Janina Klafaczyńska Mrówka z d. Hasińska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

robsta

Sympatyk
Podziękował: 21 times

Janina Klafaczyńska Mrówka z d. Hasińska

Post autor: robsta »

Poszukuję informacji na temat Siostry Mojej Babci - Janiny z d. Hasińskiej.
Urodziła się 13.07.1913 w Budzyniu (mam jej akt urodzenia) jako córka Władysława Hasińskiego i Rozalii z d. Kruszwicka (mam ich akty urodzenia i ślubu). Dzieciństwo spędziła przede wszystkim w Poznaniu (mam jej zameldowania z e-kartoteka.pl). W czerwcu 1939 r. wyszła za mąż za Waleriana Klafaczyńskiego (mam Jego akt urodzenia i zgonu, a jutro będę miał akt ich ślubu). Miesiąc miodowy spędzili na Wołyniu.
Jej mąż był nauczycielem języka francuskiego w Gimnazjum im. H. Kołłątaja w Łucku. W dniu wybuchu wojny mąż poszedł walczyć (tzw. Wojna obronna 1939) a Janina przeniosła się do rodziny do Poznania. Ze wspomnień jej męża i przekazów ustnych w rodzinie była wtedy w ciąży. Z przekazu męża urodziła, ale dziecko zmarło (nie mam żadnych na to dokumentów), natomiast według przekazów ustnych poroniła. Jej mąż uciekając został internowany na Węgrzech, gdzie umarł 15.11.1944.
Wraz z rodziną została przesiedlona (na straty.pl jest info, że została osadzona obozie przesiedleńczym Poznań Główna 9 marca 1940 r.). Potem, to wiem z przekazów ustnych, została przesiedlona do Sanoka. Stamtąd w 1943 lub 1944 r. przeniosła się do Warszawy. Prawdopodobnie mieszkała na ul. Odolańskiej. W lipcu 1944 r. odwiedzili ją rodzice z bratem. W pierwszych dniach sierpnia 1944 r. ruszyła walczyć w Powstaniu Warszawskim. Kiedy wróciła do domu okazało się, że podczas bombardowania został on zburzony. Rodzice nie zeszli do schronu i wraz z Bratem Janiny zginęli (nie znalazłem na to żadnych dokumentów).
Janina poszła więc dalej walczyć. Na koniec powstania osadzona w obozie w Pruszkowie (informacja na podstawie przekazu ustnego). Została przetransportowana (według www.straty.pl) i dnia 18.12.1944 została osadzona w obozie w Sandbostel (według www.straty.pl) i figuruje na stanie obozu Stalag X B pod numerem 224425 i była w IV kompanii 15.12.1944 (według www.straty.pl). Z tego obozu została przetransportowana transportem Transport-Befehl Nr. 7515 do obozu Oberlangen Stalag VI C i otrzymał numer obozowy 224125. Na spisie więźniów CMJW w Łambinowicach Opolu figuruje z numerem 579.
Przebywała w tym obozie do dnia oswobodzenia 12.04.1945 przez 1. Dywizję Pancerną dowodzoną przez gen. Maczka. Po wojnie służyła jako plutonowa w WAAF.
Następnie wróciła do Polski (nie ma dokładnych na dokumentów z datą powrotu).
Wyszła za mąż za byłego żołnierza 1. Dywizji pancernej dowodzonej przez gen. Maczka (nie mam daty ani dokumentu) Tomasza Mrówkę (ur. 5.09.1913) i urodziła w Poznaniu w październiku 1947 r. bliźniaków.
Osiadła w Stargardzie Szczecińskim. Jej mąż zmarł w 1966 r. (mam akt zgonu) a Ona w 1981 r. i została pochowana w Stargardzie na Cmentarzu Komunalnym.

Gdyby ktoś potrafił pomóc mi uzupełnić luki w tym życiorysie, będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie

Robert Stachowiak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”