Regulaminu forum pilnie poszukuję

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Przeczytawszy ataki Augusty (Nie)szczęśliwej w komentarzach do artykułu "Nic o nas bez nas" i wypowiedzi nimi wywołane uważam, że odezwa Kornelii nic nie pomoże, ponadto te anonimowe bzdury zawierające wiele chamstwa i kłamstwa będą tu zalegać.
Nie wiem, czy rzeczona Augusta posiada jakieś zaburzenia, czy tylko je symuluje przekonana (niesłusznie) o swojej anonimowości. Mniejsza z tym.
Szkoda mi czasu i emocji osób, które jej odpowiadają, bo mogłyby ten czas poświęcić bardziej pożytecznym lub przyjemnym celom.
Nie jestem aktywną uczestniczką forum, lecz mimo to zapytam adminów: czy możecie takie posty i takich autorów wywalać bez pardonu z tego forum tak, żeby ślad po nich nie został?
pozdrawiam serdecznie
GAFa
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Aniu.
Właśnie pisałem także prośbę do Jacka o zablokowanie niespełnionej anonimowej dyskutantki.
Popieram w 100%
Stanisław Pieniążek
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: andrzejlazar »

Drogi Jacku. Mam prośbę, czy mógłbyś zablokować posty "Anonimów".
My mamy sie łączyć, scalać i działać wspólnie a nie tylko sie kłócić-anonimowość pozwala na wiele, może zbyt wiele.Ja sie nie wstydzę podać swego nazwiska i imienia i odpowiadam za to co napiszę.
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Kontrowersyjne posty usunąłem. Ponieważ było to pierwsze takie wystąpienie augusty więc tym razem na tym sprawę zamknę. Mam nadzieję, że to koniec sprawy.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
jacek_cieczkiewicz

Sympatyk

Post autor: jacek_cieczkiewicz »

A po co? Czym różnią sie dobre maniery w sieci od tych klasycznych?
Jacek
bezet

Członek PTG
Adept

Re: Regulaminu forum pilnie poszukuję

Post autor: bezet »

Pieniążek_Stanisław pisze:Aniu.
Właśnie pisałem także prośbę do Jacka o zablokowanie niespełnionej anonimowej dyskutantki.
Popieram w 100%
Stanisław Pieniążek
Witam
Proszę państwa nie zgadzam się z zarzutami Augusty i nie odpowiada mi
taki ton dyskusji, jaki była uprzejma tu zaprezentować.Szczególnie,
jej niewybredne określenia w stosunku do zasłużonego wielce dla genealogii jednego z naszych kolegów.Koleżankę cierpliwie odpisującą na b.liczne zapytania o genezę nazwisk, potraktowała również niezwykle
surowo i niesprawiedliwie. Takie "argumenty" wykluczją ją z grona ludzi
dobrze wychowanych.Jednakże,skoro dopuściliśmy ją do głosu,to
nie stosujmy metod ,które nigdy już nie powinny być stosowane wobec
kogokolwiek.Napisała ,co napisała.Zostało to przeczytane przez wiele osób
i trzeba te zarzuty w rzeczowej dyskusji obalić. Nie jest to zadanie trudne ,
bo zarzuty są wydumane i nieprawdziwe.Wycinanie niepochlebnych dla nas opinii, nie jest dobrym sposobem na przysporzenie nam zwolenników.
Dyskutujmy z poglądami, nie patrząc kto je głosi,anonim,czy też ktoś podpisany imieniem i nazwiskiem.Waga argumentu nie zależy od tego
kto je wypowiada lecz od tego, jak te poglądy mają się do meritum
omawianej sprawy.

