Jałocha nazwisko, czy przydomek

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

W województwie świętokrzyskim położony jest Olbrych, przysiółek wsi Pełczyska, należący do parafii Pełczyska. Tam na przełomie XIX/XX wieku mieszkał Kazimierz Jałocha, który poślubił Mariannę z d. Faryna (zapewne indeksujący dla Geneteki błędnie odczytali to nazwisko też jako: Faryn, Sfaryna, na koniec Fortuna?). Mieli oni kilkoro dzieci w tym Franciszka Jałocha-Olbrychskiego (ur. 09.10.1905), który w 1937/38 w Warszawie poślubił Klementynę Sołonowicz. Osoby o nazwisku Jałocha zamieszkujące parafię Pełczyska w XIX wieku w metrykach były określanie jako chłopi, ale może to wcześniejsza, drobna szlachta o nazwisku Olbrychski i przydomku Jałocha.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Cześć Robert, pytanie ciekawe, coś w podzięce za Twoje kapitalne wpisy m.in. o Szaniawskich: https://narodowa.pl/exhibits/przyczynek ... -lukowska/ - a więc tu moje wypociny: Mamy 2 nazwiska/przydomki w świętokrzyskim Olbrychski i Jałocha, rozbierzmy je etymologicznie: Olbrychski jest odimienne - np. ,,Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" Rymuta w t. II na str. 178 podaje: ,,Olbrych-" i odsyła do tomu I - gdzie na str. 2 znajdujemy: Olbrychski - pochodzi od imienia Albert - notowanego od XII wieku - z germańskiego Adalbert - od adal (szlachetny - berth (jasny, sławny)... ; Jałocha jest przezwiskowe: np. ,,Antroponimia Polski od XVI do końca XVIII wieku" tom I Cieślikowej podaje jako odapelatywne: Jałocha, od gw. ap.jałocha 'młoda krowa, jałówka' - pytanie które z nich było nazwiskiem czy przydomkiem? - trudne, należałoby zanalizować strukturę nazwisk w danej parafii i okolicach, obie formy mogą być poprawne, ale chyba masz rację, drobna szlachta Olbrychski w części miała przydomek Jałocha - wyspecjalizowali się w hodowli jałówek? Pardon, nie wyjaśniłem rzeczy do końca, a może zamieszałem jeszcze bardziej, pozdrawiam Cię serdecznie, Tadeusz www.narodowa.pl
PS. Te twoje Pełczyska to te? (a było ich kilka). Jeśli tak, to już w XIV strasznie tam darli sądowe koty (zresztą jak wszędzie) np: ,,1397-1402 Andrzej z Niegosławic [h. Topór?, par. Pełczyska? w pow. wiśl.] procesuje się o łan w L. z Małgorzatą kasztelanową sand. [wd. po Krzesławie z Kurozwęk w pow. wiśl.] i jej s. Mikołajem [Białuchą] z Michałowa [posesorami sołectwa w L."... - http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ka&d=0&t=0
Robert_Kostecki

Sympatyk

To przodkowie aktora, który na wielu zdjęciach nosi sygnet rodowy. Nadal jednak nie wiadomo, czy nazwisko Olbrychski zostało przed wiekami urobione od nazwy przysiółka Olbrych i nosiła je szlachta o przydomku Jałocha, czy też stryjeczny dziadek i ojciec aktora zmienili sobie nazwisko na szlachecko brzmiące.

Pozdrawiam Ciebie Tadeuszu

Robert
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Robercie, jeszcze moment, jest taka rzecz ciekawa w naszej genealogii, właściwie pytanie spotykane w badaniach (podobnie co było pierwotne - jajko czy kura?), tu co było pierwsze, czy nazwisko pochodziło od nazwy miejscowości, czy nazwa miejscowości pochodziła od nazwiska? A więc, ponieważ robisz kolejną wielką pracę w określaniu genealogii rodziny znanych ludzi kultury i sztuki (vide twoja genealogia Jerzego Szaniawskiego), jeśli chodzi tu o aktora Daniela Olbrychskiego to ja się dorzucę z taką ideą: Przeglądając prace etymologiczne (Olbrychski < Olbrych-) i toponomastyczne (przysiółek Olbrych...) pozwalam sobie dorzucić moje wnioski - otóż nazwa miejscowości (przysiółka, osady) Olbrych - Olbrycht pochodzi od niemieckiego rycerza w służbie korony Polskiej o zawołaniu / nazwisku Olbrycht, założyciela tej osady i pierwszego właściciela ziemi (pierwsze notowania w/g moich źródeł od 1239 roku - jako ,,Petrus Albertouic - Mog 17, czyli ,,Monografia cystersów w Mogile. II. Zbiór dyplomów klasztoru mogilskiego". Opr. Towarzystwo Naukowe Krakowskie. Kraków 1865, ss. XIX + 251."), które jak pisałem wcześniej nazwisko to (z przyrodzeniami) pochodzi od j. niemieckiego (germańskiego) i imienia Albrecht (Albert) - od adal (szlachetny - berth (jasny, sławny)...(tu przypominam, że jestem upartym nosicielem idei o istnieniu genów nazwiska przenoszonych we krwi przodków do współczesnych i przyszłych pokoleń, a więc cech charakteru określonych wcześniej), tak więc reasumując: tu na pytanie ,,jajko czy kura?", czyli ,,rodowe nazwisko Olbrychski - Olbrych czy nazwa miejscowości Olbrych - Olbrychowo...?" - odpowiadam, że to nazwisko/przydomek były źródłem tych wszystkich naszych dociekań i zmagań // koniec i bomba, a kto nie czytał ten... :), pozdrawiam serdecznie, Tadeusz www.narodowa.pl
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Jałocha to nazwisko, Olbrych to nazwa góry i nazwisko

