Witam,
Troszkę odkopuję temat, ale chyba warto zamiast tworzyć kolejny temat do poszukiwań.
Otóż poszukuję swoich przodków z Całków, mam już pewne informacje, jednak mam problem z odnalezieniem kolejnych pokoleń.
1. Ja
2. Waldemar Całko 1958 - syn Edwarda i Adeli Starko (Wólka Rejowiecka)
3. Edward Całka 1925 Dorohusk-2006 Chełm - syn Jana i Stanisławy Jędrzejewskiej [powstaniec warszawski, przetrzymywany także w obozie Oświęcim razem ze swoim bratem Bolesławem, jednak uciekli]
4. Jan Całka - 1897 Łętownia (podkarpackie) - 5.07.1972 (pochowany w Rudniku n. Sanem)
syn Michała i Marianny Jazon/Jazoń.
Żona: Stanisława Jędrzejewska urodzona w Chełmie (lubelskie)
Jan pochodził z okolic Rudnika, czasem mówi się o Grobli, w każdym bądź razie tam go pochowano.
Starszy żołnierz VI Dywizjonu Taborów Kolumny Transportowej - Lwów.
Według informacji od mojej rodziny często zmieniał miejsce zamieszkania, był także powstańcem warszawskim, gdy mieszkał w Warszawie prowadził własny zakład - naprawy pieców do wypieku pieczywa.
Ogólnie człowiek był bardzo dynamiczny patrząc na to gdzie urodził się mój dziadek (Dorohusk - lubelskie) swoją żonę Stanisławę często zostawiał samą i wyjeżdżał jednak nie do końca wiadomo dlaczego ]
Poszukiwania utknęły właśnie na tym punkcie. Mam problem z odnalezieniem metryki urodzenia Jana oraz jego rodziców. (dotychczasowe informacje posiadam z metryki ślubu Jana i Stanisławy (Chełm)
Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat Jana lub Michała Całki proszę o kontakt.