Witam
Już wiele razy zdarzyło mi się natknąć na brak ksiąg metrykalnych z lat ok. 1790 - 1807 w zaborze pruskim (bezpośrednio przed powołaniem urzędów stanu cywilnego w Księstwie Warszawskim). Raz w aneksie ślubu (akt znania) znalazłem informację (cytat niedokładny): "lubo metryka chrztu znajduje się w księgach pruskich, atoli przez porzucenie imion i przezwisk rodziców użyta formalnie być nie może". Ślub był zawierany w Mszczonowie w latach trzydziestych XIX wieku, natomiast chrzest miał miejsce w Tarczynie we wspomnianym wyżej okresie (i ksiągi z tego okresu są właśnie wybrakowane). Czy to może świadczyć o tym, że duplikaty ksiąg były przechowywane w aktach miejskich i to właśnie tam należy ich szukać (podobnie jak duplikaty chrztów od 1764 były włączane do ksiąg grodzkich)? Zacytowany fragment na pewno wskazuje na to, że w latach trzydziestych XIX wieku te księgi metrykalne jeszcze istniały i były dostępne dla urzędów.
Pozdrawiam,
Michał
Księgi pruskie przed 1808 rokiem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Księgi pruskie przed 1808 rokiem
Stawiałbym raczej na to, że chodzi o zwykły parafialny rejestr chrztów (Liber baptisatorum) z epoki zaboru pruskiego (pamiętajmy, że pisze to ktoś z perspektywy lat 1830') i w tym sensie zwany jest on "księgą pruską".
Ale oczywiście ktoś może mieć lepszy pomysł. Natomiast typowe sądowe duplikaty ksiąg metrykalnych istniały wprawdzie od roku bodaj 1794 na terenach należących do Prus już wcześniej, jednak nigdy nie zdarzyło mi się spotkać dowodów na to, aby do roku 1806 zdążono je zaprowadzić na terenach II i III rozbioru.
Łukasz
Ale oczywiście ktoś może mieć lepszy pomysł. Natomiast typowe sądowe duplikaty ksiąg metrykalnych istniały wprawdzie od roku bodaj 1794 na terenach należących do Prus już wcześniej, jednak nigdy nie zdarzyło mi się spotkać dowodów na to, aby do roku 1806 zdążono je zaprowadzić na terenach II i III rozbioru.
Łukasz