Dzień dobry
- zapewne część z Was widziała na stronie głównej genealodzy.pl odnośnik od inicjatywy ustawodawczej (na górze) - i z tego miejsca bardzo dziękujemy za patronowanie naszemu przedsięwzięciu. Chciałabym jednak po krótce przybliżyć Wam o czym ta inicjatywa jest.
Obywatelska Inicjatywa Ustawodawcza "Dowody Pamięci" wystartowała 27 października 2025 roku z kampanią mającą na celu przywrócenie i uregulowanie dostępu do tzw. kopert dowodowych – bezcennych źródeł informacji o naszych przodkach.
Jak większość z Was wie obowiązek posiadania dowodu osobistego, wprowadzony dekretem w 1951 roku i sprawił, że dokumentacja ta dotyczy większości obywateli Polski. Niestety, wyrok NSA z 13 grudnia 2023 roku, stwierdzający, że powołanie się na art. 23 Kodeksu cywilnego (kult pamięci po osobie zmarłej) nie jest wystarczającym uzasadnieniem interesu prawnego do uzyskania dostępu, skutecznie uniemożliwia lub znacząco utrudnia dostęp do tych archiwów. Brak jednoznacznych przepisów prawnych w tej kwestii prowadzi do niejednolitych decyzji urzędów przechowujących koperty dowodowe i coraz częstszych odmów.
Inicjatywa „Dowody Pamięci” dąży do prawnego uregulowania i ułatwienia dostępu do kopert dowodowych, które często są jedynym sposobem na odnalezienie zdjęć dziadków czy pradziadków oraz odkrycie nieznanych faktów z życia przodków. Poza tym zależy nam na upowszechnieniu wiedzy na temat istnienia i wartości tych dokumentów, które dla wielu osób pozostają nieznane.
Inicjatywa ta zyskała poparcie niemalże wszystkich Towarzystw Genealogicznych w całej Polsce. Na zebranie 100 000 własnoręcznych podpisów są niespełna 3 miesiące.
Potrzebne jest nagłośnienie akcji, aby każdy, komu nie są obojętne historie naszych przodków, oddał swój głos w tej spawie. Nie jest to petycja więc nie możemy zbierać podpisów internetowo - ale też i wydźwięk inicjatywy ustawodawczej jest inny i ma realnie większe szanse na wprowadzenie zmian legislacyjnych.
Jeśli ktoś chciałby złożyć podpis, może to uczynić ściągając ze strony www.dowodypamieci.pl formularz i wpisując swoje dane. Taki formularz można odesłać do siedziby komitetu bądź też przekazać go koordynatorowi. Jeśli chcieliby Państwo samodzielnie zbierać podpisy poparcia w takich przypadkach wystarczy wysłać zgłoszenie przez stronę www, a koordynatorzy udzielą odpowiedniego wsparcia i prześlą materiały promocyjne.
Podpisy zbieramy do 3 stycznia 2026 roku więc czasu jest coraz mniej.
Więcej informacji o inicjatywie mogą Państwo znaleźć na stronie internetowej: www.dowodypamieci.pl ale jesteśmy też dostępni na FB i IG
Z góry dziękujemy za zainteresowanie i pomoc dążeniu do zmiany prawa.
Małgosia
Dowody Pamięci - czyli Koperty dowodowe z łatwiejszym dostępem
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- tonffillka

- Urbańska_Katarzyna

- Kontakt:
Re: Dowody Pamięci - czyli Koperty dowodowe z łatwiejszym dostępem
Świetna inicjatywa Małgosiu! Ja podpiszę i wierzę, że faktycznie dostęp do kopert dowodowych naszych przodków zostanie jednolicie uregulowany na korzyść całej społeczności genealogów.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
-
GrabowskiF

O kopertach dowodowych dowiedziałem się z tego forum. Wcześniej nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. Wczoraj udało mi uzyskać dostęp do kopert moich dziadków. Wiem, że wielu osobom się to nie udaje, dlatego ta inicjatywa jest taka ważna! Wszyscy powinniśmy się podpisać!
Co znalazłem?
Karty meldunkowe, wnioski o wydanie dowodów osobistych - a do nich dołączone zdjęcia! Mam teraz po trzy zdjęcia dziadków z różnych okresów ich życia! Są też odciski palców. Bezcenne! Mam zgłoszenie skradzionego dowodu osobistego w czasie stanu wojennego. Są zgłoszenia miejsca zamieszkania. Zaświadczenia z zakładów pracy.
Z ankiety osobowej mojej babci dowiedziałem się, gdzie znajdę jej metrykę urodzenia. Okazało się, że została wydana osiem lat po jej narodzinach w urzędzie innym niż jej miejsce urodzenia.
Czy poświadczenie moralności, które zamieszczam poniżej.

Zatem jeśli chcesz mieć dostęp do kopert dowodowych swoich przodków - podpisz się jak najprędzej pod inicjatywą "Dowody Pamięci"
Co znalazłem?
Karty meldunkowe, wnioski o wydanie dowodów osobistych - a do nich dołączone zdjęcia! Mam teraz po trzy zdjęcia dziadków z różnych okresów ich życia! Są też odciski palców. Bezcenne! Mam zgłoszenie skradzionego dowodu osobistego w czasie stanu wojennego. Są zgłoszenia miejsca zamieszkania. Zaświadczenia z zakładów pracy.
Z ankiety osobowej mojej babci dowiedziałem się, gdzie znajdę jej metrykę urodzenia. Okazało się, że została wydana osiem lat po jej narodzinach w urzędzie innym niż jej miejsce urodzenia.
Czy poświadczenie moralności, które zamieszczam poniżej.

Zatem jeśli chcesz mieć dostęp do kopert dowodowych swoich przodków - podpisz się jak najprędzej pod inicjatywą "Dowody Pamięci"
Ostatnio zmieniony czw 20 lis 2025, 13:24 przez GrabowskiF, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Filip
-
Jak odkrywać rekordy z MyHeritage:
https://is.gd/fsWEPZ
-
Szukam: Sebastian Grabowski i Katarzyna Midzińska, rodzice Jana Grabowskiego urodzonego w 1834 roku w Młynie Cedro-Mazur - https://is.gd/liKDmI
Filip
-
Jak odkrywać rekordy z MyHeritage:
https://is.gd/fsWEPZ
-
Szukam: Sebastian Grabowski i Katarzyna Midzińska, rodzice Jana Grabowskiego urodzonego w 1834 roku w Młynie Cedro-Mazur - https://is.gd/liKDmI
-
marcinp100

Witam.
Wiadomo może ile podpisów już się udało uzbierać?
Pozdrawiam,
Marcin Porębski
Wiadomo może ile podpisów już się udało uzbierać?
Pozdrawiam,
Marcin Porębski