Jałocha nazwisko, czy przydomek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
Robert_Kostecki

W województwie świętokrzyskim położony jest Olbrych, przysiółek wsi Pełczyska, należący do parafii Pełczyska. Tam na przełomie XIX/XX wieku mieszkał Kazimierz Jałocha, który poślubił Mariannę z d. Faryna (zapewne indeksujący dla Geneteki błędnie odczytali to nazwisko też jako: Faryn, Sfaryna, na koniec Fortuna?). Mieli oni kilkoro dzieci w tym Franciszka Jałocha-Olbrychskiego (ur. 09.10.1905), który w 1937/38 w Warszawie poślubił Klementynę Sołonowicz. Osoby o nazwisku Jałocha zamieszkujące parafię Pełczyska w XIX wieku w metrykach były określanie jako chłopi, ale może to wcześniejsza, drobna szlachta o nazwisku Olbrychski i przydomku Jałocha.
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Cześć Robert, pytanie ciekawe, coś w podzięce za Twoje kapitalne wpisy m.in. o Szaniawskich: https://narodowa.pl/exhibits/przyczynek ... -lukowska/ - a więc tu moje wypociny: Mamy 2 nazwiska/przydomki w świętokrzyskim Olbrychski i Jałocha, rozbierzmy je etymologicznie: Olbrychski jest odimienne - np. ,,Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" Rymuta w t. II na str. 178 podaje: ,,Olbrych-" i odsyła do tomu I - gdzie na str. 2 znajdujemy: Olbrychski - pochodzi od imienia Albert - notowanego od XII wieku - z germańskiego Adalbert - od adal (szlachetny - berth (jasny, sławny)... ; Jałocha jest przezwiskowe: np. ,,Antroponimia Polski od XVI do końca XVIII wieku" tom I Cieślikowej podaje jako odapelatywne: Jałocha, od gw. ap.jałocha 'młoda krowa, jałówka' - pytanie które z nich było nazwiskiem czy przydomkiem? - trudne, należałoby zanalizować strukturę nazwisk w danej parafii i okolicach, obie formy mogą być poprawne, ale chyba masz rację, drobna szlachta Olbrychski w części miała przydomek Jałocha - wyspecjalizowali się w hodowli jałówek? Pardon, nie wyjaśniłem rzeczy do końca, a może zamieszałem jeszcze bardziej, pozdrawiam Cię serdecznie, Tadeusz www.narodowa.pl
PS. Te twoje Pełczyska to te? (a było ich kilka). Jeśli tak, to już w XIV strasznie tam darli sądowe koty (zresztą jak wszędzie) np: ,,1397-1402 Andrzej z Niegosławic [h. Topór?, par. Pełczyska? w pow. wiśl.] procesuje się o łan w L. z Małgorzatą kasztelanową sand. [wd. po Krzesławie z Kurozwęk w pow. wiśl.] i jej s. Mikołajem [Białuchą] z Michałowa [posesorami sołectwa w L."... - http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ka&d=0&t=0
PS. Te twoje Pełczyska to te? (a było ich kilka). Jeśli tak, to już w XIV strasznie tam darli sądowe koty (zresztą jak wszędzie) np: ,,1397-1402 Andrzej z Niegosławic [h. Topór?, par. Pełczyska? w pow. wiśl.] procesuje się o łan w L. z Małgorzatą kasztelanową sand. [wd. po Krzesławie z Kurozwęk w pow. wiśl.] i jej s. Mikołajem [Białuchą] z Michałowa [posesorami sołectwa w L."... - http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ka&d=0&t=0
-
Robert_Kostecki

