Powroty z Mińska Litewskiego 1919 rok

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Dzień dobry

W jaki sposób odnaleźć informację o osobach wyjeżdżających z Mińska Litewskiego do Warszawy w 1919 roku? W jakich archiwach należy szukać? Na pewno musieli mieć paszport i w jakimś urzędzie polskim być zarejestrowani po przyjeździe. Od czego zacząć takie poszukiwanie?
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jeżeli cokolwiek się zachowało to w AAN w zespole przedwojennego MSW w co i tak należy wątpić, bo to przedwojenne ministerstwo to poniosło największe ubytki. Poza tym to był okres wojenny, inne realia, specyficzne podróże wynikające z położenia tych ziem i sytuacji polityczni-wojskowej. Paradoksalnie, aby to sobie uzmysłowić zacząłbym od lektury wspomnień Michała K. Pawlikowskiego, Między wojnami, stanowiącego drugą część wspomnień z Mińszczyzny sprzed 1918 (Dzieciństwo i młodość Tadeusza Irteńskiego)
Marzena64

Sympatyk

Dziękuję za informację. Czytałam wiele książek o tym temacie "Wojnę i sezon" Pawlikowskiego też. Tak też myślę, że dotarcie do dokumentacji jest ciężkie, a może nawet niemożliwe.
Jestem ciekawa, jak wyglądały papiery dozwalające takiego wyjazdu.
Pozdrawiam
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Re: Powroty z Mińska Litewskiego 1919 rok

Post autor: aka83 »

Marzena64 pisze:Dzień dobry

W jaki sposób odnaleźć informację o osobach wyjeżdżających z Mińska Litewskiego do Warszawy w 1919 roku? W jakich archiwach należy szukać? Na pewno musieli mieć paszport i w jakimś urzędzie polskim być zarejestrowani po przyjeździe. Od czego zacząć takie poszukiwanie?
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam Marzena
Przeszukałabym gazety, np. w Polonie - natknęłam się w gazetach na spisy osób przyjeżdżających z innych miejscowości i meldujących się np. w hotelu.
Aneta
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Marzena64 pisze:Dziękuję za informację. Czytałam wiele książek o tym temacie "Wojnę i sezon" Pawlikowskiego też. Tak też myślę, że dotarcie do dokumentacji jest ciężkie, a może nawet niemożliwe.
Jestem ciekawa, jak wyglądały papiery dozwalające takiego wyjazdu.
Pozdrawiam
Tak ocywiście chodziło mi o „Wojnę i sezon”, choć moja wersja tytułu też adekwatna. Takie dokumenty zdaje się widziałem kiedyś na aukcjach, ale za dużo tego było, aby odnotować. Być może skopiowałem, ale znaleźć teraz nie sposób. Były wystawiane na aukcjach dokumenty różnych osób z I wojny światowej w tym z Mińska.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Od sierpnia 1919 do lipca 1920 Mińsk był we władaniu Polaków.

Pozdrawiam
Janusz
alicjam

Sympatyk

Post autor: alicjam »

Mój śp. dziadek wsiadł do pociągu w Mińsku , którym wracało wojsko wielkopolskie. Dojechał z nimi do Grudziądza.
Czy inni mińszczanie też tą drogą dotarli do Polski ? tego nie wiem . Może są u Wielkopolan listy imienne tych, którzy też wrócili tą drogą .
alicjam
Marzena64

Sympatyk

Dziękuję za wiadomość. Czy Twój dziadek wspominał, do jakiego urzędu udał się po przyjeżdzie? Bo chyba musiał się gdzieś zameldować.
Marzena
alicjam

Sympatyk

Post autor: alicjam »

Mój dziadek udał się od razu w dalszą podróż do Warszawy .
alicjam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”