Zmiana nazwiska - 1932 r.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Zmiana nazwiska - 1932 r.
W metryce urodzenia jednego z moich krewnych, odnalazłem zapis że w 1932 r. zmienił nazwisko. Zapis dotyczy decyzji Wojewody Krakowskiego i ma oznaczenie akt A.D. IV 212/31 z 12 sierpnia 1932 r. Czy tego typu dokumenty zachowały się i można do nich dotrzeć? Druga sprawa: w powyższej metryce jest zapis o ślubie w Truskawcu z dnia 25 sierpnia 1932 r. W aktach parafialnych do których dotarłem nie ma danych o ślubie, podejrzewam, że mógł być to ślub cywilny (chociaż nie zaznaczono tego w kościelnej metryce). Czy ktoś posiada metryki z Truskawca?
Tomasz Niepokój
Re: Zmiana nazwiska - 1931 r.
W Galicji nie było ślubów cywilnych (śluby bezwyznaniowców to co innego).niepco pisze:podejrzewam, że mógł być to ślub cywilny
Najprostsza możliwość jest taka, że ślub miał miejsce w innym obrządku niż ten, którego księgi metrykalne sprawdzono.
W 1932 r. nie było jeszcze parafii rzymskokatolickiej w Truskawcu, czyli ślub mógł się odbyć w cerkwi grekokatolickiej.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Wszystkie zmiany nazwisk z tego okresu znajdują się w Monitorze Polskim z tego okresu i tam należy znaleźć ogłoszenie o chęci zmiany nazwiska, a następnie po uprawomocnieniu się tej decyzji jej ogłoszenie. Sam kiedyś potrzebowałem taką decyzję. Niestety mimo, źe ja odnalazłem w USC jako dołączona do akt ślubu osoby przeze mnie poszukiwanej to USC nie znalazł podstaw, aby mi cokolwiek wydać poza metryką ślubu juź na inne (zmienione) nazwisko osoby poszukiwanej. I wtedy poradziłem sobie dołączając do dokumentacji decyzję urzędową z Monitora Polskiego. Dokumentacja dotycząca zmiany nazwiska była zapewne przechowywana w poszczególnych Urzędach Wojewódzkich w Polsce. Jak widać po wpisaniu hasła „zmiana nazwiska” w szukajwarchiwach coś niecoś się zachowało, jak choćby w Krakowie.