Kamińska Zinaida (Zina), Gdańsk / Baku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sanan

Kamińska Zinaida (Zina), Gdańsk / Baku

Post autor: Sanan »

>> Poszukuję osób, rodzin T:"Pomoc w poszukiwaniach: Zinaida (Zina) Kamińska (Gdańsk / Baku)"

Szanowni Państwo,

Na wstępie bardzo proszę o wyrozumiałość – nie jestem Polakiem i nie władam biegle językiem polskim, więc przepraszam za wszelkie błędy. Szukam pomocy w odnalezieniu korzeni mojej rodziny i potwierdzeniu ich polskiego pochodzenia.

Informacje uzyskane od krewnych:

Imię i nazwisko: Zinaida Kamińska (rodzina wspomina też formę Zina).

Imię ojca: Augustyn (August).

Prawdopodobne miejsce urodzenia: Gdańsk (Danzig).

Data urodzenia: Szacunkowo lata 1885–1905.

Dalsze losy: Wyemigrowała do ZSRR, pracowała w szpitalu jako sanitariuszka. Ostatecznie zamieszkała w Baku (Azerbejdżan).

Informacje, które udało mi się potwierdzić w urzędzie ZAGS w Baku:

Data śmierci: 27 kwietnia 1971 roku w Baku.

Zapis imienia: W dokumentach figuruje jako Zina Augustowna.

Narodowość: W rubryce narodowość wpisano "inne narody" (inne narodowości).

Moja prośba:
Bardzo zależy mi na odnalezieniu jakichkolwiek śladów Zinaidy lub jej ojca Augustyna. Uprzejmie proszę o sprawdzenie wszelkich możliwych rejestrów, do których mają Państwo dostęp. Nie chodzi tylko o akty urodzenia w USC czy parafiach, ale również o księgi meldunkowe, spisy ludności, listy płac, adresowe czy jakiekolwiek inne dokumenty archiwalne z Gdańska i okolic.

Szczególnie szukam dokumentu, w którym widniałaby informacja o jej polskiej narodowości lub wyznaniu rzymskokatolickim.

W załączniku przesyłam zdjęcie rodzinne – Zinaida to osoba siedząca w prawym dolnym rogu. https://ibb.co/0pHYxGhx

Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc, poświęcony czas i sprawdzenie dostępnych Państwu baz danych.

Z poważaniem, Sanan Heydarli
+994 51 455 37 97
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”