Parafia Żarnówka (mariawicka) - gmina Grębków

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Adrian_1606

Sympatyk
Adept
Podziękował: 1 time

Parafia Żarnówka (mariawicka) - gmina Grębków

Post autor: Adrian_1606 »

Szukam informacji na temat metryk z parafii mariawickiej Żarnówka, znajdującej się na terenie gminy Grębków w powiecie węgrowskim. Parafia ta powstała około 1907 r. na terenie rzymskokatolickiej parafii Grębków.
Ku mojemu zdziwieniu w Katalog zasobów metrykalnych nie ma w ogóle tej parafii w wyszukiwarce.
Wiadomo, że w Szukaj w Archiwach dla Archiwum Państwowe w Siedlcach są księgi (unikaty) ale tylko za lata 1915 - 1920 są skany. Nie mam informacji, co się stało z oryginałami, czy są na parafii.
Piszę dlatego, bo szukam aktu zgonu mojego pra-pra-pradziadka Adama Kostki i jego żony Józefy z Chabierów. Informacje o nim kończą się 1906 r., chociaż na MyHeritage na stronach innych drzew genealogicznych, gdzie również mają również tego przodka, podają datę 10 lipca 1907 r., nie podając jednak nazwy miejscowości.
Ponieważ w metrykach dla parafii Grębków dla znalazłem żadnej informacji o akcie zgonu z tej parafii, a z tą parafią był związany całe życie, mam powód przypuszczać, że zmarł w mariawickiej parafii Żarnówka (gmina Grębków). Przypuszczam, że w tej samej parafii mogła umrzeć też jego żona Józefa Kostka (z Chabierów), ponieważ w parafii Grębków nie ma jej metryki zgonów.
Może ktoś ma kontakt z tą parafią?

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”