[OK] Akt urodzenia, Gibała Gabriel -Szewna 1801

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

dorxD

Sympatyk
Podziękował: 10 times

[OK] Akt urodzenia, Gibała Gabriel -Szewna 1801

Post autor: dorxD »

Dzień dobry,
proszę o przetłumaczenie metryki:

z dnia 16 marca - Szewna - 1801 - Gibała Gabriel Józef
syn Sebastiana Gibały i Petroneli Kacały
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,423051,25

Nie ma tu zbyt wiele, ale jestem ciekawa co jest dopisane w tym samym polu co imiona Gabriela. Do tego chciałabym zweryfikować, że "de Paulo" oznacza imię ojca Petroneli.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony czw 19 lut 2026, 16:58 przez dorxD, łącznie zmieniany 1 raz.
Dorota
Awatar użytkownika
Tyczkowski_Piotr

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 29 times

Re: Akt urodzenia, Gibała Gabriel -Szewna 1801

Post autor: Tyczkowski_Piotr »

Dzień dobry Doroto.
Faktycznie, nie ma za dużo do rozszyfrowania z tego zapisu. Jest to aktu chrztu Gabriela Józefa (dwojga imion) syna Sebastiana i Petroneli z Kacałów małżonków Gibałów. Jeśli chodzi o dopisek przy nazwisku rodowym matki "de Paulo", to podejrzewam że chodzi o imię ojca tejże Petroneli. W ten sposób osoba dokonująca wpisu uszczegółowiła go. Może były we wsi dwie Petronele Kacałówny, więc dla pewności o którą chodzi, dodano że ta była córką Pawła. Zresztą 1801 r. to okres, w którym nazwiska włościan jeszcze się kształtowały i w metrykach przy imionach kobiet duchowni podawali imiona ich ojców, np. Marianna Tadeuszowna, Marianna Bartkowna, czy Marianna Tomkowna.
Chrzest Gabriela Józefa Gibały odbył się 16 marca 1801 r. Rodzicami chrzestnymi byli: "Generosus" [widoczna literka "G."], czyli "urodzony", a więc szlachcic Franciszek Kamiński i "Honesta" Barbara Gałkowska. Określenie "honesta" ["uczciwa"] oznaczało, że głównym źródłem utrzymania jej męża mogło być zajęcie "pozarolnicze", czyli np. mógł być rzemieślnikiem wiejskim lub niższym oficjalistą w majątku ziemskim. Sami rodzice Gabriela-Józefa byli stanu włościańskiego/chłopskiego na co wskazuje zapis w ostatniej kolumnie "Laboriosi", czyli "Pracowici". Co miałby znaczyć skrót "Noh" [dalszego zapisu na zdjęciu nie widać] - nie wiem.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Pozdrawiam - Piotr
Awatar użytkownika
Tyczkowski_Piotr

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 29 times

Re: Akt urodzenia, Gibała Gabriel -Szewna 1801

Post autor: Tyczkowski_Piotr »

Doroto,
Jeszcze raz przyjrzałem się ostatniej kolumnie i wg mnie ten "niewiadomy" skrót odczytany jako "Noh", to w rzeczywistości skrót "Nob." od słowa "Nobilis". Literka odczytana przeze mnie jako "h", to "b". W ostatniej kolumnie wskazano z jakiej warstwy społecznej pochodzili uczestnicy ceremonii chrztu, czyli "Nob." - ze szlachty, bo tego stanu był Fr. Kamiński, a pozostali to "Labor." - włościanie.
Do wcześniejszego opisu można dodać, że dziecko urodziło się z legalnego związku małżeńskiego, w domu pod numerem 29, a jego rodzice byli wyznania katolickiego.

Piotr T.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”