Prośba o sprawdzenie: wieś Piotrów (przysiółek Cygor), pow. Tłumacz - Ludwik Wiązek (1944)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

podhost7

Prośba o sprawdzenie: wieś Piotrów (przysiółek Cygor), pow. Tłumacz - Ludwik Wiązek (1944)

Post autor: podhost7 »

Dzień dobry,

Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób posiadających książkę Szczepana Siekierki i Henryka Komańskiego ("Ludobójstwo... w województwie stanisławowskim").

Poszukuję potwierdzenia śmierci mojego pradziadka.

Dane osoby:

Imię i nazwisko: LUDWIK WIĄZEK

Urodzony: 05.06.1901 w Medwedowcach (pow. Buczacz).

Miejsce zamieszkania: wieś PIOTRÓW (powiat Tłumacz), konkretnie przysiółek CYGOR (Cygór).

Śmierć: Zginął w 1944 roku (podczas pacyfikacji wsi, luty/marzec).

Czy nazwisko Wiązek widnieje w wykazie ofiar dla wsi Piotrów, lub jest wyszczególnione w sekcji dla przysiółka Cygor? Będę wdzięczny za sprawdzenie i ewentualny skan/cytat.

Dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 22 times

Re: Prośba o sprawdzenie: wieś Piotrów (przysiółek Cygor), pow. Tłumacz - Ludwik Wiązek (1944)

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Nie wiem ,jak masz na imię,jak mam się do ciebie zwracać ?
Podpisuj swoje posty.

Wiesz na pewno ,że zmarł na ,w rej.tarnopolskim woj.stanisławowskim?
Gminę Tłumacz utworzono 1 sierpnia 1934 r.
Masz jakieś konkretne informacje,że tam zmarł?
Sprawdz ten ślad:
Ludwik Wiązek zmarł 01.01.1945r.Jastrzębie Zdrój
GROBONET - wyszukiwarka osób pochowanych - Parafia p.w. Św. Katarzyny i Opatrzności Bożej
https://jastrzebiegorne.grobonet.com/gr ... 995&inni=1
Pozdrawiam
Ela
podhost7

Re: Prośba o sprawdzenie: wieś Piotrów (przysiółek Cygor), pow. Tłumacz - Ludwik Wiązek (1944)

Post autor: podhost7 »

Tak, mam konkretne informacje od rodziny.

Sytuacja wygląda tak: Dziadek urodził się w woj. tarnopolskim (wieś Medwedowce, pow. Buczacz), ale przed 1944 rokiem rodzina przeprowadziła się na drugą stronę Dniestru.

Miejsce śmierci (pod koniec 1944): Województwo: Stanisławowskie Powiat: Tłumacz Gmina: Olesza Wieś: Piotrów (konkretnie przysiółek Cygor / Cygór).

Wiem, że to pogranicze województw (rzeka Dniestr oddzielała pow. Buczacz od pow. Tłumacz), stąd mogło wynikać zamieszanie, ale zginął właśnie w Piotrowie (Cygorze). Proszę o sprawdzenie tego miejsca w książce dla woj. stanisławowskiego.

Ludwik Wiązek, który figuruje w bazie GROBONET (pochowany na terenie obecnej Polski), to nie jest mój krewny (zbieżność nazwisk). Mój pradziadek został pochowany w Piotrowie (pow. Tłumacz), w miejscu gdzie zginął.

Liudmyla
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”