To przodkowie aktora, który na wielu zdjęciach nosi sygnet rodowy. Nadal jednak nie wiadomo, czy nazwisko Olbrychski zostało przed wiekami urobione od nazwy przysiółka Olbrych i nosiła je szlachta o przydomku Jałocha, czy też stryjeczny dziadek i ojciec aktora zmienili sobie nazwisko na szlachecko brzmiące.
Pozdrawiam Ciebie Tadeuszu
Robert
Pozdrawiam Ciebie Tadeuszu
Robert
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Robercie, jeszcze moment, jest taka rzecz ciekawa w naszej genealogii, właściwie pytanie spotykane w badaniach (podobnie co było pierwotne - jajko czy kura?), tu co było pierwsze, czy nazwisko pochodziło od nazwy miejscowości, czy nazwa miejscowości pochodziła od nazwiska? A więc, ponieważ robisz kolejną wielką pracę w określaniu genealogii rodziny znanych ludzi kultury i sztuki (vide twoja genealogia Jerzego Szaniawskiego), jeśli chodzi tu o aktora Daniela Olbrychskiego to ja się dorzucę z taką ideą: Przeglądając prace etymologiczne (Olbrychski < Olbrych-) i toponomastyczne (przysiółek Olbrych...) pozwalam sobie dorzucić moje wnioski - otóż nazwa miejscowości (przysiółka, osady) Olbrych - Olbrycht pochodzi od niemieckiego rycerza w służbie korony Polskiej o zawołaniu / nazwisku Olbrycht, założyciela tej osady i pierwszego właściciela ziemi (pierwsze notowania w/g moich źródeł od 1239 roku - jako ,,Petrus Albertouic - Mog 17, czyli ,,Monografia cystersów w Mogile. II. Zbiór dyplomów klasztoru mogilskiego". Opr. Towarzystwo Naukowe Krakowskie. Kraków 1865, ss. XIX + 251."), które jak pisałem wcześniej nazwisko to (z przyrodzeniami) pochodzi od j. niemieckiego (germańskiego) i imienia Albrecht (Albert) - od adal (szlachetny - berth (jasny, sławny)...(tu przypominam, że jestem upartym nosicielem idei o istnieniu genów nazwiska przenoszonych we krwi przodków do współczesnych i przyszłych pokoleń, a więc cech charakteru określonych wcześniej), tak więc reasumując: tu na pytanie ,,jajko czy kura?", czyli ,,rodowe nazwisko Olbrychski - Olbrych czy nazwa miejscowości Olbrych - Olbrychowo...?" - odpowiadam, że to nazwisko/przydomek były źródłem tych wszystkich naszych dociekań i zmagań // koniec i bomba, a kto nie czytał ten...
, pozdrawiam serdecznie, Tadeusz www.narodowa.pl
-
Wladyslaw_Moskal

Jałocha to nazwisko, Olbrych to nazwa góry i nazwisko
Robercie i Tadku,
temat pochodzenia przodków który rozpoczęliście, jest niezwykle interesujący.
Tadeusz , wrócę do naszej internetowej, starej przyjaźni z przełomu wieków, kiedy wymienialiśmy doświadczenia z amerykańskich forów, gdzie broniliśmy polskości naszych nazwisk. Życie ma swoje prawa, szkoda, że podczas moich pobytów w Polsce ważniejsze były sprawy rodzinne, cmentarze, w różnych regionach, niz spotkanie z Tobą w Warszawie. Popracujmy nad tym tematem.
Krótko- Jałocha to starożytne nazwanie,nazwisko celtycko-pasternakowskie tak jak i grodzisko Olbrych.
Pel’czyska to miejsce pełne udokumentowanych skarbów archeologicznych.
Mój Apple system nie pozwala mi na stosowanie metody ‘kopiuj - wklej’.
Google pozwala odszukać informacje;
Archeologiczne El Dorado niedziela.pl
Pel’czyska - badania archeologiczne
też w j. angielskim;
Bastarne Bride - Burial of a Celto-Scythian woman
Bastarne to pokrętnie zapisane starożytne nazwanie/nazwisko Pasternak, czyli warzywo w smaku słodkiej pietruszki , ale znacznie większe od pietruszki . Było to kiedyś podstawowe warzywo ostatnio zamienione przez ziemniaki.
W powiecie pińczowskim, nazwisko Pasternak jest na 17 miejscu wśród najliczniejszych..
Nazwisko Pasternak w 2014 roku niosło w Polsce 10095 osób, na Ukrainie 5077, w Rosji 2377, w Izraelu 974, w Niemczech 968, w Białorusi 388, we Francji 124, w Anglii 110, ..
Anglojęzyczna Wiipedia pod hasłem Bastarnae
podaje obszerny, interesujący opis, chociaż nie wie co to słowo znaczyło.
Nie polecam polskiej wersji Bastarnowie napisanej “ po lini, na bazie “ jak w PRL-u.
Nazwania/nazwiska Jalocha, Jałocha mogłly powstać od francuskiego [pogalijskiego/poceltyckiego] slowa “jaloux “ = zazdrosny.
Nazwanie wzgorza i grodziska Olbrych mogło powstać z połączenia słów celtyckich [polskich?] , “olb” i “rych” . Bo “olb” w czeskim znaczy duży, wysoki , a “rych “ może pochodzić od znanego mi słowa “rychły” w znaczeniu “rychły na meza” , czyli wystarczająco ładny na męża. Zatem Olbrych to była nazwa wysokiego, ładnego wzgórza, a kiedyś mężczyzny, zanim powstało imię Albrecht.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław
temat pochodzenia przodków który rozpoczęliście, jest niezwykle interesujący.
Tadeusz , wrócę do naszej internetowej, starej przyjaźni z przełomu wieków, kiedy wymienialiśmy doświadczenia z amerykańskich forów, gdzie broniliśmy polskości naszych nazwisk. Życie ma swoje prawa, szkoda, że podczas moich pobytów w Polsce ważniejsze były sprawy rodzinne, cmentarze, w różnych regionach, niz spotkanie z Tobą w Warszawie. Popracujmy nad tym tematem.
Krótko- Jałocha to starożytne nazwanie,nazwisko celtycko-pasternakowskie tak jak i grodzisko Olbrych.
Pel’czyska to miejsce pełne udokumentowanych skarbów archeologicznych.
Mój Apple system nie pozwala mi na stosowanie metody ‘kopiuj - wklej’.
Google pozwala odszukać informacje;
Archeologiczne El Dorado niedziela.pl
Pel’czyska - badania archeologiczne
też w j. angielskim;
Bastarne Bride - Burial of a Celto-Scythian woman
Bastarne to pokrętnie zapisane starożytne nazwanie/nazwisko Pasternak, czyli warzywo w smaku słodkiej pietruszki , ale znacznie większe od pietruszki . Było to kiedyś podstawowe warzywo ostatnio zamienione przez ziemniaki.
W powiecie pińczowskim, nazwisko Pasternak jest na 17 miejscu wśród najliczniejszych..
Nazwisko Pasternak w 2014 roku niosło w Polsce 10095 osób, na Ukrainie 5077, w Rosji 2377, w Izraelu 974, w Niemczech 968, w Białorusi 388, we Francji 124, w Anglii 110, ..
Anglojęzyczna Wiipedia pod hasłem Bastarnae
podaje obszerny, interesujący opis, chociaż nie wie co to słowo znaczyło.
Nie polecam polskiej wersji Bastarnowie napisanej “ po lini, na bazie “ jak w PRL-u.
Nazwania/nazwiska Jalocha, Jałocha mogłly powstać od francuskiego [pogalijskiego/poceltyckiego] slowa “jaloux “ = zazdrosny.
Nazwanie wzgorza i grodziska Olbrych mogło powstać z połączenia słów celtyckich [polskich?] , “olb” i “rych” . Bo “olb” w czeskim znaczy duży, wysoki , a “rych “ może pochodzić od znanego mi słowa “rychły” w znaczeniu “rychły na meza” , czyli wystarczająco ładny na męża. Zatem Olbrych to była nazwa wysokiego, ładnego wzgórza, a kiedyś mężczyzny, zanim powstało imię Albrecht.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Władku,
co ty z tymi Celtami, to wszystko pochodzi od nich? Chyba jednak od jajka (a może jednak od kury?)
Pozdrawiam cię serdecznie, Tadeusz
co ty z tymi Celtami, to wszystko pochodzi od nich? Chyba jednak od jajka (a może jednak od kury?)
Pozdrawiam cię serdecznie, Tadeusz
-
Wysokiński

Dzień dobry wszystkim.
Moja babcia dawno temu opowiadała mi taka historię zasłyszana od swojej siostry. Jej rodzona siostra w czasach panieńskich chodziła z jakimś Jałochą i on wtedy opowiadał jej o wielkiej drace w swojej rodzinie i ze, strasznie pokłóciło się dwóch braci Jałochów do tego stopnia że po tej kłótni jeden z nich nie chciał mieć nic wspólnego z rodziną i zmienił nazwisko na Olbrychski. Czy to prawda czy dotyczy to tej rodziny nie wiem.
Dariusz Wysokiński
Moja babcia dawno temu opowiadała mi taka historię zasłyszana od swojej siostry. Jej rodzona siostra w czasach panieńskich chodziła z jakimś Jałochą i on wtedy opowiadał jej o wielkiej drace w swojej rodzinie i ze, strasznie pokłóciło się dwóch braci Jałochów do tego stopnia że po tej kłótni jeden z nich nie chciał mieć nic wspólnego z rodziną i zmienił nazwisko na Olbrychski. Czy to prawda czy dotyczy to tej rodziny nie wiem.
Dariusz Wysokiński
-
Robert_Kostecki

Być może chodzi tu właśnie o dwóch braci - Franciszka Jałochę vel Olbrychskiego (ur. 1905 Pełczyska) i Piotra Jałochę (ur. 1908 Pełczyska), synów włościan Kazimierza i Marianny z Farynów. Mieli oni jeszcze syna Antoniego Jałochę (ur. ok. 1898 - zm. 1918 Olbrych).
Nazwisko Jałocha jest popularne w Parafii Parysów na Mazowszu.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów