Porządkuję informację nt. moich przodków o nazwisku Stępczyński vel Stempczyński (rzadziej wersja Stępniewski). Moja pra...babcia Domicela Stępczyńska urodziła się 10 maja 1786r. w miejscowości Rzeżewo, par. Kłóbka - córka nobilis Kazimierza Stępczyńskiego i żony Agaty z Sikorskich. Agata Sikorska pochodziła z m. Kowal z rodziny mieszczańskiej, a Kazimierz w niektórych aktach (szczególnie wcześniejszych) jest nobilis, w późniejszych np. honestus (co jest samo w sobie częste dla zubożałej szlachty). Zmarł 5 listopada 1793r. w Więsławicach pod Kowalem.
Szukając po nazwisku znalazłem ciekawe informacje, które potwierdzają istnienie szlacheckiej rodziny Stępczyńskich - np. istnienie dworu Dąbrówka Stempczyńska, w aktualnej, uwaga - gminie Kowal (5km od Więsławic). Wg strony: https://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/ ... mpczynska/ -
W Genetece znalazłem ślad po Mikołaju Stempczyńskim, biorącym ślub w Grabkowie 5 lipca 1779r. z Katarzyną Stanisławską. Wg indeksu - szlachta, miejscowość Dąbrówka-Folwark. W Dąbrówce-Folwark rodzi się im trójka dzieci.Dąbrówka Folwarkowa w drugiej
połowie XVIII w była w posiadaniu Mikołaja Stempczyńskiego i Szymona
Sułkowskiego . W 1783 r. nastąpiło rozdzielenie między M.Stempczyńskim i Szymonem Sułkowskim. Mikołaj Stempczyński część działów z Dąbrówki Folwarkowej odsprzedał Franciszkowi Kazaneckiemu i ta część określana była jako Dąbrówka lit. A . Część Dąbrówki Folwarkowej należąca do Szymona Sułkowskiego nazwana była Dąbrówką lit. B . Pozostała część własność M. Stempczyńskiego określana nazwą Dąbrówki Stempczyńskiej lit. C . Dąbrówka Stempczyńska wydzielona w 1783 r . nigdy nie została połączona z pozostałymi majątkami . W 1838 r była w posiadaniu spadkobierców M. Stempczyńskiego , następnie w posiadaniu małżonków Józefiny i
Józefa Mianowskich.
Znalazłem też wzmiankę o dokumentach z Biblioteki Kórnickiej o nazwie "Akta procesu o główszczyznę za Józefa Stępczyńskiego zabitego przez Kazimierza Przysieckiego i listy do Aleksandra Skarżyńskiego w sprawie zabójstwa" - w indeksie Józef Stępczyński jest wymieniony jako "burgrabia kowalski". https://platforma.bk.pan.pl/en/search_r ... escription
Wiadomo, że to mógłby być przypadek, że to mogą być dwie oddzielne rodziny (albo przysposobienie nazwiska przez mojego przodka itp.) ale wzmianki o nobilis i bliskość geograficzna wskazuje na to, że to może być ta sama rodzina. Dlatego też zależy mi na ewentualnym połączeniu tych trzech Stępczyńskich, dowiedzeniu się czegoś więcej o tej rodzinie, o Kazimierzu, o stanowisku Józefa - burgrabiego kowalskiego. Być może ktoś będzie posiadał jakieś informacje lub porady co i gdzie szukać. Dziękuję!
EDIT: Jeszcze dodatkowo z Niesieckiego: https://polishgenealogy2.blogspot.com/2 ... ski-h.html
Stępczyński h. Doliwa, vel Stempczyński, Stęmpczyński, Stępczeński, na Kujawach, w Wielkopolsce i w ziemi sieradzkiej. Wyszli z nieznanej dziś wsi Stępczyn w woj. kujawskim. Może to dzisiejsza Stępka, w parafii
Lubień Kujawski, pow. Włocławek. Według Niesieckiego „jednejże dzielnicy byli z Lubieńskiemi herbu Doliwa, ale gdy się jednemu z nich Stępczyn działem dostał, od niego Stępczyńskim zawołany”. Walenty Stempczyński, komornik kujawski 1630 (Nies.). Bartłomiej Doliwa-Stęmpczyński, posesor Pawłowa, towarzysz chorągwi pancernej Szołdrskiego, wojewody inowrocławskiego, starosty generalnego wielkopolskiego 1744 (AGZ Kościan). Stępczyńscy wylegitymowali się ze szlachectwa w Królestwie Polskim w latach 1836-1862 z herbem Doliwa (Szl. Król.).