Majewscy, poszukuję danych o rodzinie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

UrszulaB

Sympatyk

Majewscy, poszukuję danych o rodzinie

Post autor: UrszulaB »

> Poszukuję osób, rodzin T:"poszukuję danych o rodzinie Majewskich"

Poszukuję imion rodziców pana młodego Antoniego Majewskiego i i imion jak i nazwiska rodowego matki panny młodej Agnieszki Chlewskiej.Antoni Majewski-herbu Stary Koń ,Agnieszka Chlewska -herbu Korab .Antoni urodzony w Ryczywół,Agnieszka urodzona w Malanowie(dawny powiat-turecki).Slub zawarli w 1814 r w parafii Lipe.Ona miała lat 19,on 25 l.Niestety nie mam imion ich rodziców .Dalsze losy tej pary znam.Może ktoś z genealogów mógłby mi pomóc ,gdzie szukać.
Bardzo prosze o pomoc.
Urszula Bereżewska.
Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dosłać akt ślubu tej pary.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

poszukuję danych o rodzinie Majewskich

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moze to twoj Antoni, niestety brak dostepu do au na fs.

Name Antonium Felicem Majeuski
Sex Männlich
Father's Name Domini Casimiri Majeuski
Father's Sex Male
Mother's Name Ludovicae Muszkiewiczonka
Mother's Sex Female
Event Type Baptism
Event Date
29. Mai 1789
Event Place Ritschenwalde*, Oborniki, Woiwodschaft Großpolen, Polen
Page Number 200, 201
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... KG?lang=en

Ritschenwalde = Ryczywół

Pozdrawiam
Grazyna
UrszulaB

Sympatyk

w dalszym ciągu poszukuję krewnych:Agnieszka Chlewska herbu Korab i Antoni Majeski(w) herbu Stary Koń,w roku 1814 zawarli ślub w parafii Lipe/kaliskie.Agnieszka ur.ok.1795 r w Malanowie,Antoni ur w 1789 r w Ryczywół,pow.obornicki.Chlewscy od 1355 r do 1579 zajmowali wieś Chlewo,gm Goszczanów/Sieradz.W 1817 r rodzi się im syn Jan Niepomucen Majewski,mój prapradziadek,Gdzie się urodził nie wiem ,Nie wiem też czy Jan to ich pierwsze dziecko? ,w 1819 rodzi się im córka Walentyna,w 1824 r syn Aleksander,w 1826 r syn Medard.Po drugie w par .Lipe nie mogę sprawdzić gdyż akta są dopiero od 1826 r.Nie wiem też i nie moge nigdzie znaleźć zgonu Agnieszki i Antoniego Majewskich. Na pewno w 1861 roku już obydwoje nie żyli ,tak to wynika z aktu ślubu Medarda Majewskiego.W latach 1800-tnych też mieszkali w wsi Chlewo.Bardzo proszę o pomoc,może ktoś ma w swoim drzewie tą gałąź przodków. Urszula.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

ten AM z parafii Lipe jest dostępny w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku lub "pod kłódką" tu https://www.familysearch.org/pl/search/catalog/826477
nie wiem z czego był robiony indeks i może się okazać, że w akcie nie będzie informacji o rodzicach.
A gdzie ślub Jana ? czy to ten z parafii Błaszki ?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 843&near=1
UrszulaB

Sympatyk

rodzina Majewskich

Do Arek_Bereza.No właśnie w akcie małżeństwa nie ma informacji o rodzicach młodych. ślub Jana Majewskiego(kucharz) z Balbiną Sieradzką odbył się 24 4.1839 r w par.św.Mikołaja w Kaliszu,jest adnotacja,że matka młodego Agnieszka z.d Chlewska już nie żyła-ale kiedy zmarła i gdzie(muszę jeszcze przeszukać metryki zgonu od 1826 r-od ostatniego urodzenia dziecka,jeśli Medard był ich ostatnim dzieckiem do tego 1839 r w par Chlewo/sieradzkie. Ma z nią 4 dzieci ,miedzy innymi moją prababke- Praksedę. Po śmierci Balbiny 22. 1.1850 r w par. Lipe -wieś Jarantów.Jan 5.5.1850 r w par.Stawiszyn/Kalisz bierze ponownie ślub z Julianną Flejszer.Z Julianną ma 9 dzieci.Dzieci urodzone -3dzieci w Warcie/sieradzkie,,następne 4 w wsi Brodni/poddębickie,jedno urodzone w Pęczniewie/poddębickie i jedno w wsi Chlewo(świnice kaliskie).Julianna zm.1.3 .1909 r w wsi Chlewo( wdowa).W 1905 lub 1906 r mógł umrzeć Jan bo tylko tych 2 lat nie ma w " Basi". Interesują mnie też dzieje brata Jana-Medarda.Medard 6 razy żenił sie .Ostatni związek zawarł w 1907 r w wieku 81 lat w wsi Brzeźnio /sieradzkie,kiedy zmarl i gdzie?. Urszula.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

rodzina Majewskich

Post autor: Arek_Bereza »

w 1838 jest AM Walentyny Majewskiej, zapis o rodzicach taki do wróżenia: byłych ekonomów z Pieruszyc" - byłych, bo nie żyją, byłych, bo już nie byli ekonomami ?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... bdb59152a7
Pieruszyce to wg Słownika parafia Żegocin.
Ta Walentyna urodzona w Jarantowie czyli parafia Lipe

A co do Jana, zamów w AP Kalisz ten ślub z 1850 i tam będzie pewnie napisane gdzie się urodził
Ostatnio zmieniony pt 11 lip 2025, 08:36 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Majewscy, poszukuję danych o rodzinie

Post autor: kwroblewska »

UrszulaB pisze:
Poszukuję imion rodziców pana młodego Antoniego Majewskiego i i imion jak i nazwiska rodowego matki panny młodej Agnieszki Chlewskiej. Antoni Majewski-herbu Stary Koń ,Agnieszka Chlewska -herbu Korab .Antoni urodzony w Ryczywół,Agnieszka urodzona w Malanowie(dawny powiat-turecki).Slub zawarli w 1814 r w parafii Lipe.Ona miała lat 19,on 25 l.
Urszula Bereżewska.
Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dosłać akt ślubu tej pary.
Załącz akt ślubu, dane podajesz pewnie z projektu https://poznan-project.psnc.pl/
Parafia katolicka Lipe, wpis 7 / 1814
• Antoni Majeski (25 lat) 95%
• Agnieszka Chlewska (19 lat) 100%

A jaki był zapisany ich stan społeczny G, N, H, , kto był świadkiem na ślubie może ktoś z rodziny?

_______
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”