Witkowice, Kobierscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kacper_Januszewski

Sympatyk

Witkowice, Kobierscy

Post autor: Kacper_Januszewski »

Dzień Dobry,

Natknąłem się na akt ślubu mojego przodka Wawrzyńca Kobierskiego z Reginą Brzezińską (1826, parafia Skołatowo, Mazowieckie) jest tam napisane, że urodził się w Witkowicach w panowaniu Austryjackim z Jana i Reginy, jednak nie mogę namierzyć tej wsi (moje strzały to Witkowice jako część dzisiejszego Krakowa i Witkowice przy Wieliczce), tym bardziej nie natknąłem się na taką parę w skanotece.

Link do aktu:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75

Jak ruszyć dalej? W akcie jeszcze jest informacja, że zezwolenie na ślub ze strony rodziców było 16 stycznia 1826 roku w Sądzie Pokoju w Płocku, może tam będą jakieś dodatkowe informacje, jednak nie mogę znaleźć tego zasobu w zbiorach archiwum państwowego w Płocku.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
niki.ix

Sympatyk

Post autor: niki.ix »

Witkowice gmina Młodzieszyn powiat sochaczewski woj. mazowieckie

pozdrawiam
Anka
Kacper_Januszewski

Sympatyk

Post autor: Kacper_Januszewski »

Sprawdziłem obie miejscowości, mimo że są zindeksowane na genetece, nie notuje się tam Kobierskich. Sprawdziłem również "Skorowidz wszystkich miejscowości położonych w królestwie Galicyi i Lodomeryi"

https://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/publi ... t?ref=desc

teorię mam takie, że być może proboszcz się pomylił w zapisie miejscowości lub konkretne Witkowice zmieniły nazwę z biegiem lat. Sytuacja na razie bez wyjścia

Dziękuję za podpowiedzi, będę dalej walczył :).
Awatar użytkownika
MaKas

Post autor: MaKas »

Dzień dobry

Może chodzi o Witkowice, gm. Kęty (dawny zabór austriacki) na pograniczu Śląska i Małopolski.

Ale może chodzić również o Wilkowice (w moich poszukiwaniach raz napisano w dokumentach Wilkowice a raz Witkowice).

Pozdrawiam

Magda
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Prawdopodobnie chodzi o Witkowice leżące na północ od Ropczyc.Był tam kiedyś majątek ziemski.
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”