Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
piotrj

Sympatyk

Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Post autor: piotrj »

Część ksiąg metrykalnych na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Niestety na razie tylko mała część z wypisanych miejscowości jest do przejrzenia (trzeba sprawdzać które są dostępne, a które nie), ale to już coś, np:

Biskupice https://www.familysearch.org/search/ima ... nt/8116011

Bobrowniki https://www.familysearch.org/search/ima ... nt/8116023

Bytom https://www.familysearch.org/search/ima ... nt/8116005

Miłego przeglądania,

Pozdrawiam,

Piotr
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: aniaosin »

Witam
To super wiadomosc
Z "moich "widze Mierzyn i Reczno
jednak jeszcze sie nie pojawiaja ksiegi
Ale ma nadzieje,ze to nastapi.
Pozdrawiam Ania Bernat
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Awatar użytkownika
piotrj

Sympatyk

Post autor: piotrj »

Witam,

Żeby mieć dostęp do ksiąg nie trzeba by zarejestrowanym. Mi otwierają się np. podane wcześniej księgi bez logowania. Nie jestem pewien dlaczego nie wyświetlają sie niektórym osobom. Moze problem z jakimś oprogramowianiem?

Pozdrawiam,

Piotr
rbodziony

Sympatyk

Post autor: rbodziony »

z zbioru Poland, Roman Catholic Church Books, 1600-1950
https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints
- Katowice
- Kielce
- Lublin
- Łódź
- Opole
Otwieraja sie tylko z prowincji Katowice / Opole
Pozdrawiam
Robert
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Przeglądarka musi mieć zainstalowane Adobe Flash Player
http://get.adobe.com/pl/flashplayer/?promoid=DAFYL

Sprawdzałem na różnych przeglądarkach: Firefox, IE, Opera, Chrome. Na każdym działa poprawnie. Proszę sprawdzac w regionie Katowice parafię Boronów - tam są skany na pewno. Proszę sprawdzać, czy w przeglądarce jest zainstalowany Adobe Flash Player - bez tego działać NIE BĘDZIE!
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Tylko pod linkiem który jest podany (w pierwszym poście) nie ma gdzie się zalogować. czy ktoś może powiedzieć tym co są słabsi w j. angielskim gdzie i jak trzeba wejść żeby móc przeglądać te pliki ?
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Do Żanety!

A może nie iść na łatwiznę i słownik angielsko-polski też wziąć do "łapki", nie tylko polecać brać rosyjsko-polski?

Iwona
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Witam,

Z moich informacji wynika, że strona familysearch.org będzie dostępna w języku polskim w najbliższym czasie - w chwili obecnej materiały są w fazie tłumaczenia a później trzeba jeszcze całość zaimplementować.

Radosław Zań
Centrum Historii Rodziny, Wrocław
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

RE: Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: kasiek »

Projekt obejmuje, jak wskazal Robert, Katowice, Kielce, Lublin, Opole, Lodz.
Otwiera sie bez logowania.
Na dzien dzisiejszy mozna ogladac ksiegi z Biskupice, Bobrowniki, Bojkow, Boronow, Bytom, Chropaczow.
Trzy ostatnie byly dodane dzisiaj, wniosek z tego, ze ze ksiegi dodawane sa alfabetycznie w/g nazw miescowosci z listy.

Super sprawa!!! :D
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: RE: Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: Worwąg_Sławomir »

kasiek pisze:Projekt obejmuje, jak wskazal Robert, Katowice, Kielce, Lublin, Opole, Lodz.
Na dzien dzisiejszy mozna ogladac ksiegi z Biskupice, Bobrowniki, Bojkow, Boronow, Bytom, Chropaczow.
Trzy ostatnie byly dodane dzisiaj, wniosek z tego, ze ze ksiegi dodawane sa alfabetycznie w/g nazw miescowosci z listy.

Z moich obserwacji wynika, że dodawane są kolejne powiaty (bo nie ma np Borowna, ale są Woźniki), ale przecież nie będziemy się kłócic o taką drobnostkę :)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
kasiamon

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasiamon »

Witam
W Lublinie brakuje mi Tomaszowa Lubelskiego na którym mi bardzo zależy, czy zauważyliście może, czy lista się powiększa, czy dokładane są już tylko skany?
Kasia
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Re: RE: Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

worwag pisze:
kasiek pisze:Projekt obejmuje, jak wskazal Robert, Katowice, Kielce, Lublin, Opole, Lodz.

Z moich obserwacji wynika, że dodawane są kolejne powiaty (bo nie ma np Borowna, ale są Woźniki), ale przecież nie będziemy się kłócic o taką drobnostkę :)
A to przepraszam, faktycznie Wozniki sa; wiec nie dodaja alfabetycznie. Jakkolwiek dodaja, wazne, ze dodaja i ja sie ciesze!!!

...i Zyglin jest, i Wisnicze :D

Wysłany: 24-03-2011 - 15:26 *
zetka pisze:
anowi1958 pisze:Do Żanety!
A może nie iść na łatwiznę i słownik angielsko-polski też wziąć do "łapki", nie tylko polecać brać rosyjsko-polski?
Iwona
A kto mówi o łatwiźnie - ja znam angielski moja uwaga była ogólna. Poza tym trzeba mieć jeszcze co tłumaczyć - przypomnę Ci bo widzę ze czytasz wybiórczo i bez zrozumienia - ja nie mam się gdzie się zalogować bo mam "białą stronę" po kliknięciu na link podany jako indeksy parafii i tylko w tym jest problem.
Dobrze tak jezyki znac, prawda? Angielski, rosyjski...na latwizne nie trzeba isc i pytac o pomoc nikogo nie trzeba... :roll:

ps. link dziala, nie ma zadnej "bialej strony"

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum) aby dopisać informację proszę korzystać z funkcji przycisku Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 24 mar 2011, 15:28 przez kasiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Bartnicki_Jerzy

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Bartnicki_Jerzy »

Kto jest słaby w angielskim to może uruchomić tłumacza stron Ja tak zrobiłem i jest po polsku.
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Do Iwony I Kaski - nie wiem skąd tyle jadu w Waszych postach. :) ?
Juz też mi działają linki - widać miałam coś w ustawieniach przeglądarki że nie chciało załapać - wystarczyło zmienić ustawienia i ... działa :) Pozdrawiam Was dziewczyny :)
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

zetka pisze:Do Iwony I Kaski - nie wiem skąd tyle jadu w Waszych postach. :) ?
Juz też mi działają linki - widać miałam coś w ustawieniach przeglądarki że nie chciało załapać - wystarczyło zmienić ustawienia i ... działa :) Pozdrawiam Was dziewczyny :)

u mnie jadu nie ma, sarkazmu i owszem, troche..
za Iwone nie bede sie wypowiadac, ale cos mi sie zdaje, ze to o kamieniach ktorymi rzucalas w swoim szklanym domu nie tak dawno..
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”