Witam!
Poszukuję pomocy ze znalezieniem aktów z terenu obecnej Białorusi. Chodzi mi konkretnie o rejon łuniniecki, obwód brzeski a konkretnie miejscowości: Mokrowo i Mikaszewicze. Interesują mnie lata 1929-1937.
Powiem szczerze, że nie potrafię poruszać sie w tamtych rejonach. Do tej pory cała rodzina była z terenu obecnej Ukrainy a tu kuzyn (Adam Zagrobelny) dostał (chyba) przydział jako nauczyciel w tamte rejony i oczywiście rodza się dzieci, pierwsza żona umiera. Chciałabym odszukać cokolwiek ale utknęłam. Odnalazłam jedynie informację z chrztu najmłodszego syna tez Adama, że urodzony w Mokrowie a ochrzczony w Złoczowie (pewnie ze względu na dziadków).
Proszę o informację, czy sa dostępne skany online z tego rejonu i z tych lat? Ewentualnie gdzie ich szukać?
Z góry Wam wszystkim dziękuje za pomoc (bo wiem, że mogę na Was liczyć)
Pozdrawiam
Ania
Skany akt z rejonu Łuniniec
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Grabowska_Anna

Z tych lat na pewno nic nie będzie online, to oczywiste.
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Tylko prywatne poszukiwania przez genealogów białoruskich lub oficjalne pismo do NIAB. Oczywiście proszę najpierw wypisać o jaką parafię względnie parafie chodzi i ustalić, co się zachowało, bo może są znaczne braki, jak to się zdarza w tamtejszych aktach metrykalnych
Re: Skany akt z rejonu Łuniniec
Online nie ma, aktów należy szukać w NIAB Mińsk, ale:Grabowska_Anna pisze:Witam!
Poszukuję pomocy ze znalezieniem aktów z terenu obecnej Białorusi. Chodzi mi konkretnie o rejon łuniniecki, obwód brzeski a konkretnie miejscowości: Mokrowo i Mikaszewicze. Interesują mnie lata 1929-1937.
Powiem szczerze, że nie potrafię poruszać sie w tamtych rejonach. Do tej pory cała rodzina była z terenu obecnej Ukrainy a tu kuzyn (Adam Zagrobelny) dostał (chyba) przydział jako nauczyciel w tamte rejony i oczywiście rodza się dzieci, pierwsza żona umiera. Chciałabym odszukać cokolwiek ale utknęłam. Odnalazłam jedynie informację z chrztu najmłodszego syna tez Adama, że urodzony w Mokrowie a ochrzczony w Złoczowie (pewnie ze względu na dziadków).
Proszę o informację, czy sa dostępne skany online z tego rejonu i z tych lat? Ewentualnie gdzie ich szukać?
Z góry Wam wszystkim dziękuje za pomoc (bo wiem, że mogę na Was liczyć)
Pozdrawiam
Ania
w AD Drohiczyn są:
- z Łunińca: U 1923, 1925, 1938-44, bierzmowania 1937, egzaminy przedślubne 1925-1943, M 1926, M 1938-44, Z 1923-1939, 1925, 1926, Z 1938-44, nawróceni 1927, UMZ z dokumentów sporządzonych w Łunińcu
- U 1909 z Petersburga (posiadam)
- z Mikaszewicz:
U 1926-43, U 1940-42, U 1942-45, UM 1922-44, U 1942-45, M 1928-31, egzaminy przedślubne 1928-44, M 1941-43, Z 1941-44, Z 1942, Z 1943-44, nawróceni 1929, 1938-39, nawróceni 1933, nawróceni 1939, spis parafialny Mikaszewicze (Puzicze, Petryki) 1942
Zarówno Łuniniec, jak i Mikaszewicze zostały zindeksowane w "Wykazach z diecezji pińskiej" ks. W. Żurka, tom 3 - posiadam, mogę sprawdzić nazwiska. Najlepiej ustal też parafie dla poszukiwanych miejscowości
Aneta