Mankiewicz, poszukuję informacji o mojej rodzinie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

A.Mankiewicz

Mankiewicz, poszukuję informacji o mojej rodzinie

Post autor: A.Mankiewicz »

T: Poszukuję informacji o mojej rodzinie nazwisko Mankiewicz
Drodzy Genealodzy,

prowadzę badania nad moją rodziną – Mankiewicz herbu Lubicz, wywodzącą się z terenów dzisiejszej Białorusi. Mój dziadek Antoni Mankiewicz (ojciec: Aleksander) urodził się prawdopodobnie w dworku nad rzeką Berezyną, w okolicach Borysowa.

Z rodzinnych przekazów wynika, że nasza rodzina otrzymała nadanie ziemi/lasu od cara za służbę wojskową w XIX w. W archiwum WBH natrafiłam też na osobę o nazwisku Antoni Mankiewicz-Lubicz, ur. 1910, co może wskazywać na oficjalne użycie herbu.

Wiem również, że w spisie Dumina & Górzyńskiego (1992) mogą znajdować się Mankiewiczowie z guberni mińskiej – czekam na egzemplarz.

Czy ktoś z Państwa natknął się na wzmianki o rodzinie Mankiewicz (herb Lubicz) z tamtych rejonów? Może ktoś wie, które majątki były związane z tą rodziną nad Berezyną?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki – również dot. miejscowości, parafii lub nazw zaginionych majątków ziemskich.

Z wyrazami szacunku
A.Mankiewicz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

W akcie zgonu Antoniego nie ma informacji o miejscu urodzenia?
W akcie jego ślubu też powinieneś to znaleźć
Ostatnio zmieniony pn 30 cze 2025, 19:26 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
A.Mankiewicz

Niestety nie mamy dostępu do aktu urodzenia. W akcie ślubu pewne informacje są niepodabe, albo nieprawdziwe. Dziadek nie chciał mówić o czasach swego dzieciństwa i młodości. Wogóle nie chciał zbym dużo mówić, tak jakby się bał czegoś.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

O akt zgonu pytałam.
Wystąp do Urzędu Stanu Cywilnego a jak masz blisko, to idź osobiście.
Może ci się uda dostać ksero/zdjęcie a nie wypis, to zależy tylko od dobrej woli urzędnika.
W akcie ślubu nie ma miejsca narodzin?

Masz jakieś imię?
Krystyna
A.Mankiewicz

Niestety nie mam blisko, nie mieszkam w Polsce. Sprawdzę, czy może rodzice mają, może oni będą mogli się tam wybrać. Jeszcze raz sprawdzę akt w papierach, które mam. Muszę przyznać, że już nie pamiętam. Dzięki za rady:)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Nie musi być osobiście.
Najbliższy USC lub internetowo przez profil zaufany
Krystyna
A.Mankiewicz

Spóbuje tego.
Dziś skończyłam tłumaczyć monografię Borysowa z 1910r. i trafiłam na super pomocne informacje. Pokrywały się z rodzinnymi przekazami ( tyle co dziadek powoedział). Wysłałam emaile do miejsowych archiwów. Mam nadzieję, że dostanę odpowiedź. Możliwe też, że znalazłam jego teczkę w WBH. To już jest duży postęp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”