Witam wszystkich
Mam pewną dosyć zawiłą kwestię dotyczącą mojego przodka Marcina Czarnockiego herbu Lis z Czarnot (parafia Paprotnia, na północny wschód od Siedlec). Na początek napiszę tak zwane pewniki, które sam ustaliłem.
Moim przodkiem jest Katarzyna Czarnocka, a w jej akcie ślubu nr 3/1812 (par. Paprotnia, wieś Czarnoty) jest wpisany tylko ojciec Marcin oraz brat Feliks. W akcie Katarzyna ma 24 lata, toteż powinna urodzić się około 1788 roku. W tymże roku w Czarnotach rodzą się dwie Katarzyny: jedna z Marcina i Zuzanny, a druga z Marcina i Katarzyny z d. Szmurło. Jednakże Feliks Czarnocki z aktu małżeństwa rodzi się w 1785 z Marcina i Katarzyny Szmurło. W ten sposób ustaliłem, że Marcin Czarnocki i Katarzyna Szmurło to moi przodkowie. Tutaj ważne wtrącenie do Feliksa. Poślubił on Teklę Kobylińską.
Aktu małżeństwa Marcina i Katarzyny nie ma w parafii w Paprotni, ale jest za to w bliskiej parafii Kożuchówek. Tutaj źródło z "Monografia Parafii Kożuchówek na Podlasiu" Z.Wąsowskiego. Nobilis Marcin Czarnocki "Dykas" urodzony 05.11.1752 (akt 813), zmarł 02.12.1827 w Czarnotach (akt 40), wg obu aktów jego rodzice to Antoni oraz Marianna. Jego żona zmarła w 1809 roku, nie znam jej rodziców ani dokładnej daty urodzenia. Wiem, że przed ślubem mieszkała na dworze w Patrykozach, co oznacza, że Marcin musiał być kimś.
Nie mogłem znaleźć metryki ślubu Antoniego i żadnej Marianny w Paprotni.
Podsumowując pewniaki: Antoni Czarnocki + Marianna = Marcin Czarnocki (1752-1827).
I teraz zaczynają się dywagacje:
W pracy Pana A.Czarnockiego "Potwierdzenia szlachectwa dla szlachty osiadłej we wsi Wiski" na stronach 141-144 są wywody o Marcinie Czarnockim synu Antoniego urodzonym w 1752 roku wg metryki z parafii w Hoszczy (nie mam tej metryki). Jest tam cały wywód przodków i metryka chrztu Antoniego (rodz. Krzysztof i Konstancja) z 1727 r., ale we wsi Wiski parafii Hoszcza. Praca dostępna w tym linku: https://journals.indexcopernicus.com/ap ... Id/1301014
Czy to mogą być ci sami Marcin i Antoni? Według mnie nie. Autor opierał się między innymi na tym co Boniecki wcześniej pisał w swoim herbarzu: A. Boniecki, Herbarz Polski. Wiadomości historyczno-genealogiczne o rodach
szlacheckich, tom 3, Warszawa 1900, s. 306.
W herbarzu Uruskiego T.2 s.380 jest dodatkowo linia mówiąca: "Po Marcinie, regencie grodzkim drohickim 1781 r., a cześniku mielnickim i deputacie na trybunał 1794 r., syn Feliks poślubił Teklę Kobylińską...". Tę wiadomość uznałbym w takim razie na pewną, bo pokrywa się z informacjami powyżej.
Jest też kwestia artykułu na Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Czarnocki
Na pierwszy rzut oka tytuły są podobne, ale nie pokrywają się daty, a i samych funkcji jakoś dużo. Raczej nie jest to też tamten Marcin Czarnocki z Huszczy, bo to dobre 100 km do ziemii drohickiej. Z drugiej strony prawie obszar ziemi mielnickiej. Mogło zatem dojść do połączenia obu Marcinów w artykule na wikipedii. Oprócz tego znalazłem różne inne informacje jak to, że Marcin Czarnocki sędzia drohicki był komisarzem na sejmy w 1789.
Co sądzicie o tej sprawie? Może macie jakieś dodatkowe informacje lub pomysły, gdzie takowych szukać?
Pozdrawiam, Mikołaj
Marcin Czarnocki z Czarnot - który to który?
Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Mazurek_Mikołaj

Przejdź do
- Genealogia
- ↳ General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )
- ↳ Indeksacja metryk - projekty PTG
- ↳ Genealogia kresowa
- ↳ Pochodzenie nazwiska
- ↳ Zasoby internetowe
- ↳ Posiadam listę, wykaz
- ↳ Genealogia w mediach
- ↳ Genealogia genetyczna
- ↳ Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń
- ↳ Szlachta, herbarze
- ↳ Książki, Biblioteki
- ↳ Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach
- ↳ Inicjatywy genealogiczne