Prośba o pomoc - "znikający" przodek z XVIII wieku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

thomasfrancuz

Sympatyk

Post autor: thomasfrancuz »

Szanowni Państwo,

szukam swojego przodka Fryderyka Piotrowskiego i jego żony Konstancji z Wysockich.
Jedyne znane mi fakty z ich życia to:
- 1759 chrzest córki Anny Elżbiety - parafia Wołczyn niedaleko Brześcia Litewskiego (dzisiejsza Białoruś)
- 1761 chrzest Mateusza - parafia Krupczyce niedaleko Kobrynia (dzisiejsza Białoruś)
- ok. 1770-1775 narodziny Jana Piotrowskiego - mój bezpośredni przodek.

Małżeństwo to nie było stanu szlacheckiego. Szukałem w pobliskich parafiach ale niczego nie znalazłem. Chrzczą dwójkę dzieci w miejscowościach odległych o 60 km w linii prostej i nagle znikają ;)

Ich syn Jan Piotrowski w latach 1806-1832 żył w Konstantynowie Podlaskim.

Ze względu na moje małe doświadczenie genealogiczne nie mam pomysłu gdzie, poza metrykami kościelnymi mógłbym ich szukać :(

Będę niezmiernie wdzięczny za pomysły na źródła w których mógłbym szukać Fryderyka i jego żony.

Pozdrawiam serdecznie,
Tomek
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

W akcie chrztu Mateusza jego rodzice są określeni jako G.G.D.D., generosi domini. Czyli szlachta. Wzmianki mogą być w tzw. skazkach, czyli spisach, o ile zachowały się z tego okresu.

Zofia
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Tak, skazki mogą być świetnym źródłem - sama ostatnio tam sporo znalazłam właśnie z grodzieńszczyzny :)
Polecam wątek:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 6ci+family
I dostępne tam ściągi
Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”