> Poszukuję parafii, miejscowości T:"parafia w Dąbrowicach (powiat Kutnowski)"
Cześć wszystkim!
Podczas moich wieloletnich badań genealogicznych pojawiło mi się pytanie w odniesieniu do indeksowanych danych dotyczące miescowość Dąbrowice w powiecie Kutnowskim. Może ktoś z was się lepiej na tym zna lub coś wie czego nie wiem.
Przez długi czas w bazie danych istniała luka dotycząca okresu 1792-1810r. Dotyczyła ona zarówno akta urodzeń, ślubów, jak i zgonów. Dlatego też jakoś założyłem, że metryki z tego okresu się po prostu nie zachowały lub że zostały zniszczone. Kilka tygodni temu zauważyłem, że została wypełniona właśnie ta luka w przypadku urodzeń i że źródło, czyli księga metrykalna pochodzi z Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu. Zdziwiło mnie to, ponieważ w udokumentowanych zasobach na stronie internetowej Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu nie było i do tej pory nie ma wzmianki o parafii w Dąbrowicach. Więc pytanie brzmi:
Czy ktoś z was wie, czy istnieją księgi dotyczące ślubów i zgonów dla parafii w Dąbrowicach za brakujący okres 1792-1810r. ?
A jeżeli tak, to czy ktoś może coś wie o ich statusie indeksacji? Oczywiście chętnie oferuję swoją pomoc.
Pozdrawiam,
Dominik
Dąbrowice (powiat Kutnowski)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
BartoszekD
parafia w Dąbrowicach (powiat Kutnowski)
Najlepiej zapytać o to osobę, która dokonała indeksacji tej księgi urodzeń, a jest nią "Danecka".
Pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
- anton_burza

parafia w Dąbrowicach (powiat Kutnowski)
Księgę U 1792-1813 digitalizowałem w parafii na zlecenie AD Łowicz. Księga obecnie znajduje się w parafii. zdjęcia akt można uzyskać poprzez AD Łowicz. Ksiąg małżeństw i zgonów nie było, dlatego brak indeksów.Kucharro pisze:Najlepiej zapytać o to osobę, która dokonała indeksacji tej księgi urodzeń, a jest nią "Danecka".
Pozdrawiam
Krzysztof
pozdrawiam
Antoni
-
BartoszekD
Re: parafia w Dąbrowicach (powiat Kutnowski)
Faktycznie próbowałem to zrobić jeszcze przed napisaniem tego posta. Niestety bez odpowiedzi.Kucharro pisze:Najlepiej zapytać o to osobę, która dokonała indeksacji tej księgi urodzeń, a jest nią "Danecka".
Pozdrawiam
Krzysztof
-
BartoszekD
Re: parafia w Dąbrowicach (powiat Kutnowski)
Księgę U 1792-1813 digitalizowałem w parafii na zlecenie AD Łowicz. Księga obecnie znajduje się w parafii. zdjęcia akt można uzyskać poprzez AD Łowicz. Ksiąg małżeństw i zgonów nie było, dlatego brak indeksów.
pozdrawiam
Antoni[/quote]
Rozumiem... więc mam założyć, że nie ma już ksiąg MZ z poszukiwanego okresu?
W przypadku urodzeń luka w bazie była jednak większa. Obejmowała ona lata 1781-1810. Skoro Pan mówi, że zdigitalizował Pan księgę z lat 1792-1813, oznacza to, że gdzieś była dostępna księga obejmująca okres 1781-1792.
Sprawa pozostaje dla mnie nieco zagadkowa. Myślę, że gdyby pani Danecka mogła coś na ten temat powiedzieć, być może stałoby się to nieco jaśniejsze.
Ale dziękuję za informację. Pozdrawiam
pozdrawiam
Antoni[/quote]
Rozumiem... więc mam założyć, że nie ma już ksiąg MZ z poszukiwanego okresu?
W przypadku urodzeń luka w bazie była jednak większa. Obejmowała ona lata 1781-1810. Skoro Pan mówi, że zdigitalizował Pan księgę z lat 1792-1813, oznacza to, że gdzieś była dostępna księga obejmująca okres 1781-1792.
Sprawa pozostaje dla mnie nieco zagadkowa. Myślę, że gdyby pani Danecka mogła coś na ten temat powiedzieć, być może stałoby się to nieco jaśniejsze.
Ale dziękuję za informację. Pozdrawiam