Szukam informacji czy w "Nowym Kodeksie Dyplomatyczny Mazowsza, cz. 2, Dokumenty z lat 1248-1355, wyd. I. Sułkowska-Kuraś i S. Kuraś, Wrocław 1989 znajduje się informacja z roku 1311(rok może być orientacyjnie podany chociaż niesprawdzone źródło mówi o konkretnej dacie dokumentu 24 sierpnia 1311) mówiąca o dokumencie wystawionym rzekomo dla dziedziców Krajkowa. W kązdym razie co dla mnie ważne to czy jeśli znajduje sie taki dokument albo jest inny w owym czasie jako świadek w dokumencie występuje osoba nazwana "Przepelcone pincerna Plocensi". Podobno w dokumencie wymieniony jest również "Bartholomeo castellano Gostiniensi".
Jeśli ktoś ma to wydanie i mógłby sprawdzić czy jest w niej Przepelcone pincerna Plocensi byłbym bardzo wdzięczny
Nowy Kodeks Dyplomatyczny Mazowsza cz.2 - Szukam inf.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Nowy Kodeks Dyplomatyczny Mazowsza cz.2 - Szukam inf.
Pozdrawiam
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
-
Ted_B

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 32 times
Re: Nowy Kodeks Dyplomatyczny Mazowsza cz.2 - Szukam inf.
Witam!
Jeżeli Twoje źródło podaje taką informację, to zapewne podaje też nr stron(y) z tego opracowania.
Wystarczy zamówić dane strony z archiwum.
Pozycję tą masz dostępną w bibliotekach archiwum:
1. AN Kraków - syg. 15917.
2. AP Bydgoszcz - syg. XII/9.
Pozdrawiam!
Tadek
Jeżeli Twoje źródło podaje taką informację, to zapewne podaje też nr stron(y) z tego opracowania.
Wystarczy zamówić dane strony z archiwum.
Pozycję tą masz dostępną w bibliotekach archiwum:
1. AN Kraków - syg. 15917.
2. AP Bydgoszcz - syg. XII/9.
Pozdrawiam!
Tadek
Dzięki, no właśnie nie mam informacji o stronie.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
Ted_B

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 32 times
Witam!
Trochę okrężna droga, ale ...
Tutaj ta książka jest dostępna. Dla jednego zapisu - to za drogo.
https://allegro.pl/oferta/nowy-kodeks-d ... 8189060243
Zadaj pytanie sprzedającego - prosząc o informację na których stronach znajdują się wymienione przez Ciebie postacie, miejscowości. Książka zapewne ma indeks, więc to tylko dobra chęć i 5 minut roboty.
Może się uda.
Pozdrawiam!
Tadek
Trochę okrężna droga, ale ...
Tutaj ta książka jest dostępna. Dla jednego zapisu - to za drogo.
https://allegro.pl/oferta/nowy-kodeks-d ... 8189060243
Zadaj pytanie sprzedającego - prosząc o informację na których stronach znajdują się wymienione przez Ciebie postacie, miejscowości. Książka zapewne ma indeks, więc to tylko dobra chęć i 5 minut roboty.
Może się uda.
Pozdrawiam!
Tadek
- Kołakowski_Jerzy

W Kodeksie jest tylko jeden zapis z 1311 roku i dotyczy mieszczan krakowskich i sandomierskich. Proszę o adres e-mail to prześlę skan.
Jerzy Kołakowski
Jerzy Kołakowski