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Robercie i Tadku,
temat pochodzenia przodków który rozpoczęliście, jest niezwykle interesujący.

Tadeusz , wrócę do naszej internetowej, starej przyjaźni z przełomu wieków, kiedy wymienialiśmy doświadczenia z amerykańskich forów, gdzie broniliśmy polskości naszych nazwisk. Życie ma swoje prawa, szkoda, że podczas moich pobytów w Polsce ważniejsze były sprawy rodzinne, cmentarze, w różnych regionach, niz spotkanie z Tobą w Warszawie. Popracujmy nad tym tematem.

Krótko- Jałocha to starożytne nazwanie,nazwisko celtycko-pasternakowskie tak jak i grodzisko Olbrych.

Pel’czyska to miejsce pełne udokumentowanych skarbów archeologicznych.
Mój Apple system nie pozwala mi na stosowanie metody ‘kopiuj - wklej’.

Google pozwala odszukać informacje;
Archeologiczne El Dorado niedziela.pl
Pel’czyska - badania archeologiczne
też w j. angielskim;
Bastarne Bride - Burial of a Celto-Scythian woman

Bastarne to pokrętnie zapisane starożytne nazwanie/nazwisko Pasternak, czyli warzywo w smaku słodkiej pietruszki , ale znacznie większe od pietruszki . Było to kiedyś podstawowe warzywo ostatnio zamienione przez ziemniaki.
W powiecie pińczowskim, nazwisko Pasternak jest na 17 miejscu wśród najliczniejszych..
Nazwisko Pasternak w 2014 roku niosło w Polsce 10095 osób, na Ukrainie 5077, w Rosji 2377, w Izraelu 974, w Niemczech 968, w Białorusi 388, we Francji 124, w Anglii 110, ..

Anglojęzyczna Wiipedia pod hasłem Bastarnae
podaje obszerny, interesujący opis, chociaż nie wie co to słowo znaczyło.
Nie polecam polskiej wersji Bastarnowie napisanej “ po lini, na bazie “ jak w PRL-u.

Nazwania/nazwiska Jalocha, Jałocha mogłly powstać od francuskiego [pogalijskiego/poceltyckiego] slowa “jaloux “ = zazdrosny.

Nazwanie wzgorza i grodziska Olbrych mogło powstać z połączenia słów celtyckich [polskich?] , “olb” i “rych” . Bo “olb” w czeskim znaczy duży, wysoki , a “rych “ może pochodzić od znanego mi słowa “rychły” w znaczeniu “rychły na meza” , czyli wystarczająco ładny na męża. Zatem Olbrych to była nazwa wysokiego, ładnego wzgórza, a kiedyś mężczyzny, zanim powstało imię Albrecht.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Władku,

co ty z tymi Celtami, to wszystko pochodzi od nich? Chyba jednak od jajka (a może jednak od kury?) :)

Pozdrawiam cię serdecznie, Tadeusz
Wysokiński

Sympatyk

Post autor: Wysokiński »

Dzień dobry wszystkim.
Moja babcia dawno temu opowiadała mi taka historię zasłyszana od swojej siostry. Jej rodzona siostra w czasach panieńskich chodziła z jakimś Jałochą i on wtedy opowiadał jej o wielkiej drace w swojej rodzinie i ze, strasznie pokłóciło się dwóch braci Jałochów do tego stopnia że po tej kłótni jeden z nich nie chciał mieć nic wspólnego z rodziną i zmienił nazwisko na Olbrychski. Czy to prawda czy dotyczy to tej rodziny nie wiem.

Dariusz Wysokiński
Robert_Kostecki

Sympatyk

Być może chodzi tu właśnie o dwóch braci - Franciszka Jałochę vel Olbrychskiego (ur. 1905 Pełczyska) i Piotra Jałochę (ur. 1908 Pełczyska), synów włościan Kazimierza i Marianny z Farynów. Mieli oni jeszcze syna Antoniego Jałochę (ur. ok. 1898 - zm. 1918 Olbrych).
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Nazwisko Jałocha jest popularne w Parafii Parysów na Mazowszu.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”