Świerczyna k/ Osiecznej leszczyńskie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

W "szukaj w archiwach" jest bardzo mało ksiąg ze Świerczyny z XVIII i początku XIX w. Czy ktoś ma jakąś wiedzę czy księgi nie zaginęły czy znajdują się w księgach Osiecznej w AAP? Ktoś to kiedyś widział? Może w księgach innej miejscowości Krzywiń , Czerwona Wieś, inne?
Ben
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Zaginęły już w I połowie XIX wieku.
Bartek
bkalafat

Sympatyk

Tylko przykładowo w Galicji były 3 kopie tych samych zapisów kościelnych. W zaborze pruskim też jakieś kopie robiono i nic się nie zachowało?
Ben
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witaj Ben. Moja rada, zadzwoń do proboszcza i dowiedz się, czy ma księgi z XIX wieku. Ktoś może się dziwić, jak to, przecież już dawno powinny trafić do AD. Otóż nie zawsze. Byłem w parafii "X", gdzie osobiście przeglądałem księgę zgonów z połowy XIX wieku, która nie jest nigdzie zeskanowana. Jeśli proboszcz jest przychylny genealogom, to się zgodzi. Nie miałem w swojej drodze genealogicznej przypadku, żeby mi któryś w Wielkopolsce odmówił.
Patrzyłeś na stronie Archiwum Diecezjalnego Poznań?
http://aap.bibliosys.pl/cgi-bin/koha/op ... =relevance
W AAP nie możesz robić zdjęć. Trzeba telefonicznie ( jeśli dobrze pamiętam) zarezerwować sobie dostęp do ichniego komputera. I potem wnieść opłatę na dalsze skany. I oczywiście się stawić w archiwum :)
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
bkalafat

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedzi. Na parafię już pisałem wcześniej i na razie nie mam odpowiedzi. Co do AAP jej zasady mnie odstraszają bo Poznań dość daleko a stawiane utrudnienia zniechęcają. Przykładowo w Stanisławowie będąc tylko przejazdem byłem w miesiącu tylko dla naukowców i nie było problemu dostania wszystkiego co chciałem w ciągu 15 minut. Co prawda "miejscowy" na pewno byłby odesłany z kwitkiem a gość z tak daleka jest inaczej traktowany.
Ben
bielecki

Sympatyk

Re: Świerczyna k/ Osiecznej leszczyńskie

Post autor: bielecki »

Jeśli chodzi o Świerczynę i w ogóle tę okolicę, to raczej nie znajdziesz nikogo lepiej znającego się na rzeczy, niż Bartek M.

Bartek locutus causa finita.

Łukasz
Bartek_M pisze:Zaginęły już w I połowie XIX wieku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”