księgi metrykalne z okolic Krynicy i Powroźnika

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kornaś_Maciek

Sympatyk

księgi metrykalne z okolic Krynicy i Powroźnika

Post autor: Kornaś_Maciek »

Dzień dobry,

Poszukuję informacji na temat miejsca przechowywania ksiąg metrykalnych obrządku greckokatolickiego z m.in. takich parafii jak Krynica, Słotwiny, Powroźnik, Wojkowa, Wierchomla sprzed 1784 r. Czy ktoś z Państwa orientuje się gdzie mogą być przechowywane ww. dokumenty.

Ponadto chciałbym dopytać o jeszcze jedną kwestię. W skanotece są zamieszczone zdjęcia oryginalnych ksiąg (w większości po 1784 r.) z adnotacją, że miejscem ich przechowywania jest Archiwum Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej Kościoła Greckokatolickiego. Dzwoniłem dzisiaj do ww. Archiwum i otrzymałem informację, że Archiwum nie posiada jednak żadnych takich dokumentów. Czy ktoś z Państwa mógłby mi wskazać miejsce przechowywania wspomnianych ksiąg. W Archiwum Państwowym w Przemyślu przechowywane są jedynie kopie.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Maciek Kornaś
swigut

Sympatyk

Re: księgi metrykalne z okolic Krynicy i Powroźnika

Post autor: swigut »

To nie jest odpowiedź autorytatywna ale spędziłem sporo czasu z grekokatolickimi księgami: w większości przypadków wygląda, że dostępny jest / zachował się ? tylko zestaw kopii diecezjalnych który jest przechowywany w AP w Przemyślu i Sanoku. Te kopie mają braki - najczęściej 1882-1888 słyszałem dziwne historie czemu jest ta dziura.
Księgi sprzed 1784 się zdarzają (np. familysearch ma chyba Królową Ruską przed 1784) ale są raczej wyjątkiem bo chyba nie było obowiązku prowadzenia ksiąg wtedy. Także niektóre miejscowości na familysearch mogą mieć tam inne skany niż skanoteka / szukaj w archiwach, np Powroźnik ma nieco inne lata ale nie mam podglądu to nie potwierdzę.
Od czasu do czasu na szukajwarchiwach pojawiają się również księgi, które prawdopodobnie pochodzą z USC bo mają adnotacje urzędowe. Te chyba trafiają do lokalnych AP, np jest zestaw skanów dla Krynicy z AP Nowy Sącz w Szwa. W przypadku niektórych miejscowości pierwotne księgi prawdopodobnie zaginęły. W czasie akcji Wisła były przypadki celowego niszczenia ksiąg. Także niektóre tych ksiąg wyjechały z księżmi do ZSRR w tym czasie i słuch po nich zaginął. Od niedawna pojawiają się też w niewielkich ilościach na familysearch w sekcji "images", nie indeksowane i często źle opisane skany z archiwów na Ukrainie.

Tomek
Mciemala

Sympatyk
Adept

Re: księgi metrykalne z okolic Krynicy i Powroźnika

Post autor: Mciemala »

Kornaś_Maciek pisze: czw 20 lis 2025, 11:27 Poszukuję informacji na temat miejsca przechowywania ksiąg metrykalnych obrządku greckokatolickiego z m.in. takich parafii jak Krynica, Słotwiny, Powroźnik, Wojkowa, Wierchomla sprzed 1784 r. Czy ktoś z Państwa orientuje się gdzie mogą być przechowywane ww. dokumenty.
Dzień dobry,

Księgi metrykalne greko-katolickie były obowiązkowo zapisywane od przystąpienia danej parafii do unii. Można się spodziewać akt dla diecezji przemyskiej greko-katolickiej od co najmniej końca XVII wieku. Z wymienionych przez Pana miejscowości:
Powroźnik: chrzty 1675-1771, zgony 1745-1778 - powinny być w Muzeum Szeptyckiego we Lwowie, dział rękopisów.

Dla wsi Wojkowa, Powroźnik istnieje zachowany spis ludności z 1767 roku zawierający informację o głowie rodziny, imię żony, liczbę synów, córek, liczbę parobków i dziewek, imię i nazwisko komorników oraz liczbę dzieci komorników.
Wieś Powroźnik 1767, 68 głowy rodzin, 66 małżonki, 63 synów (w wieku zdolnych do przyjęcia komunii), 47 córek (wiek zdolny do przyjęcia komunii), 18 parobków, 10 dziewek, 17 komorników i komornic którzy mieli 2 dzieci (zdolne do komunii).
wieś Wojkowa [zapisano Wuykowa] 1767, 49 głów rodzin, 53 żony, 37 synów, 26 córek, 10 parobków, 7 dziewek.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”