Majewscy - cały czas poszukuję przodków

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

UrszulaB

Sympatyk

Post autor: UrszulaB »

T: cały czas poszukuję przodków -Majewskich
Antoni Majewski ur 29 maja ok.1789 r wieś Ryczywół,pow obornicki i Agnieszka Chlewska ur.ok.1795 r w Malanowie,pow.kaliski,gmina Blizanów .ślub brali 18 września 1814 r w par.Lipe.W ich akcie ślubu nie ma imion rodzicow ani nazwisk panieńskich ich matek.Ekonomi z Pieruszyc.Trudno mi cokolwiek znaleźć gdyż ciągle się przeprowadzali gdzie indziej.W 1817 w Pieruszycach urodził się mój prapradziadek Jan Niepomucen Majewski,w 1819 r ur się Walentyna Majewska, w 1824 r w Szymanowicach w Nowej Wsi ur się Aleksander Majewski,w 1826 r w Stare Trzebienie,par.Chlewo ur się Medard Majewski.Nie wiem też czy zostali wylegitymowani ze szlachectwa,gdzie tego wszystkiego szukać.Majewscy prawdopodobnie herbu Starykon,Chlewscy herbu Korab.Ród Chlewskich od 1355 r do 1579 r byli właścicielami wsi Chlewo,gmina Goszczanow/sieradzkie.Nie wiem czy to ta gałąź Chlewskich o ktorą mi chodzi.Moze ktos tu na forum ,kto trudni się odnajdywaniem rodów szlacheckich natknał się przypadkiem na Majewskich bądź Chlewskich.Bardzo proszę o pomoc.Urszula.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Urszulo,

Ten akt ślubu nr 7 z 1814 r powinnaś opublikować by można było go odczytać. W dodatku w tych latach był obowiązek składania aktów urodzenia do zawierania małżeństw więc powinny być aneksy oraz ogłoszone w parafiach zapowiedzi. Jaki stan był podany w akcie ślubu?
Tylko podanie linków do aktów lub skanów do wiadomości na forum pozwala przeprowadzić analizę, bo bez tego jest tylko twoja wersja bez odpowiedzi.
O Majewskich i Chlewskich o szlacheckim pochodzeniu z sieradzkiego pisała Elżbieta Halina Nejman w herbarzu szlachty sieradzkiej, który jest dostępny w internecie http://www.tpzw.pl/?litera-m,30

Pozdrawiam
Janka
UrszulaB

Sympatyk

Post autor: UrszulaB »

Pani Janino,Majewscy w herbarzu szlachty sieradzkiej Elżbiety Nejman na literę M są wymienieni lecz nie opisani a Chlewskich w ogóle nie ma.Aktu ślubu tutaj nie włożę, mogę wysłąć akt na prywatną pocztę.Urszula.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Majewscy - cały czas poszukuję przodków

Post autor: Janiszewska_Janka »

UrszulaB pisze:Pani Janino,Majewscy w herbarzu szlachty sieradzkiej Elżbiety Nejman na literę M są wymienieni lecz nie opisani a Chlewskich w ogóle nie ma.Aktu ślubu tutaj nie włożę, mogę wysłąć akt na prywatną pocztę.Urszula.
Na forum zwracamy się do siebie po imieniu i proszę tak do mnie pisać. Można wklejać skany, ale za pomocą "fotosik" lub innych. Proszę mi przesłać ten skan i podam adres poczty na priv. Widzę w indeksach Projekt Poznań ten akt zapisany na Antoni Majeski. Czy jego dzieci także zapisywano Majeski?

Pozdrawiam
Janka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”