Dzień dobry,
Jakiś czas temu przeprowadziłem badania DNA kilku osób z mojej rodziny. Wyniki były dla mojej mamy dużym zaskoczeniem – okazało się bowiem, że mężczyzna, którego całe życie uważała za swojego ojca, nie był jej biologicznym ojcem.
Na podstawie strzępków wspomnień mojej mamy mogę przypuszczać, że jej ojcem był Stanisław Antoniak, ur. w 1946 roku(prawdopodobnie w Krakowie). Punktem zaczepienia okazało się jej mgliste wspomnienie o kobiecie, którą nazywała babcią. Zapamiętała jej imię i nazwisko – Eleonora Antoniak, że mieszkała na Krakowskich Dębnikach i była w podeszłym wieku kiedy moja mama jako kilkulatka ją odwiedzała ( II połowa lat '70).
Dzięki wyszukiwarce grobów udało mi się odnaleźć miejsce pochówku zarówno Eleonory, jak i Stanisława. Z kolei w Genetece znalazłem prawdopodobną metrykę chrztu Eleonory. Ku mojemu zaskoczeniu wynika z niej, że urodziła się w Zawoi:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.25
Akt nr. 234.
Co ciekawe, moja mama ma dopasowanie DNA z osobą, której dziadek nosił nazwisko Kobiela. Tymczasem w metryce chrztu Eleonory jako ojciec chrzestny widnieje Wojciech Kobiela. Być może jest to istotna wskazówka, choć na razie to tylko hipoteza wymagająca potwierdzenia.
Aby rozwiać wątpliwości i lepiej zrozumieć te rodzinne powiązania, chciałbym rozbudować drzewo rodu Antoniaków. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu metryk Rozali (matki Eleonory) oraz ich wcześniejszych przodków.
W akcie chrztu Eleonory wskazani są dziadkowie macierzyści: Wojciech Antoniak i Katarzyna Dębiec. W dokumencie pojawia się również adnotacja „Gwoźnica Górna – Rzeszów”. Nie mam jednak pewności, czy odnosi się ona do Katarzyny, czy może do Rozali.
Pozdrawiam
Dawid Lenda
Antoniak-Zawoja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Antoniak-Zawoja
Zapis o tej wsi pod Rzeszowem odnosi się chyba do wszystkich i do Wojciecha i Katarzyny Dębiec i ich córki Rozalii.
Tam bym szukał dalszych danych tylko jedno pytanie, które to dziś archiwum i region jakiegoś Towarzystwa.
Genealogicznego.
Tam bym szukał dalszych danych tylko jedno pytanie, które to dziś archiwum i region jakiegoś Towarzystwa.
Genealogicznego.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan