Mam taki problem:
Jest sobie małżeństwo Apolinary Krzywicki i Herminia Bonsa (Bousa)
ślub 1852 w Filipowie - akt nr 7
mają dzieci, o których znalazłam różne wzmianki:
znalezione urodzenia
1860 Wiktor Seweryn Rajgród
1862 Zofia Rajgród
1865 Sabina Janówka
1869 Wanda Augustów
1870 Wanda Jaminy
1873 Ludomira Jadwiga Jaminy
Nie znalazłam aktów urodzenia Ignacego, ale z jego aktu ślubu wynika około roku 1858 Wisztyniec, a z aktu zgony Apolonii tylko rok ok 1857.
znalezione śluby
1885 Ignacy Bronisław Piotr ślub w Radziłowie
1888 Sabina Krzywicka i Wiktor Maurycy Domański ślub w Gorze Kalwarii
znalezione zgony
1870 Wanda Jaminy
1918 Apolonia Łomża (zgon w Łomży, a zamieszkała w Ostrołęce).
Przypuszczam, że mieli jeszcze jedną córkę Konstancję i jakichkolwiek śladów tejże Konstancji poszukuję.
Nic o niej nie wiem, domniemam, że mogła wyjść za Kulwiecia, ale nie wiem czy to ta Konstancja.
Może komuś rzuci się w oko jakaś Konstancja z Krzywickich, nawet żona kogokolwiek innego, to bardzo prosze o informację. Zapewne gdzieś w okolicach Suwalszczyzny plus okolice Łomży, Ostrołęki i nawet "bliskiej" Białorusi czy Litwy.
Będę wdzięczna za każdą informację.
Konstancja Krzywicka - c. Apolinarego i Herminii szukam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Officinalis_Paeonia

- Małgorzata_Kulwieć

Tak domniemam, że to ta Konstancja, ale pewności nie mam. Dlatego chciałam się zorientować gdzie się urodziła ewentualna córka Apolinarego i Herminii, może tam byłby jej ślub. Podejrzewam, że nie urodziła się w Ostrołęce, a dopiero później tam zamieszkała, bo ponoć Henryk się tam urodził.
W zasadzie jedynym łącznikiem jest Ostrołęka i Apolonia Krzywicka, która zapisała dom i place w Ostrołęce Henrykowi. Czyli wynikałoby CHYBA, że Apolonia to ktoś z rodziny Konstancji. Wydedukowałam sobie (bez namacalnych podstaw), że może KOnstancja to siostra Apolonii, czyli ciotka Henryka. Była bezdzietna, to może zapisała swój majątek synowi siostry.
Żeby to wszystko powiązać potrzebowałabym aktu urodzenia Konstancji. Zapewne gdzieś pomiędzy 1852 a 1876 rokiem (Henryk urodził się podobno w 1894 czyli spodziewam się, że matka miała między 18 a 42 lata. Tylko gdzie???
Oczywiście, to wszystko, przy założeniu, że matka Henryka, to córka Apolinarego Krzywickiego, bo może to jakiś absurdalny zbieg okoliczności, z czym się już spotkałam w genealogii.
W zasadzie jedynym łącznikiem jest Ostrołęka i Apolonia Krzywicka, która zapisała dom i place w Ostrołęce Henrykowi. Czyli wynikałoby CHYBA, że Apolonia to ktoś z rodziny Konstancji. Wydedukowałam sobie (bez namacalnych podstaw), że może KOnstancja to siostra Apolonii, czyli ciotka Henryka. Była bezdzietna, to może zapisała swój majątek synowi siostry.
Żeby to wszystko powiązać potrzebowałabym aktu urodzenia Konstancji. Zapewne gdzieś pomiędzy 1852 a 1876 rokiem (Henryk urodził się podobno w 1894 czyli spodziewam się, że matka miała między 18 a 42 lata. Tylko gdzie???
Oczywiście, to wszystko, przy założeniu, że matka Henryka, to córka Apolinarego Krzywickiego, bo może to jakiś absurdalny zbieg okoliczności, z czym się już spotkałam w genealogii.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć