Witam wszystkich i proszę o konsultację. W akcie urodzenia, spisanym osiemnaście lat po fakcie, pojawia się dziwna pora dnia. Czy ktoś się kiedykolwiek spotkał z czymś takim? Czy faktycznie urzędy działały też czasem w nocy?
http://images38.fotosik.pl/834/4c7e876a4cfca883.jpg
*(moderacja linku do zdjęcia)
Akt spisany o wpół do dwunastej w nocy?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Tu jest o dwunastej. Skoro tam pisze, że stawili się o tej dwunastej, to tak pewnie było
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Dziękuję. Moim zdaniem po słowie "godzinie" jest widoczne słowo "wpoł", a przed "dwunastej" jest widoczne "do", ale tak naprawdę to wszystko jedno, obie pory są dziwne. Rozumiem, że skoro tak napisali, to znaczy, że najprawdopodobniej tak było, ale zastanawiam się, gdzie dokładnie się można było stawić o takiej porze. Czy urząd stanu cywilnego działał całą dobę?
Wymienieni w pismie petenci nie stawili sie w Urzędzie Stanu Cywilnego (w dzisiejszym znaczeniu ) a przed urzęnikiem stanu cywilnego, ktory kancelarię mogl prowadzic np. w swoim wlasnym domu. Godzina mogla byc wiec prawdopodobna ( wpół do dwunastej w nocy ) 
Jola
Jola
Obraz był bardzo rozciągnięty i widziałam tylko fragment metryki. Gdy zorientowałam się, że jest tam również o w pół skasowałam moją wypowiedź. Nie wiem, czemu została.
No właśnie: czemu ten wątek jest taki rozwleczony?
No właśnie: czemu ten wątek jest taki rozwleczony?
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Worwąg_Sławomir

Re: Akt spisany o wpół do dwunastej w nocy?
Bo się dostosował do rozwleczonego zdjęciajakozak pisze:No właśnie: czemu ten wątek jest taki rozwleczony?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg