dwór Kowszowo

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kozłowska_Elżbieta

Sympatyk
Ekspert

dwór Kowszowo

Post autor: Kozłowska_Elżbieta »

Czy słyszał ktoś o dworze Kowszowo (Kovshovo) na Białorusi, parafia Jeziery (Jeziory)? Do kogo należał?, Czyją był własnością? Gdzie szukać takich informacji? Prześledziłam trochę informacji na temat dworów i innych własności na terenie dzisiejszej Bialorusi , ale odnośnie dworu w Kowszowie nie mogę trafić na żaden ślad - a tam w 1865 roku urodził się pradziadek mojego męża - tak wynika z metryki jego ślubu ( 22/1887r parafia Kuczbork - Stefan Kozłowski z Marianną Dobies - Kluczewo).
Elżbieta K.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Kozłowska_Elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Tak, ten. Dziękuję bardzo.
Elżbieta K.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

https://vk.com/@genealogists-istoriya-derevni-mazanovo
https://proza.ru/2010/04/11/1300
Kowszowo ,dwór należał do Mozolewskich
W 1939 roku, kiedy w obwodzie grodzieńskim ustanowiono władzę sowiecką, we wsi nadal mieszkał stary Iwan Grigoriewicz Mozolewsky, a jego majątek trafił do kołchozu Leninskoje Znamya. Po wojnie uchodźcy z Rosji (w tym mieszkańcy Leningradu, którzy cierpieli głód i zostali uwięzieni podczas oblężenia Leningradu) osiedlili się w dawnym majątku Kowszowo, w domu, w którym przed wojną mieszkali Mozolewscy.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Kozłowska_Elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Kowszowo i co dalej ?

Dziękuję bardzo. No cóż szukam dalej. Przekazy rodzinne donoszą, że majątek Kozłowskich został skonfiskowany za udział w powstaniu (1863 rok ?). 2 x pradziadek Piotr na pewno należał do 'Urodzonych" - potwierdzają to metryki małżeństw dwójki jego rodzeństwa ( małżeństwa zawarte ok. 1840 roku w okolicach Tetyjowa). Tymczasem pradziadek Stefan, syn Piotra urodził się we dworze Kowszowo a pozostałe dzieci w różnych miejscowościach obecnej Białorusi i Ukrainy. Szukali nowego miejsca na ziemi dla siebie, a ja szukam miejsca gdzie ten majątek mógł się znajdować, skąd pochodzili.
Elżbieta K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”