Błażej Rygiel(Wojciech czy Maciej)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

agapel
Podziękował: 3 times

Błażej Rygiel(Wojciech czy Maciej)

Post autor: agapel »

Dzień dobry,
dziękuję jeszcze raz za przesłanie informacji we wcześniejszej sprawie. Ponownie proszę o pomoc w ustaleniu faktów — tym razem dotyczących Błażeja Rygla oraz jego rodziców i rodzeństwa (Łężany, parafia Targowiska).

Niedawno otrzymałam kopię aktu urodzenia/chrztu. Wynika z niego, że Błażej Rygiel urodził się 2 lutego 1827 roku w domu nr 1. Jego ojcem był Maciej (Mathias) Rygiel, a matką Rozalia Kruczkowska, córka Walentego.

Posiadam również testament z 26 maja 1841 roku, w którym kmieć z Łężan, Wojciech, zapisuje swojemu najmłodszemu synowi Błażejowi dom i ziemię (dom nr 5), a najstarszego syna Józefa wydziedzicza. W momencie sporządzania testamentu Wojciech miał 66 lat, czyli urodził się około 1775 roku.

Na mapie Łężan z 1851 roku widnieje kilka nazwisk Rygiel:
– Błażej nr 5,
– Ignacy nr 1,
– Walenty nr 39,
– Józef nr 77,
– Józef nr 12.

Zastanawiam się, czy Błażej z testamentu i Błażej z aktu urodzenia to ta sama osoba. Numer domu jest inny, ale mógł się przecież przenieść. A może w tym czasie urodziło się dwóch Błażejów, a ja posiadam akt urodzenia tego drugiego? Kim byli dla Błażeja Ignacy, Walenty i kolejni Józefowie? Bardzo proszę o jakąś wskazówkę i radę.
Z poważaniem agapel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”