Dzień dobry.
Pytanie dotyczy jak zapisywano noworodki , w jakich księgach metrykalnych które rodziły się w stanie zagrożenia życia i były chrzczone przez osoby świeckie podczas porodu a szpital mieścił się przy kościele.
Sprawa dotyczy urodzonej 1 sierpnia 1936 Janiny Kowalewskiej , której rodzina była parafianami Podbrzezia .
Ciężarna w zagrożeniu życia swojego i dziecka zostałą przewieziona do jakiegoś szpitala w Wilnie, drogą dedukcji wyszło że mógł być to ten szpital i tam urodziło się dziecko.
Czy takie noworodki były zapisywane w ksiegach metrykalnych koscioła św.Jakóba i Filipa w Wilnie czy o ile przezyły były zapisywane póżniej w parafii rodzimej.
Janina Kowalewska , córka Jana i KLementyny z Gradzewiczów
ur.1.08.1936
gdzie szukać metryki chrztu, ze względu na pokrewienstwo ochrona 100 lat nie dotyczy jak rozumiem.
Dziękuję za wskazówki,
Bożenka
Chrzest z wody Szpital św. Jakóba w Wilnie 1936 rok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kowalewska_Bożena

- Krystyna.waw

Po chrzcie z wody następowało uzupełnienie w kościele i w tym kościele wystawiano metrykę.
A jak rodzina zapomniała o uzupełnieniu, to (tak jak w mojej rodzinie) sprawa wyszła na jaw dopiero przy zbieraniu dokumentów do ślubu i na szybko uzupełniono obrzęd
A jak rodzina zapomniała o uzupełnieniu, to (tak jak w mojej rodzinie) sprawa wyszła na jaw dopiero przy zbieraniu dokumentów do ślubu i na szybko uzupełniono obrzęd
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Kowalewska_Bożena

- Krystyna.waw

-
julia_jarmola

Czasami chrzest w kościele z zaznaczeniem, że wcześniej był z wody, następował w kilka miesięcy później.
A zetknęłam się też zapisem po kilku latach.
Bywało, że ten w kościele odbywał się przy okazji chrztu kolejnego dziecka z tym, że figurował zapis o wcześniejszym chrzcie z wody.
Pozdrawiam,
Julia.
A zetknęłam się też zapisem po kilku latach.
Bywało, że ten w kościele odbywał się przy okazji chrztu kolejnego dziecka z tym, że figurował zapis o wcześniejszym chrzcie z wody.
Pozdrawiam,
Julia.
-
Kowalewska_Bożena