Poszukuję informacji o rodzinie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

badzik

Poszukuję informacji o rodzinie

Post autor: badzik »

Dzień dobry, potrzebuję pomocy w temacie rodziców pradziadka. Nie uznał on mojej babci jako córki przez co nie mam dostępu do żadnych aktów z nim związanych. Z informacji jakie mam wiem, że pradziadek nazywał się Franciszek Góralski ur. 11 listopada 1910 w miejscowości Zieniewicze, rodzice to Jan i Emilia Lipnicka. Pochowany jest na cmentarzu w Szczecinku. Tam również leży Jan Góralski natomiast wydaję mi się, że to zbieżność nazwisk ponieważ w dokumentach z PUR Szczecinek, przynajmniej kilku różnych Góralskich tam figuruje. Miejscowość Zieniewicze to prawdopodobnie ta w w okolicy parafii Kamień, Kul, Derewna i Naliboki. Księgi z parafii Kamień znajdują się w archiwum historycznym w Mińsku. Do lutego minimum jest archiwum zamknięte. Czy online jest coś jeszcze dostępnego co nakieruje mnie skąd byli Jan i Emilia? W metrykach parafii Kul pojawia się Emilia Lipnicka przynajmniej 2 razy natomiast nie ma pewności która to i czy to w ogóle ona. Zależy mi również na rozwinięciu gałęzi od Strony Jana. Może dostępne online są jakieś spisy parafian lub coś gdzie mogliby być wymienieni? Mieszkali tam zapewne do końca wojny. Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. (pradziadek jest również w systemie IPN natomiast wątpię, że znajdę tam informacje o jego dziadkach. Mimo wszystko wniosek o wgląd złożyłem)
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam Bartosz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”