierając po wsiach ostatni kęs żywności."
Zarabiali w zależności od stopnia.
4. Nie wiem jak mieszkania, ale mieli dodatki slużbowe. Wszystko jest w dokumentach jak znajdziesz.
Marcin
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wspomniał Pan o dokumentach, gdzie mógłbym znaleść informacje o dodatkach służbowych. Gdzie mogę je znaleść ? Chodzi mi o tereny Galicji.
Pozdrawiam
Wspomniał Pan o dokumentach, gdzie mógłbym znaleść informacje o dodatkach służbowych. Gdzie mogę je znaleść ? Chodzi mi o tereny Galicji.
Pozdrawiam
Tutaj wyszukiwarka indeksów:Radek0129 pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
https://wojak.genealodzy.pl/index.php
Jak nie będzie w niej to możesz poszukać ręcznie w tym zbiorze:
https://www.familysearch.org/en/search/ ... %20Library
Marcin
Jeszcze raz dziękuję uprzejmie za pomoc.
Dzięki wyszukiwarce Wojak znalazłem mojego pradziadka, czy jest tutaj ktoś w stanie rozczytać, co tam jest napisane, ponieważ z największą starannością ja nie jestem: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 34&lang=pl
Dzięki wyszukiwarce Wojak znalazłem mojego pradziadka, czy jest tutaj ktoś w stanie rozczytać, co tam jest napisane, ponieważ z największą starannością ja nie jestem: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 34&lang=pl
To nie jest całość. Mój krewny miał około 30 - 40 stron dokumentów. Może będzie w drugim linku. Jak Pan zobaczy moje wątki, to tam są dokumenty które udostępniam do odczytu i Pan zobaczy jak to wygląda.Radek0129 pisze:Jeszcze raz dziękuję uprzejmie za pomoc.
Marcin
Rozumiem, a czy mogę prosić ten link do postów, gdzie są Pańskie dokumenty do odczyty?