Archiwum i Biblioteka Krakowskiej Kapituły Katedralnej

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum i Biblioteka Krakowskiej Kapituły Katedralnej

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus

Szukam informacji na temat miejscowości Łętowice, interesują mnie inwentarze, spisy ludności, wykazy właścicieli miejscowego dworu i wszelkie dokumenty z nim związane. Wieś ta przez prawie 400 lat była w posiadaniu biskupów Krakowskich i prawdopodobnie w archiwum kapituły Krakowskiej znajdują się dotyczące jej dokumenty.

Czy do tego archiwum mają wstęp tylko osoby piszące pracę naukowe, studenci i doktoranci? Takie informacje są podane przy próbie rezerwacji miejsca w czytelni.
Czy ktoś już miał styczność z tym archiwum?
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Patrząc na opis Łętowic w Wikipedii widzimy, że do 1495 roku była własnością prywatną. Dla tego okresu wszelkie informacje powinny być w księgach grodzkich krakowskich oraz w księgach ziemskich krakowskich i ziemskich pilzeńskich. Mówimy o okresie od końca XIV wieku. Ale to bardzo ciężki okres do szukania. Pismo łacińskie gotyckie (przy księgach sądowych krakowskich praktycznie do ok. 1520-40 roku). Znalezienie słowa "Lyanthkowycze" w zapisie może być trudne, chociaż jest ono dość długie. Następny okres, to okres gdy wieś była w posiadaniu biskupów krakowskich. Właściciele są znani, to biskupi. Najwyżej można szukać jakiś posesorów (dzierżawców) dla tego okresu. Tutaj dokumenty mogą faktycznie być na Wawelu w AKK. Dostęp jest dla wszystkich. Małe pomieszczenie, ale ja praktycznie "wchodziłem z ulicy". Było to jednak ładnych parę lat temu. Nie wolno było robić zdjęć, zaś cena skanu była wysoka - 25 zł.
Wg Wikipedii od 1785 do 1820 roku mamy "dziurę" i potem prywatni właściciele aż do I wojny światowej. Tutaj materiały powinieneś znaleźć w AN Kraków.
Pozdrawiam!
Tadek
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

W AKK powinny być co najmniej dwa inwentarze klucza radłowskiego zawierające opis świadczeń poddanych wsi Łętowice:
Inwentarz Klucza Radłowskiego z 1645 r., Archiwum Krakowskiej Kapituły Katedralnej na Wawelu, sygn. Inv. B.1.
Inwentarz Klucza Radłowskiego z 1668 r., Archiwum Krakowskiej Kapituły Katedralnej na Wawelu sygn. Inv. B.2.
Jeśliby były inne dokumenty to poprosiłbym o informację o tym.

Ponadto w Bibliotece Jagiellońskiej znajdują się inwentarze z 1757 oraz 1773:
Inwentarz Klucza Radłowskiego z 1757 r., Biblioteka Jagiellońska, rps. nr 5936
Inwentarz Klucza Radłowskiego z 1773 r., Biblioteka Jagiellońska, rps. nr 5937 (ten w odpisie z 1815 bodajże, być może to fasja, fasji z 1773 roku dla klucza radłowskiego w CDIAL we Lwowie nie znalazłem).
Od 1785 do początku XIX wieku wieś była kameralna, we Lwowie zapewne są zachowane informacje o sprzedaży oraz papiery administracyjne, ponadto w CDIAL we Lwowie są też: kataster z około 1785 oraz opisanie urbarialne z 1789.

Pozdrawiam,
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Super, dziękuję za szczegółowe informacje i wskazówki gdzie szukać. Trochę przeraża mnie kwota za skany skoro jest zakaz fotografowania a padła tutaj kwota 25 zł za skan
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Jeszcze w uzupełnieniu dodam, kiedy byłem w AKK.
AN na Rakowickiej otwarto w 2020 roku, ostatni raz w AN na Wawelu byłem przed samym przenoszeniem zbiorów - czyli chyba maj 2019 roku. Zaś w AKK byłem bodajże 2 razy wcześniej - lata zapewne 2016-17, może nawet 2018.
Czy coś się zmieniło od tego czasu? Może ktoś ma świeższe informacje.
Pozdrawiam!
Tadek
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Ted_B pisze:Witam!
Jeszcze w uzupełnieniu dodam, kiedy byłem w AKK.
AN na Rakowickiej otwarto w 2020 roku, ostatni raz w AN na Wawelu byłem przed samym przenoszeniem zbiorów - czyli chyba maj 2019 roku. Zaś w AKK byłem bodajże 2 razy wcześniej - lata zapewne 2016-17, może nawet 2018.
Czy coś się zmieniło od tego czasu? Może ktoś ma świeższe informacje.
Pozdrawiam!
Tadek
Dobry wieczór, post dotyczy Archiwum i Biblioteki Kapituły Katedralnej, które nie podlega pod ANK, znajduje się na lewo za bramą Wazów na Wawelu.
ANK na Rakowickiej przechowuje wszystkie zbiory, ze wszystkich archiwów mu podległych, łącznie z tym co było w Spytkowicach i w Bochni. Oddział ANK w Bochni zlikwidowano ze dwa lata temu i tamtejsze zbiory tez sa na Rakowickiej.

