Poszukuję rodziny Antoniego Korkoza, który ponoć urodził się w majątku Korkozy parafii Błogosławieństwo w roku ok. 1807.
Chciałabym ustalić, czy faktycznie mieści się w moim drzewie, czy nie.
Jak dotąd znalazłam jego akt ślubu z 1833 z Sejn - https://drive.google.com/file/d/1pZMix6 ... sp=sharing
oraz
akt zgonu z 1857 również z Sejn https://drive.google.com/file/d/1oRGmHE ... sp=sharing
Niestety nie znalazłam on-line ksiąg z Błogosławieństwa (Ploksciai), wcześniejszych niż 1812, czyli odkryć urodzenia Antoniego nie jestem w stanie.
Ale te lata, które są on-line to przeszukałam i znalazłam jedynie akt zgonu Aleksandra Korkoza z roku 1814 i jeden akt urodzenia, w któym chrzestnym jest Antoni Korkoz. Domniemam iż Antoni chrzestny, to ojciec szukanego przeze mnie Antoniego, a Aleksander, to jego dziadek.
Niestety nic więcej nie znalazłam, ani w aktach urodzeń, ani ślubów, ni zgonów. Tak jakby po roku 1814 Korkozowie z Korkozów w parafii Błogosławieństwo zniknęli. Ale dokąd? Zależałoby mi na znalezieniu ew. aktu ślubu i/lub zgonu rodziców Antoniego Korkoza syna. Ewentualnie na jakiekolwiek dane dotyczące jego rodzeństwa.
Może ktoś spotkał gdzieś Korkozów w końcu XVIII w. i początku XIX i mógłby się ze mną podzielić wiedzą na ich temat, to będę wdzięczna
Korkoz Antoni(1807-1857) Błogosławieństwo, Sejny
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Korkoz Antoni(1807-1857) Błogosławieństwo, Sejny
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
No i znalazłam w parafii Godlewo (Garliava) w roku 1830, akt zgonu nr 110 Antoniego Korkoza, lat pięćdziesiąt mającego, małżonka Magdaleny z Kulwieciów.
Czyli tak jakby mój. Ojciec Antoniego Korkoza, tego który zmarł w parafii Sejny w roku 1857.
Tylko mam dość sporo różnych, może nie wątpliwości, a pytań.
Otóż:
w roku 1813 tenże Antoni Korkoz w parafii Błogosławieństwo jest określony jako urodzony
w roku 1814 określony jako JPan
w następnych aktach z Sejn dotyczących jego syna też Antoniego i małżonki Magdaleny już nie ma żadnej informacji typu urodzony, wieśniak czy cokolwiek innego. Przy ślubie i zgonie syna napisane jedynie, że pełnił funkcję etatowego woźnego przy Sądzie Pokoju w Sejnach.
za to w roku 1830 w akcie zgonu Antoni Korkoz (ojciec) określony jest jako chałupnik, co kojarzy mi się z ubogim chłopem mieszkającym na komornem. Ale może się mylę.
Coś musiało się "zadziać" w tej rodzinie, że najpierw mieszkali w Korkozach, w parafii Błogosławieństwo, a potem matka (już po śmierci męża) i syn w Sejnach. A ojciec (może z żoną?) w Godlewie.
Chciałabym znależć cokolwiek więcej na temat tych Korkozów, jakiś wywód szlachectwa, spis rewizyjny, albo cokolwiek.
A jakoś mi niesporo idzie.
Czyli tak jakby mój. Ojciec Antoniego Korkoza, tego który zmarł w parafii Sejny w roku 1857.
Tylko mam dość sporo różnych, może nie wątpliwości, a pytań.
Otóż:
w roku 1813 tenże Antoni Korkoz w parafii Błogosławieństwo jest określony jako urodzony
w roku 1814 określony jako JPan
w następnych aktach z Sejn dotyczących jego syna też Antoniego i małżonki Magdaleny już nie ma żadnej informacji typu urodzony, wieśniak czy cokolwiek innego. Przy ślubie i zgonie syna napisane jedynie, że pełnił funkcję etatowego woźnego przy Sądzie Pokoju w Sejnach.
za to w roku 1830 w akcie zgonu Antoni Korkoz (ojciec) określony jest jako chałupnik, co kojarzy mi się z ubogim chłopem mieszkającym na komornem. Ale może się mylę.
Coś musiało się "zadziać" w tej rodzinie, że najpierw mieszkali w Korkozach, w parafii Błogosławieństwo, a potem matka (już po śmierci męża) i syn w Sejnach. A ojciec (może z żoną?) w Godlewie.
Chciałabym znależć cokolwiek więcej na temat tych Korkozów, jakiś wywód szlachectwa, spis rewizyjny, albo cokolwiek.
A jakoś mi niesporo idzie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć