Wojtaniec, Wojtanis nie ogarniam, szukam - Kowno

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Wojtaniec, Wojtanis nie ogarniam, szukam - Kowno

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Mam w drzewie nazwisko, którego nie umiem dobrze rozszyfrować.
W akcie ślubu nr 122 z 1881 z Kowna (parafia Św. Trójcy) panna młoda Саломеа Войтанцевна (Salomea Wojtancówna) została zapisana jako:
дочь Михаила и Марианны из Зуков Войтанцев (córka Michała i Marianny z Zuków Wojtanców).

I teraz mam problem z tym nazwiskiem, bo zupełnie nie wiem jak ono może brzmieć w wersji polskiej i/lub litewskiej.

Pierwotnie wydawało mi się, że to może być po polsku Wojtanc (lub nawet ew. Wojtancew), ale takie nazwisko nigdzie nie figuruje na terenach litewskich, ale też i na przyległych.
Przyjęłam zatem, że może to być Wojtaniec i tu juz lepiej, bo znalazłam takie nazwisko na Litwie, ale w metrykach, zapisywanych po polsku i nie do końca na terenie, na którym powinnam szukać, i dalej nie wiem jak go szukać w wersji litewskiej.

Chciałam znaleźć akt urodzenia Salomei (około roku 1859), przeglądałam metryki z Kowna i okolic, ale niczego nawet podobnego nie znalazłam. Po nazwisku panieńskim matki też nic nie znajduję, bo wszędzie jest tylko Żuk, a Zuk nie ma.

Pomóżcie proszę, bo sama utknęłam i nie mogę rozwikłać zagadki.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Re: Wojtaniec, Wojtanis (???) nie ogarniam, szukam - Kowno

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Może taki słownik będzie użyteczny:

https://www.researchgate.net/publicatio ... ekwencyjny
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

Post autor: Jacek_Mruk »

Małgorzata_Kulwieć pisze: ndz 23 lis 2025, 09:43 Mam w drzewie nazwisko, którego nie umiem dobrze rozszyfrować.
W akcie ślubu nr 122 z 1881 z Kowna (parafia Św. Trójcy) panna młoda Саломеа Войтанцевна (Salomea Wojtancówna) została zapisana jako:
дочь Михаила и Марианны из Зуков Войтанцев (córka Michała i Marianny z Zuków Wojtanców).

I teraz mam problem z tym nazwiskiem, bo zupełnie nie wiem jak ono może brzmieć w wersji polskiej i/lub litewskiej.

Pierwotnie wydawało mi się, że to może być po polsku Wojtanc (lub nawet ew. Wojtancew), ale takie nazwisko nigdzie nie figuruje na terenach litewskich, ale też i na przyległych.
Przyjęłam zatem, że może to być Wojtaniec i tu juz lepiej, bo znalazłam takie nazwisko na Litwie, ale w metrykach, zapisywanych po polsku i nie do końca na terenie, na którym powinnam szukać, i dalej nie wiem jak go szukać w wersji litewskiej.

Chciałam znaleźć akt urodzenia Salomei (około roku 1859), przeglądałam metryki z Kowna i okolic, ale niczego nawet podobnego nie znalazłam. Po nazwisku panieńskim matki też nic nie znajduję, bo wszędzie jest tylko Żuk, a Zuk nie ma.

Pomóżcie proszę, bo sama utknęłam i nie mogę rozwikłać zagadki.
Może Wojtanis, skojarzyła mnie się koleżanka z podstawówki w latach50 ubiegłego wieku.
Tu znalazłem zd. Zukowską Rozalię, może siostra?
1900 35 Witold Bukowski Edward-kasper, Aniela Piotrowska Elzbieta Wojtanis Kazimierz, Rozalia Zukowska Giedrojcie [Uwagi: M: dwor., 35 lat, kaw., zamieszk. Komorowszczyzna (par. Giedrojcie), Ż: prac., 25 lat, panna, (par. Giedrojcie) Data ślubu: 30.05.1900 r. ] [Miejsce przechowywania ksiąg: Państwowe Archiwum Historyczne w Wilnie Mindaugo 8, LT-03107 Vilnius, Lithuania] [Indeks dodał: wanda-grys] [Zgłoś poprawkę] . Warto sprawdzić ten rejon.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Trochę późno jak na siostrę chyba. Ta Marianna powinna się urodzić najpóźniej w 1839-1840 roku.
I myślę, że gdyby oni byli Wojtanisowie (Wojtanis), to raczej zapisana by Salomea była jako córka Bойтанисов.
Ale sprawdzę i te rejony.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”