Podkarpacie- Kołaczyce-Stec Józef - data i miejsce urodzenia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mustafas00

Podkarpacie- Kołaczyce-Stec Józef - data i miejsce urodzenia

Post autor: mustafas00 »

Dzień dobry,

Poszukuję dokładnej daty i miejsca urodzenia Józefa Steca, syna Jana Steca i Anny z domu Rączka.

Na Genealogach znalazłem informacje:
Dnia 11 lipca 1925 roku Józef zawarł związek małżeński z Marii Żygłowicz, z domu Kosztur, wdową po Janie Żygłowiczu.
Ślub odbył się najprawdopodobniej w parafii Kołaczyce lub w tamtejszym Urzędzie Stanu Cywilnego.

Chciałbym ustalić:
– datę i miejsce urodzenia Józefa Steca,
– ewentualnie jego zawód lub miejsce zamieszkania w czasie ślubu.

Jeśli ktoś posiada indeksy, dostęp do akt parafialnych/USC z Kołaczyc lub spotkał się z tą osobą w swoich badaniach – będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Mciemala

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

RE: Podkarpacie- Kołaczyce-Stec Józef - data i miejsce urodz

Post autor: Mciemala »

Dzień dobry,

Ślub odbył się w kościele w Kołaczycach (na terenie dawnej Galicji nie prowadzono USC przed 1946), dnia 11 lipca 1925 roku, Józef Stec syn Jana Steca i Anny z domu Rączka. Józef Stec urodził się 2 lutego 1897 roku.
Jan Stec i Anna Rączka zawarli związek małżeński w 1896 roku w Kołaczycach, pan młody miał wtedy 26 lat.
Jan Stec syn Franciszka Steca i Joanny Cyran urodził się 4 czerwca 1870 roku.
Franciszek Stec mąż Joanny zmarł w wieku 71 lat 13 sierpnia 1913 w Kołaczycach, Joanna zmarła w wieku 88 lat w 1930 roku.
Franciszek Stec urodził się prawdopodobnie w 1844 roku syn Michała Steca i Marianny Klemkoskiej.
Michał umarł w 1887 roku w wieku około 70 lat, prawdopodobnie byłby Michałem synem Stanisława Steca i Katarzyny Sochackiej urodzonym w 1820. Do sprawdzenia oczywiście z księgami, informacje na bazie geneteki.

Pozdrawiam,
mustafas00

RE: Podkarpacie- Kołaczyce-Stec Józef - data i miejsce urodz

Post autor: mustafas00 »

Panie Michale,

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje — są dla mnie niezwykle cenne. 🙏

Dzięki Pana pomocy prawdopodobnie udało mi się odnaleźć osobę, której szukałem. Wygląda na to, że mogła służyć jako żołnierz w Galicji podczas I wojny światowej — najprawdopodobniej w armii austro-węgierskiej.

Mam teraz kolejne ważne pytanie:
Jak i gdzie mogę potwierdzić, czy Józef Stec, urodzony 2 lutego 1897 roku, rzeczywiście służył w wojsku?
Mam już datę i miejsce jego urodzenia (dzięki Panu!), ale nie wiem, gdzie szukać dalej.

Czy istnieją jakieś bazy danych, dokumenty wojskowe, statystyki lub raporty wojenne, które mogłyby potwierdzić jego służbę w armii austro-węgierskiej podczas I wojny światowej?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za Pana czas i pomoc.

Z wyrazami wdzięczności,
Robert
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Po lewej w menu masz: Wojak

Tu też warto zajrzeć
https://anno.onb.ac.at/anno-suche/simple?from=1
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”