AP Częstochowa parafia Gidle ślub 1912 , ur. 1914

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Na Family Search z parafii Gidle są urodzenia do 1901 roku , śluby do 1908 roku. A ja potrzebuję odszukać akt ślubu Mariana Walentego Rejmenta (1880-1962) syna Jana i Marianny Moszyńskiej zawartego 26.08.1912 roku z Stanisławą Sikorską (1891-1990) oraz akt urodzenia syna Tadeusza z tegoż małżeństwa urodzonego w 1914 roku w Gidlach.
Na szukajwarchiwach nie potrafię tych aktów odszukać.

Alicja
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam !
Nie są to poszukiwane Akty, ale zapis z księgi ludności stałej wsi Gidle.
Mam nadzieję, że będą pomocne w dalszych poszukiwaniach?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/10028100
Skan 7

Pozdrawiam
Marek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuję za kls -y, bowiem chodziło mi tylko o udokumentowanie , że nie tylko Władysław Stanisław Reymont - nasz noblista zmienił nazwisko. Po nobliście nikt nazwiska nie nosi wszak zmarł bezpotomnie ale nazwisko w tej formie przetrwało i na radomszczańskim cmentarzu jest pochowany Lech Reymont syn Tadeusza ur. w 1913 roku i Marianny. Teraz wiem, że zmienione nazwisko pojawiło się u Tadeusza ur. 1913 i Jego syna Lecha ur. 1944 zm 2003 w Radomsku.
Pozdrawiam Alicja
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witaj Alicjo ,
istotnie , interesujących Cię aktów online nie ma ,
nie pozostaje Ci nic innego , tylko pisać do AP Częstochowa o kopie tych aktów , bo oni mają pełny zakres ksiąg od 1874r.
AM 28/1912 , AU 130/1913 ,
niestety , mści się tutaj na nas polityka archiwum częstochowskiego : kompletnie nie digitalizują tych parafii , które leżą w granicach woj. łódzkiego , w pierwszej kolejności digitalizują woj. śląskie , a " nasze " parafie , radomszczańskie są be ,
pozdrawiam
Bogusław
ps. zastanawiałem się ,czy w planach swojej pracy na przyszły rok uwzględniać AP Częstochowa , już wiem , i zdigitalizuję cały zespół 224
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Bogdanie, dzięki za indeksowanie parafii mnie interesujących. W najbliższą środę 08.10.b.r Towarzystwo Genealogiczne Ziemi Częstochowskiej ma spotkanie właśnie w archiwum i najprawdopodobniej się osobiście pojawię w archiwum aby zrobić zdjęcia tych aktów. Ze swojego doświadczenia w genealogii wiem, że dość często dochodziło do zmiany nazwisk w obrębie tej samej rodziny. Mój przodek Józef Warwas ur. w 1811 już w akcie ślubu w 1835 roku w Konopiskach był Józefem Warwasińskim a Jego dzieci nosiły zarówno nazwisko Warwasiński jak i Warwaszyński jak i dwuczłonowe Warwas Warwasiński. Drugi prapradziadek urodzony w Pilczycy w 1842 roku z nazwiskiem Kuder w 1874 ślub bierze w innej parafii niż urodzony - Bąkowa Góra z nazwiskiem Kuder ale wszystkie Jego dzieci rodzą się z nazwiskiem Kuderski. Aktualnie uzupełniam genealogię ( wcześniej opracowaną przez Ewę Aleksandrę Rejment) naszego noblisty i ktoś kto odwiedziłby radomszczański cmentarz i zobaczył grób z nazwiskiem Reymont, skojarzyłby , że to najprawdopodobniej wnuk a nie wszyscy pamiętają, że Władysław Stanisław Reymont zmarł bezpotomnie.
Alicja
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Polecam broszurę Ewy Aleksandry Rejment i Elżbiety Duda " A w Gidlach .... rody, rodziny i obywatele". Jest tam artykuł ze zdjęciem o Marianie Walentym Rejment vel Reymont ( 880-1962), organiście i sklepikarzu.
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Broszurkę i książkę Ewy Aleksandry Rejment i drugą "Oczyścić z pyłu zapomnienia" z genealogią Rejmentów v Balcerków mam z dedykacją dla mnie, bowiem z autorką znam się wiele lat. Książka wydana w 2013 roku nie mogła zawierać daty urodzenia Tadeusza Reymont, bowiem nie minęło 100 lat od wytworzenia tegoż aktu. A mnie zależy na udokumentowaniu kiedy w jakim akcie doszło do innego zapisu nazwiska z Rejmenta na Reymont. Są w sieci akty urodzenia / chrztu Feliksa Tadeusza Rejmenta ur . 19.10.1875 roku z nazwiskiem Rejment oraz Mariana Walentyna Rejment również z nazwiskiem Rejment z 02.02.1880 roku . Jest też przypisek o ślubie Mariana Walentyna w 1912 roku i przypuszczam, że wówczas z Rejmenta stał się Reymontem ale aktu ślubu nie mam. Z tego co zdołałam do tej pory ustalić to z czterech synów Jana Rejmenta i Marianny Konstancji Mosińskiej dwaj zmienili nazwisko z Rejment na Reymont a dwaj pozostali przy nazwisku Rejment.

Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”