Galicja - Rozalia Malec z Moraw

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Galicja - Rozalia Malec z Moraw

Post autor: Cesarz_Wilhelm »

Witam
Mam dosyć spory problem gdyż zatrzymałem się w miejscu i nie mogę ruszyć dalej
https://zapodaj.net/plik-kUqbKLgQxN
Jest to akt ślubu Jana Pietraszka oraz Rozalii Malec która według tego pochodziła z Moraw i urodziła się około 1845 a jej rodzicami byli Józef Malec oraz Teresa Kaliwoda, ślub ten został zawarty w parafii Stobierna miejscowość Wólka pod Lasem w 1870(dostępne na genetyce)
Następnym krokiem który zrobiłem było odnalezienie jej aktu śmierci gdyż myślałem że tam może być coś więcej i rzeczywiście tak było
https://zapodaj.net/plik-drKAKUaM53
Umarła ona w 1920 także w Stobiernej i w wieku 80 lat, jedyna różnica jest taka iż imię jej matki zmienione na Magdalena oraz co ciekawe napisano że pochodzi z miejscowości Dąbrówki koło Łańcuta
Niestety metryki z tej miejscowości są tylko od 1890 oraz sprawdziłem protokoły parcelowe z 1848 ale nie występowało tam nazwisko Malec ani Kaliwoda
Zastanawia mnie o co chodziło z Dąbrówkami, czy ona się tam urodziła ? czy wychowywała i tak po prostu zapisano?
Co ciekawe jej syn Józef rodzi się właśnie w Dąbrówkach 2 października 1883 a jej córka Aniela rodzi się w sąsiedniej wsi Smolarzyny 7 lutego 1886
Jej wcześniejsze dzieci rodzą się w Wólce Podleśnej oraz Wysokiej Głogowskiej
Nie wiem jak ruszyć sprawę dalej ze względu na brak metryk oraz gdzie takowych szukać by odkryć gdzie urodziła się Rozalia
Pozdrawiam
Jan
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Czy to nie jest przypadkiem akt ślubu ojca Rozalii? Numer domu się zgadza (89).
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 85a724e131
Nie jest napisane, kto był jego pierwszą żoną, ale (teoretycznie) mogła to być właśnie Teresa Kaliwoda.
Ten Józef był patentowanym inwalidą, czyli przedtem służył w wojsku. A służbę wojskową mógł odbywać gdzieś na Morawach i mógł tam poznać swoją poprzednią żonę (Kalivoda to jest nazwisko spotykane w Czechach). Mogłoby to tłumaczyć, dlaczego Rozalia urodziła się na Morawach. (No ale to tylko przypuszczenia).

Co do zasady akty zgonu nie są tak wiarygodne jak akty ślubu. Może w akcie zgonu Rozalii zamiast imienia jej matki (Teresa) wpisano przekręcone imię macochy (Małgorzata => Magdalena)?
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Bardzo dziękuje za podesłanie
Wydaję się to najbardziej prawdopodobne, zastanawia mnie w jakim pułku mógł służyć Józef.
W jednej z publikacji spotkałem się że w Rzeszowie wówczas (46-48) stacjonował 31 pułk piechoty.
Przeglądam właśnie dane pułku ale nic tam niestety nie ma.
Skoro był inwalidą być może brał udział w jakieś wojnie obstawiam że coś związane z wiosną ludów na węgrzech.
Czy może ma pan jakąś hipoteze w którym pułku należy go szukać?
Pozdrawiam
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Cesarz_Wilhelm pisze:zastanawia mnie w jakim pułku mógł służyć Józef.
To jest szukanie igły w stogu siana.
Nie wiemy nawet, w jakim rodzaju wojsk służył (piechota? artyleria? kawaleria?).
Poza tym, skoro jego córka miała się urodzić na Morawach, trzeba by było szukać jednostek wojskowych, które właśnie tam stacjonowały.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

A co ciekawego zapisano w rozwinięciu treści aktu ślubu (Łańcut?, Głogów??) Rozalii?

pozdrawiam, ewa
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Zapowiedzi zostały ogłoszone w XXII, XXIII i XXIV niedzielę po Zielonych Świątkach, tj. w dniach 6, 13 i 20 XI.
Zezwolenie władzy państwowej dla narzeczonego, należącego do 3. klasy wykazu wojskowego, zostało wydane w Łańcucie 9 XI ’870.
Zezwolenie władzy opiekuńczej dla małoletniego narzeczonego zostało wydane w Głogowie 14 XI ’870, pod nrem 3245.
Małżeństwo to pobłogosławił i podpisał niepiśmiennych świadków Ig. Węgrzynowski, proboszcz.
Sprawdzałem także resztę aktów małżeństwa w tej wsi
Zakładając że Józef urodził się około 1810 to mógł zaciągnąć się w okolicach nawet 1830 lecz jego córka teoretycznie rodzi się w 1845
Występują tam pułki nr 10, 40
Był on jednak inwalidą co kwalifikowało go pewnie do pobierania jakiejś renty więc może znajduję się coś na temat jego rekonwalescencji lub pobieranego zasiłku w jakiś aktach wojskowych oraz wydane pozwolenie na ślub ze Lwowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”