Akt spisany o wpół do dwunastej w nocy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Avanim

Sympatyk

Post autor: Avanim »

Witam wszystkich i proszę o konsultację. W akcie urodzenia, spisanym osiemnaście lat po fakcie, pojawia się dziwna pora dnia. Czy ktoś się kiedykolwiek spotkał z czymś takim? Czy faktycznie urzędy działały też czasem w nocy?

http://images38.fotosik.pl/834/4c7e876a4cfca883.jpg

*(moderacja linku do zdjęcia)
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Tu jest o dwunastej. Skoro tam pisze, że stawili się o tej dwunastej, to tak pewnie było
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Avanim

Sympatyk

Post autor: Avanim »

Dziękuję. Moim zdaniem po słowie "godzinie" jest widoczne słowo "wpoł", a przed "dwunastej" jest widoczne "do", ale tak naprawdę to wszystko jedno, obie pory są dziwne. Rozumiem, że skoro tak napisali, to znaczy, że najprawdopodobniej tak było, ale zastanawiam się, gdzie dokładnie się można było stawić o takiej porze. Czy urząd stanu cywilnego działał całą dobę?
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Wymienieni w pismie petenci nie stawili sie w Urzędzie Stanu Cywilnego (w dzisiejszym znaczeniu ) a przed urzęnikiem stanu cywilnego, ktory kancelarię mogl prowadzic np. w swoim wlasnym domu. Godzina mogla byc wiec prawdopodobna ( wpół do dwunastej w nocy ) :)
Jola
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Obraz był bardzo rozciągnięty i widziałam tylko fragment metryki. Gdy zorientowałam się, że jest tam również o w pół skasowałam moją wypowiedź. Nie wiem, czemu została.
No właśnie: czemu ten wątek jest taki rozwleczony?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: Akt spisany o wpół do dwunastej w nocy?

Post autor: Worwąg_Sławomir »

jakozak pisze:No właśnie: czemu ten wątek jest taki rozwleczony?
Bo się dostosował do rozwleczonego zdjęcia :)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”