Pozdrawiam
Zygmunt Borowy
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: andrzejlazar »

Popieram Kolegę w zupełności.
Ja natomiast chciałbym wiedzieć kto kryje się pod pseudonimem np.XXX-Koleżanka czy kolega, jak sie do Anonima zwracać? w powyższy liście /bezet/wiem , kto pisze ten post ponieważ podpisał sie .
Proponuje aby pisać na forum musi podać chociaż imię-Andrzej Lazar
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Od wielu lat walczę z anonimami na genealogicznych listach dyskusyjnych.
Wiele razy przez to byłem "mieszany z błotem".
A to , że internet dlatego jest tak powszechny bo jest anonimowy. A to, że Ustawa ODO. A to że moze ten ktos jest osoba publiczna i nie chce by znajomi posądzili go o pisanie na tak niepoważne fora genealogiczne.
Po jakimś czasie przekonywałem do siebie największych oportunistów. Sami wychodzili z inicjatywą pokazywania twarzy na forach i podpisywania się pod swoimi przecież tekstami.
Dla mnie człowiek anonimowy jest nikim. Czlowiekiem przezroczystym, którego sie nie zauważa a więc i nawet nie widzę potrzeby by mu odpowiadać. Bo komuż , u diabła, mam odpowiadać?
Pani "B2059" czy Panu "Santa Lucia" czy jeszcze tam komuś. Jestem człowiekiem w pewnym już wieku i nie wstydzę sie pokazać swojej facjaty. Także nie wstydzę się swego nazwiska. Dlatego proponuję bojkotować posty anonimowe. (Anonimy zawsze kojarzyły mi się z donosami. Fe.). Nie będę odpowiadał na posty anonimowe. Uważam, że powinien być opracowany regulamin forum. Tu na forum poważnego PTG nie chcę Hide Parku, gdzie każdy może każdego obrażać nie podpisując się nazwiskiem. Zdecydowanie potrzebny jest moderator, który będzie kontrolował czy na forum jest dyskusja kulturalna i czy niektórzy nie przekraczają pewnej bariery tej duskusji. Przed laty pewna Pani na (nie pamiętam na jaklim forum) z Wrocławia gdy pisaliśmy o zapomnianych cmentarzach poniemieckich, ukraińskich czy innych dostała wprost wścieklizny wyzywając wszystkich, którzy w tym temacie zabierali głos. Ta Pani była poważnym historykiem w wieku podeszlym. Pożegnaliśmy ją jednogłośnie i przez pewien czas panował na forum spokój. Tu też na Genealogach zapanuje spokój doputy dopóki nie pojawi sie znowu jakaś anonimowa "Santa Maria" i nie zacznie wszystkim ubliżać. Oby to było jak najrzadziej.

Życzę tego wszystkim.
Stanisław Pieniążek

Panie Zygmuncie: Troll zawsze będzie Trollem. Obalając zarzuty Trolla wdajemy się z Trollem w długą dyskusję, gdyż Troll jest przekonany o swojej racji. Podług Trolla jest tylko jedna racja. Jego racja.
Nasze racje się nie liczą!
SP
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

bezet pisze:Jednakże,skoro dopuściliśmy ją do głosu,to nie stosujmy metod ,które nigdy już nie powinny być stosowane wobec kogokolwiek. Napisała ,co napisała.Zostało to przeczytane przez wiele osób i trzeba te zarzuty w rzeczowej dyskusji obalić. Nie jest to zadanie trudne , bo zarzuty są wydumane i nieprawdziwe.Wycinanie niepochlebnych dla nas opinii, nie jest dobrym sposobem na przysporzenie nam zwolenników. Dyskutujmy z poglądami
Jest tu trochę racji, aby nie wycinać opinii tylko dlatego że są nieprzychylne. Ale trzeba rozumieć też racje drugiej strony, która może nie chcieć bez powodu być obrażana tylko dlatego że ktoś miał zły dzień. Trudno znaleźć salomonowe wyjście. Z rzeczowymi argumentami można polemizować ale obraźliwe wycieczkami ad persona nie są powszechnie akceptowalne i tolerować ich nie wolno. Dlatego wypowiedzi te znalazły się na Wysypisku, gdzie dociekliwi mogą do nich dotrzeć i skąd za kilka dni zostaną usunięte. Jest wiele popularnych for gdzie króluje chamstwo, a na rzeczowe argumenty rzadko kto się sili. Nikt z nas nie chce tego na naszym forum. Dlatego nie można pozostać bezbronnym wobec takich ataków.

