Zwracam się z prośbą/zapytaniem.
Dotarłam do pewnej przeszkody w moich poszukiwaniach, mianowicie nie jestem w stanie znaleźć ani aktu urodzenia ani aktu zgonu Elżbiety Jegier z domu Misztal. Jedyna informacja jaką udało mi się znaleźć, to akt urodzenia jej syna z 1909 roku, gdzie napisano, że matka miała lat 19 (ojciec nieznany więc i po akcie ślubu nie dojdę, Jegier to mąż z którym się zeszła już po urodzeniu syna). Idąc tym tropem musiała się urodzić 1889/1890.
Moją jedyną poszlaką jest to, że syn urodził się we wsi Skrajniwa na śląsku.
Natomiast ojciec Elżbiety Józef Misztal urodził się w Koniecpolu-Chrząstowicach. Sprawdzam wszystkie te parafie, do których znajduje dostęp i które są w okolicy ale bez powodzenia.
Intryguje mnie również Józef Misztal, przy jego akcie urodzenia nie ma dopisku o dacie i miejscu zgonu (jak to czasem bywa). Zastanawia mnie, czy istnieją sposoby aby ich jakoś zlokalizować, gdy brak konkretnych dat? Józef urodził się w 1854 i wiem, że w 1901 roku jeszcze żył (bo urodziło mu się dziecko i nie znalazłam aktu zgonu za ten rok) więc równie dobrze mógł umrzeć w 1902 jak i w 1954
Archiwum Państwowe w Częstochowie i Archidiecezjalne nie były pomocne a bez dat, nawet gdybym była bezpośrednią krewną USC nie wydałoby mi aktów (zresztą, chyba tylko do pradziadków wydają, dalej nie? proszę mnie poprawić w razie czego, tak mnie poinformowano w moim lokalnym USC).
Poproszę o wskazówki i dziękuję
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator