Dzien dobry,
od jakiegos czasu szukam informacji odnosnie mojego pra pra dziadka Macieja Strzeleckiego urodzonego 25.01.1886r w Tarnorudzie. To co udalo mi sie ustalic (z pamietnika kuzyna mojego dziadka, oraz z akt w AGAD)to:
Maciej mieszkal najpierw w miejscowosci Kokoszynce, pozniej Kaczanówka i Tarnoruda. Byl synem Michala Strzeleckiego i Petroneli Ochrymowicz.
Zona Macieja to Paulina Jałowy.
W 1914r Maciej wyplynal do Nowego Yorku (Ellis Island) a po 4 latach powrocil do domu (wpis z pamietnika).
Mial 4 dzieci (Michala, Jozefe, Olge, Anne).
Szukam informacji o jego dalszych losach (gdzie mieszkal).
Z opowiesci rodzinnych wiem ze prawdopodobnie byl ułanem wiec zapewne zaciagnal sie do wojska. Najwazniejsza sprawa jest dla mnie odnalezienie miejsca jego pochowku, a takze jego zony Pauliny.
Dodam ze pisalam juz do Milanowka, do USC oraz do Archiwum we Lwowie, niestety nie uzyskalam zadnych informacji.
Ze wzgledu na to ze jestem poczatkujacym poszukiwaczem, proszę o pomoc.
Marta
Strzelecki Maciej, 1886r - proszę o pomoc w odnalezieniu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Strzelecka

- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Re: Proszę o pomoc w odnalezieniu - Maciej Strzelecki 1886r
Marto,Strzelecka pisze:Dzien dobry,
od jakiegos czasu szukam informacji odnosnie mojego pra pra dziadka Macieja Strzeleckiego urodzonego 25.01.1886r w Tarnorudzie. To co udalo mi sie ustalic (z pamietnika kuzyna mojego dziadka, oraz z akt w AGAD)to:
Maciej mieszkal najpierw w miejscowosci Kokoszynce, pozniej Kaczanówka i Tarnoruda. Byl synem Michala Strzeleckiego i Petroneli Ochrymowicz.
W 1914r Maciej wyplynal do Nowego Yorku (Ellis Island) a po 4 latach powrocil do domu (wpis z pamietnika).
Z opowiesci rodzinnych wiem ze prawdopodobnie byl ułanem wiec zapewne zaciagnal sie do wojska. Najwazniejsza sprawa jest dla mnie odnalezienie miejsca jego pochowku, a takze jego zony Pauliny.
Dodam ze pisalam juz do Milanowka, do USC oraz do Archiwum we Lwowie, niestety nie uzyskalam zadnych informacji.
Marta
podałas błędny rok urodzin Macieja ,oraz miejsce narodzin ,
par.Tarnoruda
Maciej Strzelecki ur. 25 stycznia 1880 r. Kokoszyńce par.Tarnoruda(Skałat),dom 113
chrzest 25.01.1880r.(wpisano ojca ,jako Stelecki)
ojciec murarz Michael Stelecki syn Matiae,Justyna Świderska
matka Petronela Ochrymowicz córka Pantaleonis,Catharina Wołoszyńska
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 9_0205.htm
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Strzelecka

Dziekuje za wiadomosc. Wlasnie z dokumentow odnalezionych w AGAD data ur Macieja to 1880 natomiast wg pamietnika kuzyna mojego dziadka to 1886r i teraz nie wiem gdzie jest blad bo reszta informacji sie zgadza. Najbardziej zalezy mi na miejscu pochowku Macieja a niestety nie moge odnalesc takiej informacji...
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Re: Proszę o pomoc w odnalezieniu - Maciej Strzelecki 1886r
Niewątpliwie ,jest to Maciej Strzelecki ur.1880r.Pobłocka_Elżbieta pisze:Marto,Strzelecka pisze:Dzien dobry,
Marta
podałas błędny rok urodzin Macieja ,oraz miejsce narodzin ,
par.Tarnoruda
Maciej Strzelecki ur. 25 stycznia 1880 r. Kokoszyńce par.Tarnoruda(Skałat),dom 113
chrzest 25.01.1880r.(wpisano ojca ,jako Stelecki)
ojciec murarz Michael Stelecki syn Matiae,Justyna Świderska
matka Petronela Ochrymowicz córka Pantaleonis,Catharina Wołoszyńska
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 9_0205.htm
Osoba pisząca w dacie urodz. pamiętnik z zera odczytała chyba cyfrę "6"
Emigracja do USA
mię i nazwisko Maciej Strzelecki birth 1880 Tarnoruda
Płeć Male Wiek 34
Miejsce zamieszkania Tarnoruda, Galicia
Stan cywilny Married
Narodowość Russia, Ruthenian
Imię i nazwisko dodatkowej osoby wife Paulina Strzelecki
Imię i nazwisko drugiej osoby b.in law.Josef Rudyk
Rodzaj wydarzenia Immigration
Data wydarzenia 21 May 1914
Miejsce wydarzenia Ellis Island, New York City, New York, United States
Numer strony 168
Numer serii T715
Numer powiązanego mikrofilmu T715-2320
Tytuł powiązanej publikacji Passenger and Crew Lists of Vessels Arriving at New York , NY, 1897-1957
Port wyjazdu Bremen
Nazwa statku Kaiser Wilhelm der Grosse
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... NY?lang=pl
Drzewo genealog.
krislav Canada
https://www.familysearch.org/pl/tree/pe ... s/GKH9-4CW
https://www.familysearch.org/pl/tree/pe ... s/GKH9-4CW
Pozdrawiam
Ela
Ela