Link do strony Archiuwm i Biblioteki Kapituły Katedralnej:
https://aibkkk.pl/

Pozdrawiam!
Magdalena Smolska-Kwinta
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Pani Magdaleno!
Gdzie znajduje się AKK, gdzie znajduje się AKM oraz gdzie znajdowały się poszczególne oddziały AN - to ja dobrze wiem. Byłem w nich - w sumie - kilkadziesiąt razy. Myślę, że inni interesujący się archiwami krakowskimi też to widzą.
Pozdrawiam!
Tadek
PS. Pisanie o AN na Wawelu, w tym wypadku służyło mi tylko do wyliczenia w głowie, kiedy tam mogłem być.
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Ted_B pisze:Witam!
Pani Magdaleno!
Gdzie znajduje się AKK, gdzie znajduje się AKM oraz gdzie znajdowały się poszczególne oddziały AN - to ja dobrze wiem. Byłem w nich - w sumie - kilkadziesiąt razy. Myślę, że inni interesujący się archiwami krakowskimi też to widzą.
Pozdrawiam!
Tadek
PS. Pisanie o AN na Wawelu, w tym wypadku służyło mi tylko do wyliczenia w głowie, kiedy tam mogłem być.
W takim razie, co do ostatnich odwiedzin to nie pomogę.

Również pozdrawiam!
Magdalena
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

MarcinBulaga pisze:Super, dziękuję za szczegółowe informacje i wskazówki gdzie szukać. Trochę przeraża mnie kwota za skany skoro jest zakaz fotografowania a padła tutaj kwota 25 zł za skan
.................
To i tak bardzo Tanio ja za skany płaciłem po 100 zł
ale to i tak tanio jak policzymy podróż do Krakowa+ opłaty parkingowe.+ cos do jedzenia i zmarnowany czas. Uwaga centrum Krakowa jest zamknięte dla postronnych tubylcy mają identyfikatory.
inaczej pod Wawel nie podjedziesz swoim autem.
inna sprawa ja chciałem skany uposażeń biskupów Krakowskich napisanych w oryginale przez Jana Długosza.
Jednak to XV wiek i wielki zabytek szkoda, że nie posiada wersji cyfrowej.
Jakość zdjęć bardzo dobra.
polecam kontakt z AKK = naukowcy fachowcy.
Znają swoje zasoby. Podpowiadają jak napisać prośbę = sygnatury.
Sam bym cos poszperał za danymi o Radłowie bo to Rodzinna wieś mojej babci.
A kiedyś w oficynie pałacu biskupiego mieszkała kuzynka śp. mojej mamy.
Zresztą w Radłowie jest Kamienny krzyż z czasów Biskupa Oleśnickiego.
Na jednej stronie pisze to moje.
A na odwrocie wpisani są kolejni moi przodkowie, też w zasadzie to moje.
Od ciekawostka jak biskup rozgraniczył się z Chłopami na polach
Wszak my w krakowskim wychodzimy na pole= swoje a nie na dwór =pański
............................
......................
Pozdrawiam.
Jan
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Dla jednych dużo dla drugich mało. Zamawiałem kataster józefiński dla Łętowic ze Lwowa nie pamiętam ile było tych skanów ale gdyby też liczyli po 25 zł to wyszedłby to mały majątek :)
Mowa o krzyżu czy o słupie granicznym na granicy Radłowa i Biskupic Radłowskich? Radłów też moje rejony, rodzina ze strony matki sprowadziła się tam ze Słopnic i mieszkali jakieś 300 lat
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”