Całka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Całka

Post autor: andrzejlazar »

kamila pisze:Bardzo chciałabym wiedzieć skąd wywodzi się nazwisko Całka?
limonka pisze:Też bardzo chętnie dowiedziałabym się skąd pochodzi to nazwisko. Niestety nie mogę nic znaleźć. Jakbyście pogli podpowiedziec gdzie szukać, byłabym wdzięczna.

Mam w rodzinie Całkę. Pochodzi z Góry Siewierskiej Koło Będzina. Ród to stary i chłopski.
www.lazar.of.pl
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Witam Haniu Limonko, piszesz, że Całka ma pochodzenie Śląskie.Ale jak część Śląska?. Możesz sprecyzować dokładniej o jaki rejon chodzi?Gdzie mieszka ta żyjąca ciotka?
Awatar użytkownika
Felberg_Sławomir

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Felberg_Sławomir »

A ja też mam w rodzinie Całke ale w Warszawie
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

No kto jeszcze dopisze się , że ma Całkę?
Z jakich okolic?
Hanka

Post autor: Hanka »

Jestem rownież zainteresowana informacją o nazwisku Całka.Niestety niewiele wiem o pochodzeniu rodziny.Mój teść,Zdzisław Całka ur.1930 mieszkał do 1952 r. w Warszawie ,przy ul.Fabrycznej,póżniej przy ul.Wspólnej. Jego ojciec Stefan Całka ożenił sie z Anną Młynarczyk,która dzieciństwo spedziła w Petersburgu.
Awatar użytkownika
Tatarzynska_Ewa

Sympatyk

Post autor: Tatarzynska_Ewa »

Witam.
Mam sąsiadów o nazwisku Całka pochodzących z miejscowości Niedrzwica Kościelna (lubelskie).
Pozdrawiam Ewa
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Znałem Całkę z Mińska Maz.
karolayn96

Post autor: karolayn96 »

Witam,
Troszkę odkopuję temat, ale chyba warto zamiast tworzyć kolejny temat do poszukiwań. :)

Otóż poszukuję swoich przodków z Całków, mam już pewne informacje, jednak mam problem z odnalezieniem kolejnych pokoleń.

1. Ja

2. Waldemar Całko 1958 - syn Edwarda i Adeli Starko (Wólka Rejowiecka)

3. Edward Całka 1925 Dorohusk-2006 Chełm - syn Jana i Stanisławy Jędrzejewskiej [powstaniec warszawski, przetrzymywany także w obozie Oświęcim razem ze swoim bratem Bolesławem, jednak uciekli]

4. Jan Całka - 1897 Łętownia (podkarpackie) - 5.07.1972 (pochowany w Rudniku n. Sanem)
syn Michała i Marianny Jazon/Jazoń.
Żona: Stanisława Jędrzejewska urodzona w Chełmie (lubelskie)

Jan pochodził z okolic Rudnika, czasem mówi się o Grobli, w każdym bądź razie tam go pochowano.
Starszy żołnierz VI Dywizjonu Taborów Kolumny Transportowej - Lwów.
Według informacji od mojej rodziny często zmieniał miejsce zamieszkania, był także powstańcem warszawskim, gdy mieszkał w Warszawie prowadził własny zakład - naprawy pieców do wypieku pieczywa.

Ogólnie człowiek był bardzo dynamiczny patrząc na to gdzie urodził się mój dziadek (Dorohusk - lubelskie) swoją żonę Stanisławę często zostawiał samą i wyjeżdżał jednak nie do końca wiadomo dlaczego ]

Poszukiwania utknęły właśnie na tym punkcie. Mam problem z odnalezieniem metryki urodzenia Jana oraz jego rodziców. (dotychczasowe informacje posiadam z metryki ślubu Jana i Stanisławy (Chełm)

Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat Jana lub Michała Całki proszę o kontakt.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Zajrzyj na Lubgens. Tam się zupełnie zaCałkujesz.
Pozdrawiam Dana
karolayn96

Post autor: karolayn96 »

Niestety jedyne co udało mi się znaleźć to akt ślubu Jana Całki ze Stanisławą Jędrejewską i to jest na 100% ta osoba.
Nie mogę znaleźć jego metryki urodzenia - sprawdzone są wszystkie z Łętowni i okolic. Aktu ślubu i metryk urodzenia Michała i Marianny też nie ma.. gdzie szukać? Może są inne wyszukiwarki oprócz lubgens?

Pozdrawiam, Karolina
domislaw

Nieaktywny

Post autor: domislaw »

Rodzina Koszewskich z przydomkiem "Całka" - szlachta z ziemi liwskiej (parafia Czerwonka Liwska). Moi krewni.

Ze Słownika Języka Polskiego Samuela Lindego:

CAŁKA:

1. liczba cała.

2. rzepa całkiem suszona, albo wędzona. Do suszonych rzep, całkami zwanych, trzeba dobrego żołądka.

Słownik nazw osobowych i elementów identyfikacyjnych Sądecczyzny, XV-XVII w: imiona, nazwiska, przezwiska, Tom 1:

CAŁKA: rubasznie niewinna dziewczyna.

Pozdrowienia,
Krzysio
Grefkowicz-Jan

Post autor: Grefkowicz-Jan »

W genezanazwisk.pl jest wyjaśnienie nazwiska Całka.

Janek G.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Całkowie od kilku wieków są również w parafii Parysów (mazowieckie)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

w Gliwicach masz też nazwisko Całka

https://gliwice.grobonet.com/grobonet/s ... mit=Szukaj
Doniec_Henry
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”