Czy jest ktoś, kto chciałby wpisując w google swoje nazwisko znaleźć go wraz z inwektywami go dotyczącymi?
Pieniążek_Stanisław pisze:Dlatego proponuję bojkotować posty anonimowe. ... Nie będę odpowiadał na posty anonimowe.
Trolle lubią być w centrum zainteresowania. Dlatego zapomnijmy o zakończonej sprawie i nie podtrzymujmy umarłego przy życiu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
marksp

Nieaktywny

Post autor: marksp »

Przecież na forum wypowiadają się zarejestrowani użytkownicy.Zainteresowani niech przejrzą dane o użytkownikach o nickach typu "rudakitka" i kontak tylko via private. Przy rejestracji powinny znaleźć się
wymagane obligatoryjne pola(ustalić).Skończy się narzekanie na anonimowość zarejestrowanych użytkowników.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

marksp pisze:Przecież na forum wypowiadają się zarejestrowani użytkownicy.Zainteresowani niech przejrzą dane o użytkownikach o nickach typu "rudakitka" i kontak tylko via private. Przy rejestracji powinny znaleźć się wymagane obligatoryjne pola(ustalić).Skończy się narzekanie na anonimowość zarejestrowanych użytkowników.
Pozdrawiam
Na forum wypowiadają sie zarejestrowani użytkownicy posługujący się nickiem który w przypadku naszego forum najczęściej jest prawdziwym nazwiskiem i imieniem. Z tego wynika bardzo wiele korzyści zwłaszcza dla poszukujących osób o określonych nazwiskach. To na pewno ułatwia kontakty i jest godne polecenia. I jak pewnie zauważyliście nie jest to na forach powszechne. Dzięki nam wszystkim na tej stronie się to udało. Jeśli jednak ktoś nie dojrzał do przedstawienia się z imienia, nazwiska i zdjęcia lub ma inne ważne powody by się nie ujawniać i będzie chciał pozostać anonimowy to trudno mu w tym przeszkodzić. W wymagane pola wpisze cokolwiek. Lepiej więc zobaczyć w profilu osoby puste pole niż nieprawdziwe informacje.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
marksp

Nieaktywny

Post autor: marksp »

To jest kwestia do dyskusji.Ja też jeśli będę chciał skłamać napiszę login Jan.Kowalski a w module
poszukiwania osób, poszukuję swojego dziadka Malinowskiego.To nie jest argument.
Ci którzy chcą pozostać anonimowi zgodnie z tym co napisali powyżej koledzy nie mają tu racji bytu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Wszyscy interesujący się genealogią są tu mile widziani, o ile nie łamią pewnych zasad, w tym również tych niepisanych a obowiązujących każdego dobrze wychowanego człowieka. Podpisywanie się imieniem i nazwiskiem jest dobrze widziane, ale nie jest to warunek konieczny.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

Jacku i Staszku!
Gdy przeczytałem głos (anonim) zrobiło mi sie troche dziwnie na duszy. Ilesz trzeba mieć złej woli, aby wylać w kilku zdaniach tyle żółci na genealogię i osoby z nią związane. Faktem jest, że chadzają po internecie "pisarze" zaśmiecający różne dyskusje swoimi, naruszającymi dobry smak, uwagami. Myślę, że należy spuścić na tą sprawę kurtynę milczenia. Bo przecież jest tyle innych, ważnych dla nas genealogów, spraw.
Z poważaniem Edek
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 18 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam,
Pozdrawiam serdecznie Ewę i Przemka, dziękuję, że jesteście z nami. :k:
Czytam posty napisane na Forum, jedne dokładnie ze względu na zawarte w nich ciekawe informacje, inne pomijam gdyż są wypowiadane „sobie a muzom” i nie wnoszą nic sensownego, wprowadzają zamęt.
Nie zgadzam się na obrażanie ludzi na Forum w Internecie czy gdziekolwiek, na wygłaszanie komentarzy „opiniotwórczych” , krzywdzących.
Bardzo dziękuję wszystkim osobom dobrej woli, dzięki których pracy i zaangażowaniu w pomoc innym, mogę znaleźć informacje o moich przodkach.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę wszystkiego dobrego. :D
Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”