Dzień dobry
W pochodzącym z roku 1789 "Inwentarzu Klucza Kieleckiego" należącego do Archidiecezji Krakowskiej natknąłem się na bardzo dla mnie ważną informację na temat pochodzącego z roku 1786 tytułu - dziś powiedzielibyśmy: prawnego - do sprawowania Wójtostwa wsi Dąbrowa w powiecie kieleckim:
"Woytostwo w Wsi Dąbrowie
Na Osoby Urodzonych Jana y Teressy Rudzkich między sobą Rodzonych Dzieci de data w Warszawie die 28 Julii 1786 od JG Xcia Jmści Poniatowskiego Prymasa Korony Polskiey y Wgo Xsięstwa Litewskiego qua administratora Biskupstwa Krakowskiego dane, cum approbatione Capituli Cathedralis Cracoviensis dei 24 8bris Eod[.] anno."
Wymieniony w dokumencie Jan Rudzki jest moim przodkiem. Czy ktoś z Państwa może mi poradzić, czy - a jeśli tak, to gdzie - mam w archiwach szukać źródłowego dokumentu nadania przez Prymasa i/albo zatwierdzenia przez Kapitułę Katedralną Krakowską wyżej wymienionego przywileju feudalnego? Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne sugestie bardziej dokładne niż "poszukaj w archiwach diecezji krakowskiej" itp.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jacenty
Akta nadania wójtostwa 1786
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Akta nadania wójtostwa 1786
Witam!
W AKM w Krakowie przejrzyj AEp. 115 oraz AEp. 116.
Jeśli ma być, to raczej tu.
Pozdrawiam!
Tadek
W AKM w Krakowie przejrzyj AEp. 115 oraz AEp. 116.
Jeśli ma być, to raczej tu.
Pozdrawiam!
Tadek
Re: Akta nadania wójtostwa 1786
@ Ted_B - Wielkie dzięki Ci!
pozdrawiam
Jacenty
pozdrawiam
Jacenty